Ελαστογραφία Ήπατος

Ελαστογραφία Ήπατος Facebooktwitterpinterest

Η ελαστογραφία ήπατος αποτελεί μια καινούργια μη επεμβατική διαδικασία για τον προσδιορισμό του βαθμού της ηπατικής ίνωσης και την παρουσία κίρρωσης ήπατος. Η εξέταση πραγματοποιείται με σύστημα υπερηχογραφίας εξοπλισμένο με ελαστογραφία τύπου επιμηκών κυμάτων (shear waves).

H τεχνική επιτρέπει την απεικόνιση του ήπατος με υπέρηχο και ταυτόχρονα τη μέτρηση της ελαστικότητας του ήπατος μέσω καταγραφής της ταχύτητας διάδοσης επιμηκών κυμάτων (shear waves) που παράγονται μέσα στους ιστούς όταν αυτοί υποστούν παραμόρφωση από ηχητικό παλμό. Από τα επίπεδα των μετρήσεων προσδιορίζεται το στάδιο ίνωσης του ήπατος ή η παρουσία κίρρωσης.

Παλαιότερα, ο καθορισμός της έκτασης της ηπατικής βλάβης (φλεγμονή, ίνωση, κίρρωση) γινόταν αποκλειστικά με βιοψία ήπατος, που είναι μία επεμβατική και επώδυνη διαδικασία. Η ελαστογραφία ήπατος τείνει να υποκαταστήσει τη βιοψία, αφού είναι αξιόπιστη και ταυτόχρονα είναι ανώδυνη και γρήγορη (<5 min).

Σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, για τη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας των ασθενών με διάχυτες νόσους του ήπατος (ηπατίτιδα, κίρρωση) είναι απαραίτητη, είτε βιοψία είτε ελαστογραφία ήπατος.

Το ιατρείο μας είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία ελαστογραφίας διατμητικών κυμάτων τύπου 2D shear wave SWE με τεχνική cοmb brush ARFI με ταυτόχρονη παραγωγή πολλαπλών παλμών ARFI που προκαλούν διατμητικά κύματα shear waves. Η μέτρηση της ελαστικότητας του ήπατος γίνεται σε 10 διαφορετικές θέσεις με ταυτόχρονη απεικόνιση του ήπατος και οι μέτρηση εκφράζεται σε τιμές ταχύτητας ή kPasqals. Η τεχνική έχει άριστα και επαναλήψιμα αποτελέσματα και προτείνεται ως η εξέταση επιλογής σε διάχυτες ηπατοπάθειες, αρκεί να τηρούνται αυστηρές προδιάγραφες, να υπάρχει κλινική συσχέτιση και να εκτελείται από άτομο με κατάλληλη εκπαίδευση (οδηγίες της Ευρωπαϊκής εταιρείας υπερήχων στην Ιατρική EFSUMB, έκδοση 2017)

Ενδεικτική Bιβλιογραφία

Οδηγίες – Guidelines τεχνικών προδιαγραφών Ελαστογραφίας (Δρακωνάκη Έ., Euroson School 2014)

Τεχνική Ελαστογραφίας που διαθέτουμε / LOGIQ E9 Shear Wave Elastography

Ερευνητική εργασία με χρήση 2D-SWE.GE για Ηπατική Ίνωση

EFSUMB 2017 guidelines

Ελενα Δρακωνάκη MD, PhD, PostDoc, ESSRDip Ακτινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης

Ελενα Δρακωνάκη MD, PhD, PostDoc, ESSRDip
Ακτινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.