Διακοπές και αλλεργίες!!!

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι αποτελεί την πιο ξένοιαστη εποχή για μικρούς και μεγάλους, με το σχεδιασμό και τη διοργάνωση των διακοπών να αποτελεί την πιο χαρούμενη διαδικασία. Μπορεί να ξεκινούν οι διακοπές και οι αλλεργίες να παραμένουν: αυτή την περίοδο όχι λόγω της ανθοφορίας αλλά λόγων των τσιμπημάτων, της ηλιακής κνίδωσης, των φωτοδερματοπαθειών και των τροφικών αλλεργιών.

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν εξαρχής όλες τις λεπτομέρειες, ώστε να εξασφαλίσουν πως οι ημέρες των διακοπών θα κυλήσουν για όλους ήρεμα και πάνω από όλα με ασφάλεια.

Ένα σημείο που μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους είναι οι διακοπές και οι αλλεργίες ενός μέλους της οικογένειας και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η σωματική του ακεραιότητα. Η εκδήλωση άσθματος, η ύπαρξη μιας τροφικής αλλεργίας, ακόμη και η αλλεργία στον τσίμπημα ενός εντόμου θα πρέπει να αποτελούν βασική μέριμνα κατά τον προγραμματισμό των διακοπών. Πράγματι, από την έναρξη του ταξιδιού, την παραμονή στην παραλία μέχρι το δωμάτιο στο χώρο παραμονής, παντού μπορεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης αλλεργικής αντίδρασης.
Οι γονείς θα πρέπει πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές να έχουν συμβουλευτεί τον παιδίατρο- αλλεργιολόγο τους,
ο οποίος θα τους κατευθύνει επακριβώς τόσο για τους πιθανούς κινδύνους πρόκλησης μιας αλλεργικής αντίδρασης, όσο και για τους τρόπους άμεσης αντιμετώπισης των αλλεργικών συμπτωμάτων. Στο φαρμακείο των διακοπών θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων, ενώ και στο χώρο που πρόκειται να παραμείνει η οικογένεια θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού για παροχή πρώτων βοηθειών.
Η επιλογή ενός προορισμού για διακοπές και οι αλλεργίες ενός ατόμου θα πρέπει να συνδυάζονται, καθώς καλό είναι το μέρος που επιλέγεται να βρίσκεται κοντά σε κάποιο κέντρο υγείας για παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση που χρειαστεί.

Οι χαρούμενες και ξένοιαστες διακοπές και οι αλλεργίες μπορούν να «συνυπάρξουν» αρκεί να ληφθούν εγκαίρως μέτρα πρόληψης. Σε περίπτωση που το παιδί χρησιμοποιεί υποαλλεργικά μαξιλάρια, σεντόνια και σκεπάσματα, καλό είναι οι γονείς να διασφαλίσουν πως το κατάλυμα στο οποίο πρόκειται να μείνουν παρέχει τέτοιον εξοπλισμό, ειδάλλως να μεταφέρουν μαζί τους τα κατάλληλα ρούχα. Μία επιπλέον πρόβλεψη με προσωπικά κλινοσκεπάσματα, θα πρέπει να γίνει για την ύπαρξη αλλεργίας στα ακάρεα. Μπορεί να ξεκινούν οι διακοπές και οι αλλεργίες να εμφανιστούν, λόγω πιθανής ύπαρξης ακάρεων στο στρώμα ή το μαξιλάρι. Θα πρέπει επίσης να φροντίσουν το δωμάτιο παραμονής να αερίζεται επαρκώς, και να αποφεύγεται η χρήση έντονων αρωματικών χώρου που μπορεί να εντείνουν ένα σύμπτωμα. Πολλές φορές οι διακοπές και οι αλλεργίες που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκειά τους, οφείλονται στην παρουσία μούχλας λόγω αυξημένης υγρασίας. Οι γονείς είναι προτιμότερο να επιλέγουν δωμάτια μακριά από πισίνες, λόγω της αυξημένης υγρασίας και σε ψηλούς ορόφους. Ένα άλλο ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί στις διακοπές και οι αλλεργίες που σχετίζονται με αυτό να εκδηλωθούν, είναι η προηγούμενη παρουσία κατοικίδιων στο δωμάτιο. Οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίσουν πως τόσο κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού με μαζικά μέσα μεταφοράς, όσο και κατά την παραμονή σε ένα χώρο διαμονής δεν επιτρέπεται η παρουσία κατοικίδιων, καθώς μπορεί να απομείνουν αλλεργιογόνα που θα ενοχλήσουν το παιδί. Κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με το οικογενειακό αυτοκίνητο, θα πρέπει οι γονείς να έχουν φροντίσει για τον σωστό καθαρισμό του πριν το ταξίδι, ώστε να περιοριστεί η σκόνη. Επιπλέον, καλό είναι κατά τη μετακίνηση τα παράθυρα να είναι κλειστά και να λειτουργεί το σύστημα ανακύκλωσης του αέρα στην καμπίνα. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια τροφική αλλεργία, θα πρέπει να διασφαλίσουν πως εάν παρέχονται κάποια γεύματα, θα υπάρχουν επιλογές πιάτων χωρίς αλλεργιογόνα συστατικά.

Η εκδήλωση μίας φωτοδερματίτιδας ή ηλιακής κνίδωσης, που συχνά εμφανίζονται με ερυθρότητα του δέρματος και έντονο κνησμό θα πρέπει να περιορίζονται με τη χρήση κατάλληλης αντηλιακής προστασίας.
Ο παιδίατρος συστήνει αντηλιακά προϊόντα κατάλληλα για την παιδική επιδερμίδα, με συγκεκριμένα φίλτρα προστασίας και αδιάβροχα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία. Πολύ συχνά οι διακοπές και οι αλλεργίες αναφέρονται στα πιθανά τσιμπήματα εντόμων. Η εκδήλωση μιας τοπικής αντίδρασης θεωρείται φυσιολογική, ωστόσο εάν εμφανιστούν εξανθήματα, κνησμός και οίδημα σε άλλες περιοχές του σώματος από το σημείο του τσιμπήματος, λιποθυμία, βράχνιασμα της φωνής και δυσκολία στην αναπνοή αυτά αποτελούν ενδείξεις για αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας. Οι γονείς μπορούν να προνοήσουν ώστε να περιοριστεί σημαντικά το ενδεχόμενο εκδήλωσης αλλεργιών. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση ουσιών με έντονο άρωμα, τα χαλαρά ρούχα με έντονα χρώματα και σχέδια και η γυμνή έκθεση των πελμάτων των παιδιών στο έδαφος.

Καταλήγοντας οι διακοπές και οι αλλεργίες που μπορούν να εκδηλωθούν είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να έχουν συζητήσει αναλυτικά οι γονείς με τον παιδίατρό τους, ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτες και επικίνδυνες καταστάσεις για την σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Με καλή οργάνωση και πρόληψη μπορεί να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος και ολόκληρη η οικογένεια να απολαύσει τις διακοπές της.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.