Χάστε τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών

Χάστε τα κιλά των καλοκαιρινών διακοπών Facebooktwitterpinterest

Περάσατε ένα όμορφο και ξέγνοιαστο καλοκαιράκι. Κάθε βράδυ συναντιόσασταν με φίλους για ποτό, φαγητό ακόμη και για παγωτό! Παρόλα αυτά, η αρχή του φθινοπώρου σας βρίσκει με 3-4 παραπανίσια κιλά. Μην σας πιάνει κρίση πανικού! Τα καλά νέα είναι ότι το πιο πιθανό τα κιλά αυτά να είναι προσωρινά. Κατά η διάρκεια των διακοπών υπερίσχυσαν οι διατροφικές κραιπάλες και με την επιστροφή στη ρουτίνα σας όταν έρθετε δηλαδή και πάλι σε ισορροπία και ο δείκτης της ζυγαριάς να επανέλθει!

Ένα σύνηθες λάθος που γίνεται αυτή την περίοδο είναι η προσπάθεια γρήγορης απώλειας βάρους. Θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος (κιλά που χάσαμε γρήγορα μετά από διακοπές με αυστηρές-στερητικές δίαιτες και που ξαναπήραμε τα διπλάσια με ιδιαίτερη ευκολία).

Τα κιλά των διακοπών χάνονται εύκολα αρκεί να ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος. Αν όχι, μπορεί αυτά να μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή. Εάν λοιπόν δεν θέλουμε να χάσουμε κιλά απλά για να τα ξαναπάρουμε, θέτουμε ως στόχο την απώλεια 0.5-1 κιλού την εβδομάδα. Έτσι θα καταφέρουμε να χάσουμε κυρίως λίπος και θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να διατηρήσουμε το νέο-χαμηλότερο βάρος μας.
Αυτό που προτείνεται σήμερα για τη σωστή και υγιεινότερη απώλεια βάρους είναι η αλλαγή διαιτητικής συμπεριφοράς. Το άτομο δεν ακολουθεί αυστηρές δίαιτες, αλλά με βάση τις υπάρχουσες διατροφικές του συνήθειες πραγματοποιείται σταδιακή αλλαγή της διατροφικής του συμπεριφοράς με τελικό στόχο την σωστή – σταδιακή και μόνιμη απώλεια βάρους.

Πώς να ξεφορτωθείτε τα κιλά των διακοπών

  • Προετοιμαστείτε ψυχολογικά ότι θα πρέπει να «μπείτε» σ’ ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 γεύματα ημερησίως, χωρίς να παραλείπετε ποτέ το πρωινό.
  • Να θυμάστε ότι το κυρίως γεύμα καλύτερα να είναι το μεσημέρι και το πιο ελαφρύ το βράδυ. Προετοιμάστε το γεύμα σας και πάρτε το μαζί σας στη δουλειά ή αν δεν έχετε χρόνο παραγγείλετε στη δουλειά κάποιο υγιεινό γεύμα όπως μια σαλάτα με κοτόπουλο ή τονοσαλάτα μαζί με ψωμί ή πίτα. Το βράδυ επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα όπως γάλα με δημητριακά ή γιαούρτι με μέλι και φρυγανιές ή τοστ με τυρί διαίτης, γαλοπούλα, αγγουράκι και ντομάτα.
  • Επιλέξτε «έξυπνα» τρόφιμα. Δηλαδή τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που σας χορταίνουν με λίγες σχετικά θερμίδες.
    Ποιες είναι αυτές; Τα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και οι σαλάτες κάθε τύπου, τα φρούτα, το ψάρι και το κοτόπουλο, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα άπαχα γαλακτοκομικά.
  • Τρώτε αργά και ήρεμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται 15-20 λεπτά για να προλάβει να πάρει το μήνυμα του κορεσμού και να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ήδη χορτάσει.
  • Προσέξτε τις ποσότητες φαγητού! Aν δεν ρυθμίσετε τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνετε η απώλεια βάρους δεν θα έρθει. Προσπαθήστε να τρώτε μέχρι να νιώσετε χορτάτοι και όχι φουσκωμένοι.
  • Καταναλώστε λαχανικά και στα 2 κύρια γεύματα. Μπορείτε να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να δημιουργήσετε τις πιο γευστικές σαλάτες. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι, ξύδι, μουστάρδα για να σως της αρεσκείας σας.
  • Καταναλώστε 2-3 φρούτα ημερησίως. Τα φρούτα θα σας δώσουν βιταμίνες, αλλά και θα ανακόψουν την επιθυμία για γλυκό.
    Όμως, μην το παρακάνετε. Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες και έχουν θερμίδες, άρα δεν μπορούν να καταναλωθούν σε ελεύθερες ποσότητες όπως τα λαχανικά.
  • Αποφύγετε να τρώτε παγωτά ως απογευματινό σνακ μιας και το καλοκαίρι είχαν την τιμητική τους. Προτιμήστε φρούτα, χυμούς χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη ή γιαούρτια με γεύσεις προκειμένου να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό κατά τις απογευματινές ώρες.
  • Μειώστε κατά πολύ το αλκοόλ, το οποίο σίγουρα υπερκαταναλώσατε στις βραδινές σας εξόδους.
  • Πιείτε άφθονο νερό. Παρόλο που το καλοκαίρι έφυγε, οι ανάγκες του οργανισμού εξακολουθούν να είναι μεγάλες.
  • Περιορίστε το κακό λίπος που συναντούμε σε βούτυρο, μπισκότα, σοκολάτες, γλυκά, μπισκότα, τσιπς και τηγανητά. Επιλέξτε το ελαιόλαδο και τα ψάρια, που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και ω3 λιπαρά οξέα, αντίστοιχα.
  • Περιορίστε το αλάτι και τα αλμυρά. Έτσι ο οργανισμός θα μπορέσει, σε συνδυασμό με την άφθονη κατανάλωση νερού και τη διούρηση, να αποβάλλει την περίσσεια υγρών και τις κατακρατήσεις, με συνέπεια να «ξεφουσκώσει».
  • Γυμναστείτε όσο πιο συχνά μπορείτε! Οι περισσότεροι ξεκινάμε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής αμέσως μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές. Όμως λίγο αργότερα και κυρίως λόγω των υποχρεώσεων ή τα παρατάμε ή το βάζουμε τελευταίο στην λίστα των προτεραιοτήτων. Φέτος ας κάνουμε κάτι διαφορετικό. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως για κανέναν λόγο δεν θα βάλετε την άσκηση σε δεύτερη μοίρα και δεν θα διακόψετε. Συνεχίστε, βρίσκοντας την άσκηση εκείνη που σας ταιριάζει περισσότερο και δείτε το σαν μια ώρα ψυχαγωγίας. Να είστε σίγουρες πως αν δεν “καταθέσετε τα όπλα” η τακτική σας θα αποδώσει καρπούς!

Να θυμάστε…

Σε κάθε δίαιτα ισχύει ένας «χρυσός κανόνας». Όποιος έχει πάρει πραγματικά την απόφαση για απώλεια βάρους θα πετύχει, αρκεί να ξέρει τον τρόπο!

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.