7+1 Διατροφικά Tips, για να αποτοξινωθείτε με φυσικό τρόπο

7+1 Διατροφικά Tips, για να αποτοξινωθείτε με φυσικό τρόπο Facebooktwitterpinterest

Το τραπέζι του Πάσχα τα είχε όλα. Αφθονία θερμίδων και σωρεία «απαγορευμένων» τροφών. Η αυξημένη κατανάλωση φαγητού και ποτού, την περίοδο των εορτών, οδήγησε στον πλήρη αποσυντονισμό του οργανισμού μας. Με μία σωστή αποτοξίνωση, θα μπορούσαμε να «ξεκουράσουμε» το σώμα μας από τις διατροφικές κραιπάλες και παρασπονδίες των εορτών, θωρακίζοντας έτσι την υγεία μας.

Τι σημαίνει όμως ο όρος «αποτοξίνωση»; Πρόκειται για μία φυσική διαδικασία του ήπατος, κατά την οποία επιτυγχάνεται η αποβολή των τοξικών ουσιών από τον οργανισμό, διά μέσου των νεφρών. Η συσσώρευση τοξινών έχει συσχετισθεί με την επίταση του κινδύνου ανάπτυξης Χρόνιων Νοσημάτων.

Ορισμένες αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στην επανάκτηση της διατροφικής σας ισορροπίας. Έτσι, αφενός θα χαθούν τα κιλά που ενδεχομένως πήρατε και αφετέρου θα αυξηθούν τα επίπεδα ενέργειας του σώματος σας και θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί το πεπτικό σας σύστημα.
Φροντίστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα, περίπου κάθε 3 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που συντείνει στη βελτίωση της λειτουργίας του μεταβολισμού. Μάλιστα, καλό είναι να συνοδεύετε τα γεύματα σας με κάποιο αντιοξειδωτικό ρόφημα, όπως κόλιανδρο, τζίντζερ, προκειμένου να μπορέσετε να αποτοξινώσετε αποτελεσματικά το σώμα μας.
Πιείτε νερό και τσάι

Οι τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα μας, ως απόρροια της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού, απομακρύνονται ευκολότερα μέσω της πρόσληψης νερού, λόγω της συχνής διούρησης. Παράλληλα, το νερό επιτείνει την αίσθηση κορεσμού, συνδράμει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην αύξηση των καύσεων. Είναι απαραίτητο να πίνετε περίπου 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Το πράσινο τσάι, επίσης, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών. Ειδικότερα, το τσάι δυόσμου έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, διότι σε αυτό εμπεριέχεται μεντόλη, η οποία μειώνει το αίσθημα πείνας.
Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά

Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις εντερικές δυσλειτουργίες και διευκολύνουν την αποβολή νερού. Αποτοξινωτικά φρούτα, τα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν στην καθημερινή σας διατροφή, θεωρούνται τα cranberries, το grapefruit, τα goji berry, τα μήλα, η παπάγια, οι φράουλες και τα βατόμουρα.

Μάλιστα, τα μούρα, όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προάγουν την υγεία του συκωτιού, ενώ το αvocado καταπολεμά το αλάτι, λόγω του καλίου που περιέχει. Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις Βιταμίνης C, η οποία αποβάλλει από τον οργανισμό τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες.

Από λαχανικά, δείξτε ιδιαίτερη προτίμηση στο μπρόκολο, το λάχανο, στα παντζάρια, στα λεμόνια, στα κρεμμύδια, στις αγκινάρες, στο σπανάκι και στο μαρούλι. Ιδιαίτερα, στα σπαράγγια περιλαμβάνονται διουρητικές ουσίες που συντελούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Επιπλέον, το αγγούρι ενεργοποιεί τη λειτουργία του ήπατος, επιτυγχάνοντας ταχέως την αποβολή του ουρικού οξέως. Το ουρικό οξύ αποτελεί το αίτιο κατακράτησης υγρών στο σώμα.
Εντάξτε στη διατροφή σας πρωτεΐνη, όσπρια και Ω-3 Λιπαρά Οξέα

Προτείνεται η αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων (π.χ. φακές, ρεβίθια, κ.ά.) και πρωτεϊνών (π.χ. κοτόπουλο), διότι επιτείνουν το αίσθημα του κορεσμού. Ορισμένα ψάρια, όπως η σαρδέλα, περιέχουν υψηλές ποσότητες Ω3 Λιπαρών Οξέων, τα οποία επιταχύνουν το μεταβολισμό.

Προτιμήστε τις καυτερές τροφές

Η καψαϊκίνη αποτελεί μία χημική ουσία, μέσω της οποίας παράγεται θερμότητα. Εντοπίζεται στα καυτερά φαγητά, ειδικότερα στις πιπεριές. Οι πιπεριές, εξαιτίας του ότι ενισχύουν το μεταβολισμό και την κυκλοφορία του αίματος, «καθαρίζουν» τον οργανισμό από τις τοξίνες.
Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου και προσθέστε μπαχαρικά στα φαγητά

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού, διότι ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φυσικά μυρωδικά, όπως σέλινο και μαϊντανό ή μπαχαρικά, προκειμένου να κάνετε το φαγητό σας πιο εύγεστο. Ιδίως στο σκόρδο περιέχονται συστατικά που συνηγορούν στην τόνωση των αντιοξειδωτικών ενζύμων, γεγονός που ενισχύει τις άμυνες αποτοξίνωσης του ανθρώπινου οργανισμού.
Αποφύγετε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών

Αφαιρέστε από τη διατροφή σας τα τηγανιτά τρόφιμα, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα γλυκά, τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος και τα dressing Περιέχουν θερμίδες, δίχως καμία θρεπτική αξία και παρεμποδίζουν την αποτοξίνωση του σώματος, ενώ αποτρέπουν και την απώλεια κιλών. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος.
Μεριμνήστε για την υγεία του εντέρου σας

Είναι μείζονος σημασίας η υποστήριξη της υγείας του εντέρου για την ενίσχυση της αποτοξίνωσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης υγιών βακτηριών, όπως είναι τα Bifidobacteria και τα Lactobacillus. Συνεπώς, συνιστάται η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
Ο ρόλος της Διατροφής Ακριβείας και η σημασία της ιατρικής καθοδήγησης

Οι παραπάνω διατροφικές οδηγίες και συστάσεις δεν ισχύουν σε κάθε περίπτωση, καθώς όλοι μας διαφέρουμε ως προς τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και το γονιδιακό μας υπόβαθρο. Αυτή βιο-διαφορετικότητα του καθενός είναι απαραίτητο να αποτυπώνεται στο διατροφικό μας πλάνο.

Με Εξειδικευμένες Εξετάσεις Μοριακού Επιπέδου, διερευνάται η ορμονική και μεταβολική κατάσταση του οργανισμού. Μπορεί να διεξαχθεί και Γενετικό Τεστ, στο οποίο αναλύονται 384 γονιδιακές παραλλαγές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατανοείται εκτενώς το ανθρώπινο σώμα και ο τρόπος παροχής των θρεπτικών συστατικών που πραγματικά χρειάζεται, στις ιδανικές ποσότητες.

Καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο μεταβολίζεται το λίπος ή/και τα θρεπτικά συστατικά και εκτιμάται ο κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμινών, καθώς η ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων. Προσδιορίζεται ο κίνδυνος φλεγμονής και δυσανεξίας σε συστατικά τροφών, αλλά και η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Ακόμη, εντοπίζεται η προδιάθεση της εμφάνισης Παχυσαρκίας, καθώς και οι ακριβείς μηχανισμοί της νόσου, όταν αυτή έχει ήδη εκδηλωθεί.

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, εκπονείται από Εξειδικευμένο Διεπιστημονικό Προσωπικό ένα Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Διατροφής. Το διατροφικό πρόγραμμα αυτό βασίζεται στην ορθά κατανεμημένη πρόσληψη όλων των κατηγοριών τροφίμων, κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε αυτό περιλαμβάνεται μία λίστα των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας. Αν εντοπιστούν πολλές ή εκτεταμένες ανεπάρκειες, μπορεί να συσταθεί η χορήγηση Μικροθρεπτικών Συστατικών, καθώς και η Φυσική Ορμονική Αποκατάσταση του οργανισμού.

Με αυτές τις σύγχρονες μεθόδους, ο κάθε οργανισμός σταδιακά εφοδιάζεται με όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που εδραιώνουν την καλή υγεία και τις σωστές μεταβολικές λειτουργίες του κυττάρου. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί η αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς κι η επιβράδυνση έως και αναχαίτιση της εξέλιξης της εκάστοτε πάθησης.

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D. Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Dr. Νικολέτα Κοΐνη M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.