10 Ακατάλληλα Προϊόντα για χρήση στο Πρόσωπο

Facebooktwitterpinterest

1. Φυσικά απολεπιστικά

Τα φυσικά απολεπιστικά μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό και ξηρότητα του δέρματος, ειδικά το χειμώνα. Επιπλέον, η χρήση απολεπιστικών προϊόντων (π.χ. μαντηλάκια) ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν παθήσεις, όπως η ακμή ή το έκζεμα.

2. Mineral oil

Το Mineral oil μπορεί να επιβαρύνει τους πόρους με σμήγμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως βλατίδες, φαγέσωρες και κύστεις.
Mineral oil ευρείας χρήσεως είναι η υγρή παραφίνη και τα παράγωγά της, το petrolatum, το λευκό λάδι, το λευκό mineral λάδι.

3. Απλό σαπούνι

Η χρήση του απλού σαπουνιού για τον καθαρισμό του προσώπου ή του σώματος δεν συνίσταται. Το απλό σαπούνι έχει ανθυγιεινά χημικά, απογυμνώνει το δέρμα από τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, στερεί την απαραίτητη ενυδάτωση, προκαλεί κνησμό, αφυδάτωση, τραχύτητα και ξηροδερμία.

4. Καλλυντικά που περιέχουν Αρώματα

Η πλειονότητα των προϊόντων για τη φροντίδα του δέρματος περιέχουν κάποια μορφή αρωμάτων.
Το Environmental Working Group (EWG) υποστηρίζει ότι τα αρωματικά παρασκευάσματα και οι πρώτες ύλες τους προκαλούν αλλεργίες, δερματίτιδες, αναπαραγωγικά προβλήματα και σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας.

5. Scrub προσώπου

Δεν υπάρχει λόγος για τη χρήση scrub προσώπου. Οι περισσότεροι που τα χρησιμοποιούν έχουν ακμή και είναι γνωστό πως αυτά δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την ακμή, αλλά μπορεί και να την επιδεινώσουν.
Για την αποφυγή του ερεθισμού του δέρματος προτιμάται η χρήση ειδικού για ακνεϊκά πρόσωπα υγρού σαπουνιού (εφαρμογή με τα χέρια και σκούπισμα με μια πετσέτα).

6. Συσκευές Microneedling

H χρήση microneedling προσώπου στο σπίτι είναι επισφαλής, καθώς μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμούς στο δέρμα και μολύνσεις. Γι’ αυτόν το λόγο η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται από Δερματολόγο στο ιατρείο του, καθώς γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τη μέθοδο ελεγχόμενα, με ασφάλεια και αντισηψία.

7. Χημικά peelings

Τα χημικά peelings μπορεί να προκαλέσουν ουλές, δυσχρωμίες, μολύνσεις, αλλεργικές αντιδράσεις και γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζονται από εξειδικευμένο Δερματολόγο στο ιατρείο του -που γνωρίζει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος ποιο peeling και με ποιο τρόπο θα το εφαρμόσει.

8. Ενέσιμες θεραπείες

Οι ενέσιμες θεραπείες περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και μόνο οι εξειδικευμένοι Δερματολόγοι πρέπει να τις χορηγούν στα ιατρεία τους -που γνωρίζουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες, το brand των σκευασμάτων, τη δράση τους, το σημείο που πρέπει να εφαρμοστούν και τον τρόπο χορήγησης. Απαγορεύεται η χρήση τους από μη εξειδικευμένους ιατρούς.

9. Δερματολογικά προϊόντα με βάση το αλκοόλ

Το αλκοόλ όχι μόνο ξηραίνει και ερεθίζει το δέρμα, αλλά προκαλεί και δερματολογικές παθήσεις όπως ακμή, έκζεμα, ροδόχρους ακμή κ.ά.
Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση αλκοόλ και να προτιμάται κάποια ουσία ή κάποια λοσιόν που να έχει ως βάση το νερό, ώστε να μην ξεραίνει το δέρμα.

10. Σαμπουάν

Η χρήση του σαμπουάν είναι κατάλληλη μόνο για τα μαλλιά και όχι για το δέρμα.
Τα σαμπουάν περιέχουν ουσίες οι οποίες ικανοποιητικά αφαιρούν τους ρύπους, το σμήγμα και τα λέπια από τα μαλλιά, αλλά είναι σκληρές για το δέρμα και προκαλούν ερεθισμούς.

Αμαλία Τσακίρη Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Αμαλία Τσακίρη
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.