Καρκίνος Θυρεοειδούς Αδένα

Καρκίνος Θυρεοειδούς Αδένα Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα εμφανίζει μία ραγδαία αύξηση της συχνότητάς του τα τελευταία έτη.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην συχνότερη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων του τραχήλου για κάποια άλλη πάθηση σε σχέση με το παρελθόν. Εξαιτίας της τυχαίας ανακάλυψης αυτών των καρκινικών βλαβών, αυτές συχνά ονομάζονται τυχαιώματα (incidentalomas).

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου εξηγεί παρακάτω όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον Καρκίνο του Θυρεοειδούς αδένα και την αντιμετώπισή του. Ο ιατρός είναι εξειδικευμένος στον κλάδο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων με μακροχρόνια εμπειρία στην προσφορά υψηλής ποιότητας θεραπευτικών υπηρεσιών.

Η αιτιολογία του καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνει διάφορους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, με κυρίαρχους την ακτινοβόληση του τραχήλου κατά την παιδική ηλικία, τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, καθώς και γενετικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στα πλαίσια γενετικών συνδρόμων, όσον αφορά το μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα.

Ιστολογικοί τύποι

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα διακρίνεται, σύμφωνα με την κυτταρική του προέλευση, στους ακόλουθους ιστολογικούς τύπους:

  • Θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς (Papillary thyroid cancer)
  • Θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς (Follicular thyroid cancer)
  • Καρκίνος του θυρεοειδούς εκ των κυττάρων Hürthle (Hürthle – cell thyroid cancer)
  • Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς (Medullary thyroid cancer)
  • Αναπλαστικός/Αδιαφοροποίητος καρκίνος του θυρεοειδούς (Anaplastic thyroid carcinoma)
  • Λέμφωμα του θυρεοειδούς (Thyroid Lymphoma)

Θηλώδης & Θυλακιώδης Καρκίνος

Ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα ανήκουν στους καλώς διαφοροποιημένους θυρεοειδικούς καρκίνους. Αποτελούν τα συχνότερα θυρεοειδικά καρκίνους (85 – 90% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων), προέρχονται από τα θυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα και εμφανίζουν άριστη πρόγνωση. Στους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους ανήκει και ο καρκίνος εκ των κυττάρων Hürthle, ο οποίος εμφανίζει ελαφρώς δυσμενέστερη πρόγνωση, με 10-ετή επιβίωση που φθάνει το 80% των ασθενών.

quote Δρ. Αποστόλου

Μυελοειδής Καρκίνος

Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται λιγότερο συχνά από τους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους (10% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων) και προέρχεται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Εξαιτίας της έκκρισης της ορμόνης καλσιτονίνης από τα παραθυλακιώδη κύτταρα, η μέτρηση των επιπέδων της στο αίμα του ασθενούς αποτελεί χρήσιμο διαγνωστικό κριτήριο για το μυελοειδή καρκίνο.

Αναπλαστικός/Αδιαφοροποίητος καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο αναπλαστικός ή αδιαφοροποίητος καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί τον πιο επιθετικό ιστολογικό τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, αλλά ευτυχώς παρατηρείται εξαιρετικά σπάνια (1–2% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων). Η πρόγνωσή του είναι αποκαρδιωτική, με τη διάμεση επιβίωση των ασθενών να κυμαίνεται μεταξύ τριών έως έξι μηνών, ενώ μόλις το 20% των ασθενών επιβιώνει ένα ή και περισσότερα έτη.

Λέμφωμα του θυρεοειδούς

Το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς αδένα αποτελεί έναν ιδιαίτερο ιστολογικό τύπο καρκίνου που προέρχεται από το λεμφικό ιστό του οργάνου και αντιπροσωπεύει το 1-5% του συνόλου των θυρεοειδικών καρκίνων. Ονομάζεται πρωτοπαθές διότι εξορμάται από τον θυρεοειδή αδένα, σε αντίθεση με τα δευτεροπαθή λεμφώματα του θυρεοειδούς τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια και προσβάλλουν τον αδένα είτε κατά συνέχεια ιστού είτε κατά τρόπο μεταστατικό. Το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς αποδεδειγμένα εμφανίζει ισχυρή συσχέτιση με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ύπαρξη της οποίας αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος του θυρεοειδούς αδένα κατά 70 – 80 φορές, σε σύγκριση με υγιείς ανθρώπους που δεν πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto).

Η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοπαθών λεμφωμάτων του θυρεοειδούς αδένα αφορά σε non – Hodgkin λεμφώματα, με τους συχνότερους ιστολογικούς τύπους αυτού να περιλαμβάνουν το διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β – κύτταρα, το εκ’ βλεννογονοεξαρτώμενου λεμφικού ιστού λέμφωμα, το λέμφωμα περιφερικής ζώνης από Β – κύτταρα, το θυλακιώδες λέμφωμα και τέλος, οποιοδήποτε συνδυασμό των ανωτέρω. Το πρωτοπαθές λέμφωμα του θυρεοειδούς αδένα εμφανίζει εξαιρετική ευαισθησία τόσο στην ακτινοβολία όσο και στη χημειοθεραπεία, με τις επιστημονικές μελέτες να μην αναδεικνύουν κάποιο πλεονέκτημα επιβίωσης με την προσθήκη της χειρουργικής εξαίρεσης του οργάνου.

 

παράγοντες κινδύνου θυροειδούς καρκίνου

Διάγνωση & Σταδιοποίηση

Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα πραγματοποιείται συνήθως στα πλαίσια διερεύνησης μίας ύποπτης βλάβης του αδένα που ανακαλύφθηκε τυχαία στο πλαίσιο απεικονιστικών εξετάσεων του τραχήλου για κάποια άλλη πάθηση.

quote Δρ. Αποστόλου

Εξαιτίας της έλλειψης ειδικών για τον καρκίνο του θυρεοειδούς βιοχημικών δεικτών στο αίμα (πλην της καλσιτονίνης για το μυελοειδή καρκίνο), η επιβεβαίωση της κακοήθους μορφολογίας ενός θυρεοειδικού όζου που εμφανίζει ύποπτα υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά πραγματοποιείται μέσω της κυτταρολογικής εξέτασης του υλικού της παρακέντησης του όζου διά λεπτής βελόνης (FNA).

Την επιβεβαίωση της διάγνωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς ακολουθεί η διενέργεια υπερηχογραφήματος του τραχήλου (χαρτογράφηση του τραχήλου) από εξειδικευμένο ακτινολόγο, στοχεύοντας στον εντοπισμό πιθανής λεμφαδενικής διασποράς της νόσου στους τραχηλικούς λεμφαδένες. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται εφικτή η διάγνωση μιας ενδεχόμενης λεμφαδενικής διασποράς πριν τη χειρουργική θεραπεία της νόσου. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε αυξημένα ποσοστά οριστικής ίασης του ασθενούς, καθώς επιτρέπει τη σύγχρονη χειρουργική εξαίρεση τόσο του θυρεοειδούς αδένα όσο και των προσβεβλημένων από τη νόσο λεμφαδένων (τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός) κατά την ίδια χειρουργική επέμβαση, αποφεύγοντας μία ή και περισσότερες χειρουργικές επανεπεμβάσεις λεμφαδενικού καθαρισμού του τραχήλου, οι οποίες αποδεδειγμένα στη διεθνή βιβλιογραφία συνοδεύονται από αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας, συγκριτικά με τις πρωτογενείς επεμβάσεις.

Θεραπευτική προσέγγιση Καρκίνου του Θυρεοειδούς Αδένα

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των άριστων αυτών αποτελεσμάτων αποτελεί η ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ακρογωνιαίο λίθο της οποίας αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου με τη διενέργεια ολικής θυρεοειδεκτομής (ολικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα).

Σε περιπτώσεις διαπιστωμένης λεμφαδενικής διασποράς της νόσου (συνηθέστερα στο θηλώδη καρκίνο, καθώς ο θυλακιώδης καρκίνος σπανίως μεθίσταται στους  λεμφαδένες), είτε από την προεγχειρητική χαρτογράφηση του τραχήλου είτε από την αναγνώριση «ύποπτων» λεμφαδένων κατά την χειρουργική επέμβαση της ολικής θυρεοειδεκτομής, διενεργείται επίσης σύγχρονος λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου στα τραχηλικά διαμερίσματα που περιλαμβάνουν τους προσβεβλημένους από τη νόσο λεμφαδένες. Ο σύγχρονος με την ολική θυρεοειδεκτομή λεμφαδενικός καθαρισμός του κεντρικού διαμερίσματος του τραχήλου διενεργείται πάντοτε σε ασθενείς που πάσχουν από μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία «ύποπτων» λεμφαδένων στην προεγχειρητική χαρτογράφηση του τραχήλου, καθώς πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει σαφέστατο πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σύγκριση με την ολική θυρεοειδεκτομή άνευ κεντρικού τραχηλικού λεμφαδενικού καθαρισμού, στους ασθενείς αυτούς.

Αρωγό στην τοπική (θυρεοειδής αδένας) και περιοχική (τραχηλικοί λεμφαδένες) πλήρη χειρουργική εξάλειψη της νόσου και στην περαιτέρω βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων αποτελεί, συχνά, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου μετεγχειρητικά, στοχεύοντας στην πλήρη καταστροφή ενδεχόμενων, μη ορατών κατά τη χειρουργική επέμβαση, υπολειμμάτων θυρεοειδικού ιστού.

quote Δρ. Αποστόλου

Ο ασθενής μετά την χειρουργική επέμβαση και την οποιαδήποτε συμπληρωματική θεραπεία στην οποία υποβληθεί τίθεται σε τακτική παρακολούθηση από τη θεράπουσα ενδοκρινολογική ομάδα για την φαρμακευτική υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών, μέσω της χορήγησης λεβοθυροξίνης από του στόματος, κυριότερα δε για την έγκαιρη ανίχνευση ενδεχόμενης υποτροπής της νόσου. Η υποτροπή της νόσου δύναται να ανιχνευθεί με τη μέτρηση των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης αίματος (παράγεται φυσιολογικά στα θυρεοειδικά θυλάκια) για το θηλώδη και το θυλακιώδη καρκίνο και των επιπέδων καλσιτονίνης αίματος για το μυελοειδή καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα.

Κωνσταντίνος Αποστόλου, Γενικός Χειρουργός – Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Κωνσταντίνος Αποστόλου,
Γενικός Χειρουργός – Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.