Τι είναι το λεμφοίδημα

Τι είναι το λεμφοίδημα Facebooktwitterpinterest

Λεμφοίδημα είναι το οίδημα που προκαλείται στα άκρα του σώματος από συσσώρευση λέμφου. Η λέμφος κυκλοφορεί μέσα στα λεμφαγγεία στο σώμα μας και απομακρύνει τις τοξικές και βλαβερές ουσίες, παράσιτα, ιούς καθώς και τα καρκινικά κύτταρα. Το λεμφοίδημα του άνω άκρου προκαλείται από την χειρουργική διατομή των λεμφαγγείων και την αφαίρεση των μασχαλιαίων λεμφαδένων και ονομάζεται δευτερογενές λεμφοίδημα.

Αποτελεί την πιο σημαντική επιπλοκή της χειρουργικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού όταν συνοδεύεται από λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης. Υπολογίζεται ότι πάνω από 35% των γυναικών που έχει υποβληθεί σε λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης θα εμφανίσουν λεμφοίδημα του σύστοιχου χεριού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το δευτερογενές λεμφοίδημα μπορεί να είναι ήπιο ή εκσεσημασμένο, να είναι αναστρέψιμο ή μόνιμο. Συχνά οι ασθενείς δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου για ανάπτυξη λεμφοιδήματος μετά από το χειρουργείο. Δεν γνωρίζουν τι είναι το λεμφοίδημα ή πώς να το διαπιστώσουν γι’αυτό και συχνά καθυστερούν να αντιληφθούν και να αναφέρουν πιθανά συμπτώματα. Ένα εκτεταμένο και χρόνιο λεμφοίδημα προκαλεί πόνο, δυσκινησία, περιφερική νευροπάθεια του άνω άκρου και συνοδεύεται με ψυχική αστάθεια της ασθενούς.

Νατάσα Παζαΐτη, Χειρουργός Μαστού

Νατάσα Παζαΐτη,
Χειρουργός Μαστού

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.