Ενδοπορικό θήλωμα

Ινοαδένωμα μαστού Facebooktwitterpinterest

Τι είναι το ενδοπορικό θήλωμα του μαστού?

Το ενδοπορικό θήλωμα του μαστού είναι ένα μόρφωμα που μοιάζει με κρεατοελιά. Αναπτύσσεται μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους που βρίσκονται κυρίως κάτω από τη θηλή όμως δεν είναι απίθανο να εμφανιστεί και σε άλλες θέσεις των γαλακτοφόρων πόρων. Μπορεί να είναι ένα θήλωμα ή πολλά στον ένα μαστό.

Ακόμη μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα και στους δύο μαστούς. Συνήθως οι γυναίκες πιάνουν ένα στρόγγυλο μόρφωμα κάτω από τη θηλή. Άλλοτε εμφανίζεται έκκριμα ορώδες ή αιματηρό στη θηλή που οφείλεται στην παρουσία θηλώματος. Τα θηλώματα δεν πονάνε και εάν είναι μικρά σε μέγεθος δεν μπορούμε ούτε και να τα ψηλαφίσουμε.

Πως δημιουργούνται τα ενδοπορικά θηλώματα?

Τα ενδοπορικά θηλώματα αποτελούν υπερπλασία του επιθηλίου των γαλακτοφόρων και εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας 35-50 ετών. Είναι καλοήθη μορφώματα και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Η παρουσία πολλών θηλωμάτων σε περιφερική θέση του μαστού ονομάζεται θηλωμάτωση του μαστού. Η θηλωμάτωση του μαστού σχετίζεται με μικρή αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού κυρίως όταν συμβαίνει σε ηλικίες κάτω των 35 ετών.

Πως γίνεται η διάγνωση?

Τα ενδοπορικά θηλώματα συνήθως βρίσκονται στην μαστογραφία ή τυχαία μετά από χειρουργική επέμβαση στο μαστό για άλλο λόγο ή σε έλεγχο που γίνεται επειδή μία γυναίκα εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Τα συνήθη συμπτώματα είναι το έκκριμα από τη θηλή, η παρουσία ψηλαφητού μορφώματος στη θηλή ή ο πόνος.
Για την διάγνωση απαιτούνται τρεις διαφορετικές εξετάσεις: κλινική εξέταση, μαστογραφία +/- υπέρηχος μαστών και βιοψία.

Εάν υπάρχει έκκριμα από τη θηλή χωρίς την παρουσία μορφώματος, είναι απαραίτητη η κυτταρολογική εξέταση του εκκρίματος. Εάν υπάρχει μόρφωμα τότε θα πρέπει να γίνει βιοψία είτε με λεπτή βελόνα (FNA), είτε με κόπτουσα βελόνα (core biopsy) είτε με «αναρρόφηση με την βοήθεια κενού» (Vacuum Assisted Excision Biopsy).

Θεραπεία και παρακολούθηση

Η θεραπεία των θηλωμάτων είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους. Εάν το θήλωμα είναι μεγάλο και ψηλαφητό αφαιρείται με μία μικρή τομή γύρω από τη θηλή. Η σύγκλειση του δέρματος γίνεται με ενδοδερμικό ράμμα που δεν αφήνει σημάδι.

Εάν το θήλωμα είναι πολύ μικρό και δεν μπορούμε να το βρούμε, αφαιρούμε με τοπική εκτομή τον πόρο που πάσχει (πορεκτομή) ή όλο το σύστημα των πόρων που βρίσκεται κάτω από τη θηλή.

Τι θα πρέπει να προσέχεις

Εάν έχεις ενδοπορικό θήλωμα ή έκκριμα από την θηλή που πιθανόν οφείλεται σε θήλωμα δεν πρέπει να ανησυχείς γιατί είναι καλοήθης κατάσταση του μαστού και δεν αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Η χειρουργική αφαίρεση όμως είναι απαραίτητη γιατί η ιστολογική διερεύνηση θα επιβεβαιώσει ότι δεν υποκρύπτεται ή δεν συνυπάρχει κάποια κακοήθεια.

Ακόμα και εάν το ενδοπορικό θήλωμα έχει αφαιρεθεί θα πρέπει να συνεχίσεις  τον τακτικό προληπτικό έλεγχο των μαστών και εάν παρατηρήσεις κάτι διαφορετικό στον μαστό σου να απευθυνθείς στον ειδικό χειρουργό μαστού.

Νατάσα Παζαΐτη, Χειρουργός Μαστού

Νατάσα Παζαΐτη,
Χειρουργός Μαστού

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.