Αχαλασία οισοφάγου.

ΑΧΑΛΑΣΙΑ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για μια αγνώστου αιτιολογίας σπάνια πάθηση, καθώς απαντάται σε 1:100.000 πληθυσμού ετησίως. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως στις ηλικίες 30-60 ετών. Εμφανίζει την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.
Αποτελεί λειτουργική διαταραχή του οισοφάγου που χαρακτηρίζεται από αδυναμία χάλασης του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και αποδιοργανωμένες (απερισταλτικές) κινήσεις του οισοφάγου.

Συμπτώματα:

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των παρακάτω συμπτωμάτων

Α) Δυσκαταποσία στα στερεά και υγρά (80%)

Β) Αναγωγές (75%)

Γ) Οπισθοστερνικός πόνος (20%)

Δ) Απώλεια βάρους, λόγω κακής θρέψης

Διάγνωση:

Η διάγνωση της νόσου τίθεται με το ιστορικό, την κλινική εικόνα, αλλά και με εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η μανομετρία οισοφάγου και η οισοφαγογραφία.

achalasia1326757380348

Θεραπεία :

  1. Φαρμακευτική-συνήθως χωρίς αποτέλεσμα
  2. Διαστολές οισοφάγου, υπό ενδοσκοπικό έλεγχο. Συνήθως τα συμπτώματα επανεμφανίζονται, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρής επιπλοκής (διάτρηση -5%)

Χειρουργική θεραπεία:

Η χειρουργική θεραπεία εκλογής είναι η μυοτομή κατά Heller, όπου γίνεται επιμήκης μυοτομή στα κατώτερα 6-8 cm του οισοφάγου που αποδίδει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ποσοστό άνω του 90%. Η επέμβαση μπορεί να συμπληρωθεί με επέμβαση θολοπλαστικής (κατά Nissen, Dor ή Toupet)  για την αποφυγή της οισοφαγίτιδας από παλινδρόμηση.  Η επέμβαση αυτή στις μέρες μας γίνεται λαπαροσκοπικά μέσω ελάχιστων τομών με θεαματικά αποτελέσματα.

Βασίλειος Δρακόπουλος, Γενικός Χειρουργός

Βασίλειος Δρακόπουλος,
Γενικός Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.