“Ανεγχείρητος” Καρκίνος:

"ΑΝΕΓΧΕΙΡΗΤΟΣ" ΚΑΡΚΙΝΟΣ Facebooktwitterpinterest

Με αφορμή μια πλειάδα περιστατικών τους τελευταίους μήνες, όπου ασθενείς και συγγενείς τους επικοινώνησαν μαζί μου για μια δεύτερη γνώμη γύρω από τον «ΑΝΕΓΧΕΙΡΗΤΟ» καρκίνο τους, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα που είναι ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ αφού από την απόφαση αυτή κρίνεται η ζωή των ασθενών.

Θα παρουσιάσω ξεχωριστά το κάθε περιστατικό για να δείξω πως η λήψη μιας δεύτερης άποψης είναι επιτακτική ανάγκη καθώς δεν έχουμε όλοι ούτε την ίδια εμπειρία ούτε τις ίδιες δυνατότητες.

Καταρχήν, ανεγχείρητος είναι ο καρκίνος σε 3 περιπτώσεις :

1. Έχει δώσει (πολλές) απομακρυσμένες μεταστάσεις, πρόκειται δηλαδή για σταδίου IIIb ή IV, αν και αυτό σήμερα έχει εξαιρέσεις (για παράδειγμα οι μονήρης εγκεφαλική μετάσταση, μονήρης μετάσταση στο επινεφρίδιο ή ΟΛΙΓΟΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ)

2. ‘Όταν η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι πολύ κακή κι έτσι δεν μπορεί να λάβει γενική νάρκωση

3. Για τεχνικούς λόγους (On technical ground)

Καταλαβαίνουμε όλοι λοιπόν, ότι η τρίτη κατηγορία σηκώνει πολλή συζήτηση κι αυτό γιατί μια συγκεκριμένη τεχνική που ενδεχομένως κάποιος αγνοεί, μπορεί να είναι η αιτία ο ασθενής να μη λάβει τη σωστή θεραπεία.

Παρακάτω, σας παρουσιάζω το περιστατικό ενός 58χρονου ασθενούς, βαρύ καπνιστή, με εμφυσηματική νόσο και μέτρια σπιρομέτρηση, που διαγνώστηκε με πλακώδη καρκίνο στο δεξιό άνω λοβό. Όποιον κι αν επισκέφτηκε σε ιδρύματα των Αθηνών, έλαβε την ίδια απάντηση : ΑΝΕΓΧΕΙΡΗΤΟΣ !! Για την επιβεβαίωση της απόφασης πραγματοποιήθηκαν πολλές κι αχρείαστες εξετάσεις, που εκτός από την τσέπη του έκλεψαν και τον χρόνο του.

Τελικά, ξεκίνησε χημειοθεραπείες και κατά τη συνήθη πρακτική, του εδώθη κι ο υπολειπόμενος χρόνος ζωής.

Παρακάτω βλέπουμε τις εικόνες της αξονικής και του ΡΕΤ, όπου πλην της ευμεγέθους μάζας ΔΕΝ αναδεικνύονται ούτε λεμφαδένες, ούτε μεταστάσεις!

"ΑΝΕΓΧΕΙΡΗΤΟΣ" ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Κατόπιν επικοινωνίας μαζί μου, εξήγησα στον ασθενή και τους συγγενείς του ότι μπορεί να χειρουργηθεί αρκεί να ακολουθηθεί συγκεκριμένη τεχνική, κατά την οποία θα κόβονταν το τμήμα του βρόγχου που περιλάμβανε τον καρκίνο και στη συνέχεια θα γίνονταν επανασυρραφή του υπόλοιπου πνεύμονα πάνω στην τραχεία. Φυσικά και με κοιτούσαν σαν εξωγήινο…

Μετά 4.5 ώρες χειρουργείου και 5 ημέρες νοσηλείας αλλά κι όταν διάβασαν την τελική ιστολογική, κατάλαβαν ότι άξιζε να βασιστούν στον “τρελό” που τους έλεγε απίστευτα πράγματα.

Για την ιστορία, αφαιρέθηκε σε καθαρά όρια ο άνω λοβός με την 11.5 εκατοστών μάζα του, οι 29 λεμφαδένες που αφαιρέθηκαν ήταν ΟΛΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ και καμία βιοψία που εστάλη δεν ήρθε θετική!

Ο ασθενής μια εβδομάδα αργότερα γύρισε αεροπορικώς στο όμορφο Ελλαδίτικο νησί από όπου κατάγεται και όταν ήρθε να τον δω ΔΕΝ έμοιαζε με άνθρωπο που πριν μια εβδομάδα υποβλήθηκε σε μια μείζων επέμβαση.

Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος, Θωρακοχειρουργός

Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος,
Θωρακοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.