Μπορείς να διορθώσεις το μεταβολισμό σου μετά από μία εξαντλητική δίαιτα;

Μπορείς να διορθώσεις το μεταβολισμό σου μετά από μία εξαντλητική δίαιτα; Facebooktwitterpinterest

Ο μεταβολισμός, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μετατρέπει την τροφή που προσλαμβάνουμε σε ενέργεια, διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Σε αυτό οφείλεται εν μέρη το γεγονός ότι για κάποιους είναι εύκολο να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, ενώ άλλοι δυσκολεύονται αρκετά.

Αν πιστεύεις ότι ο μεταβολισμός διαμορφώνεται εκ γενετής και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον αλλάξεις, θέλω να σε ενημερώσω ότι στην πραγματικότητα οι μεταβολικές διαδικασίες δεν εξαρτώνται από τα γονίδιά σου.

Σε αυτό το άρθρο θα κατανοήσεις τις αρνητικές συνέπειες που έχουν για το μεταβολισμό οι εξαντλητικές δίαιτες και η ανακύκλωση βάρους (φαινόμενο γιο-γιο) καθώς και πως μπορείς να ανακτήσεις τον έλεγχο της υγείας και του βάρους σου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της γρήγορης απώλειας βάρους: 

  • Η γρήγορη απώλεια βάρους μειώνει τον μεταβολισμό περισσότερο από τη σταδιακή απώλεια βάρους.
  • Το σώμα σου έχει δημιουργηθεί ώστε να προσαρμόζεται για να επιβιώσει, οπότε μια εξαντλητική δίαιτα το ωθεί να κάνει λιγότερες καύσεις, όταν η πρόσληψη τροφής είναι περιορισμένη.
  • Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει το μεταβολισμό σου για χρόνια και να δυσκολέψει τη διατήρηση του βάρους, εγκλωβίζοντάς σε, σε ανακύκλωση του βάρους σου (φαινόμενο γιο-γιο).
  • Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσεις το μεταβολισμό σου και να επιτύχεις το στόχο σου είναι να καταλαβαίνεις το σώμα σου και πως αυτό ανταποκρίνεται στα τρόφιμα.

 

Πως η ανακύκλωση βάρους επηρεάζει  το μεταβολισμό σου 

Η γρήγορη απώλεια βάρους επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου πολύ περισσότερο από τη σταδιακή απώλεια βάρους, ακόμη και όταν χάνεις τα ίδια κιλά συνολικά.

Σε έρευνα που έγινε για το μεταβολισμό, ζήτησαν από μια ομάδα ατόμων να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα γρήγορης απώλειας βάρους για 4 εβδομάδες, ενώ μια άλλη ομάδα ακολούθησε ένα πιο σταδιακό πρόγραμμα απώλειας βάρους για 8 εβδομάδες. Και οι δύο ομάδες είχαν φάση «συντήρησης» 4 εβδομάδων, όπου προσπάθησαν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι παρόλο που και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου το ίδιο ποσοστό σωματικού βάρους και λίπους κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα που έχασε βάρος σταδιακά (περίπου 2 κιλά την εβδομάδα) μείωσε το βασικό μεταβολισμό ηρεμίας κατά περίπου 24 θερμίδες την ημέρα.

Οι διαιτώμενοι με τη γρήγορη απώλεια βάρους (περίπου 4 κιλά την εβδομάδα) έκαιγαν περίπου 129 λιγότερες θερμίδες την ημέρα μέχρι το τέλος της δίαιτας

Με άλλα λόγια, ο μεταβολικός τους ρυθμός είχε μειωθεί και έπρεπε να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με πριν για να διατηρήσουν το βάρος τους.

 

Γιατί η εξαντλητική δίαιτα μειώνει τον μεταβολισμό σου 

Όταν ακολουθείς μια εξαντλητική δίαιτα και η πρόσληψη τροφής είναι πολύ λιγότερη από τις ανάγκες σου, το σώμα σου προσαρμόζεται για να καταφέρει να επιβιώσει.

Με άλλα λόγια όταν μειώνεις την ποσότητα της ενέργειας (θερμίδες) που προσλαμβάνεις, μειώνεται η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις (δηλαδή ο μεταβολισμός σου).

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν ακολουθείς μια εξαντλητική δίαιτα, μπορεί να χάσεις βάρος γρήγορα τις πρώτες εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια η πρόοδος αναπόφευκτα σταματά καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται σε αυτή την «κατάσταση  πείνας».

Μετά από μια εξαντλητική δίαιτα, ο μεταβολισμός σου παραμένει χαμηλότερος, ακόμη και αν ξαναπάρεις βάρος.

 

Ενίσχυσε τον μεταβολισμό και διατήρησε ένα υγιές βάρος 

Εάν ακολουθείς εξαντλητικές δίαιτες για χρόνια, το πρώτο βήμα για να βοηθήσεις το μεταβολισμό σου να ανακάμψει είναι να σταματήσεις το φαύλο κύκλο της ανακύκλωσης του βάρους.

Μην πειραματίζεσαι με ροφήματα και σκευάσματα απώλειας βάρους, απέφυγε να googlάρεις  «πώς να χάσεις 10 κιλά σε 2 εβδομάδες» και προσπάθησε να συμμαχήσεις με το σώμα σου αντί να το πολεμάς.

Πολλά προγράμματα απώλειας βάρους αντιμετωπίζουν ως βασική αιτία αποτυχίας της δίαιτας τον κακό μεταβολισμό.

Η δική μου συμβουλή είναι να μάθεις να ακούς και να απαντάς στα σημάδια της πείνας και κορεσμού, ώστε να ανακτήσεις τον έλεγχο της υγείας και του βάρους σου.

Δεν χρειάζεσαι άλλη μια εξαντλητική δίαιτα! 

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.