Γηριατρική

Γηριατρική Facebooktwitterpinterest

H Γηριατρική είναι ο κλάδος της ιατρικής που ειδικεύεται στις ανάγκες των ηλικιωμένων. Ασχολείται με την κλινική, προληπτική, θεραπευτική αλλά και κοινωνική πλευρά της γήρανσης. Το ηλικιωμένο σώμα είναι φυσιολογικά διαφορετικό από αυτό ενός νέου και απαιτεί ειδική γνώση και ιατρική φροντίδα.

Οι ηλικιωμένοι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, όσον αφορά την υγεία τους, οι οποίες και χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική. Η Γηριατρική ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες με το να: διαχειρίζεται τα θέματα της πολυπαθολογίας, της πολυφαρμακίας και της άτυπης παρουσίασης των νοσημάτων.
Παρέχει μια διαφορετική ερμηνείας των εξετάσεων, των σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών (καταβολή, αδυναμία, ανορεξία, απώλεια βάρους, απάθεια, διαταραχές ύπνου). Διαχειρίζεται της διαταραχές μνήμης, συγκέντρωσης και προσοχής. Διαχειρίζεται το θέμα των πτώσεων στους ηλικιωμένους.
Το ετήσιο ή εξαμηνιαίο γηριατρικό check-up απευθύνεται σε άτομα 65 ετών και άνω που δεν πάσχουν από κάποιο οξύ παθολογικό πρόβλημα αλλά επιθυμούν την προληπτική αξιολόγηση, λεπτομερή καταγραφή και στην πορεία του χρόνου τη σύγκριση της φυσικής, λειτουργικής και διανοητικής κατάστασης τους με σκοπό την πρόβλεψη και αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων, το σχεδιασμό διατροφής και άσκησης για τη διατήρηση ή βελτίωση της λειτουργικότητάς τους και την διερεύνηση πιθανών αναγκών υποστήριξης.
Στόχος είναι επίσης η δημιουργία και συνεχής εξέλιξη μιας διαπροσωπικής σχέσης του θεράποντα γηριάτρου με τον ασθενή του με πρωταρχικό στόχο την βέλτιστη ιατρική παροχή σε όλη την πορεία του ασθενούς κατά την τρίτη ηλικία.
Με γνώση του κοινωνικού, οικογενειακού καθώς και ιατρικού ιστορικού και κατανόηση των αλλαγών που επέρχονται στην τρίτη ηλικία σε πολλούς τομείς ο γηρίατρος προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιβλαβείς επιδράσεις και να διατηρήσει τη λειτουργικότητα του ατόμου μέχρι τα βαθιά γεράματα (υγιής γήρανση).

Ρένα Βαφιά, Ιατρός - Ειδική Παθολόγος

Ρένα Βαφιά,
Ιατρός – Ειδική Παθολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.