Οφέλη Mυϊκής Ενδυνάμωσης & Συμβουλές Αποφυγής Αθλητικών Τραυματισμών

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η Μυϊκή Δύναμη;

Η μυϊκή δύναμη καθορίζεται από πόση δύναμη μπορεί καποιος να ασκήσει ή πόσο βάρος μπορεί να ανυψώσει. Για να αποκτήσει κάποιος  μυϊκή δύναμη χρησιμοποιεί μεγαλύτερα βάρη για λιγότερες επαναλήψεις.

Παραδείγματα ασκήσεων που αναπτύσσουν μυϊκή δύναμη  περιλαμβάνουν προπόνηση με αντίστασεις, όπως άρση βαρών, ασκήσεις με το σωματικό βάρος και ασκήσεις με λάστιχα ή ειδικές ταινίες. Επίσης δραστηριότητες όπως τρέξιμο και ποδηλασία με εντάσεις και αναρρίχηση.

-Τι είναι η Mυϊκή Αντοχή;

Η μυϊκή αντοχή καθορίζει την ικανότητα ενός μυός να πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες συστολές με αντίσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι δραστηριότητες που αναπτύσσουν μυϊκή αντοχή περιλαμβάνουν τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων, μαζί με προπόνηση με χαμηλά βάρη και ασκήσεις με το  σωματικό βάρος.

Οφέλη Mυϊκής Ενδυνάμωσης

-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Μυϊκής Ενδυνάμωσης;

  • Η μυϊκή δύναμη ενισχύει τη συνολική υγεία και ενισχύει την αθλητική δραστηριότητα.
  • Ένα ισχυρό σώμα σας επιτρέπει να εκτελείτε κινήσεις και δραστηριότητες που απαιτούν δύναμη χωρίς να κουράζεστε.
  • Η μυϊκή δύναμη σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος χάνοντας θερμίδες και αλλάζοντας τη σύνθεση του σώματός σας, δηλαδή την αναλογία μεταξύ μυών και λίπους.
  • Το χτίσιμο δύναμης μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, βοηθώντας παράλληλα να έχετε υγιή πρότυπα ύπνου.
  • Ακόμα μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, να προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και να σας επιτρέψει να προσθέσετε πιο δύσκολες ή επίπονες δραστηριότητες στη ρουτίνα σας.
  • Η ανάπτυξη μυϊκών δυνάμεων βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών, υγιών οστών. Αυτό βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με ανάπτυξη καλής οστικής μάζας και πυκνότητας,
  • Βελτίωση της στάσης του σώματος και στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου σε διάφορες ανατομικές περιοχές με πιο συχνές τον αυχένα, τη πλάτη και την μέση.
  • Τέλος, θα έχετε μεγαλύτερη σταθερότητα, ισορροπία και ευελιξία, έχοντας λιγότερες πιθανότητες τραυματισμών και πτώσεων.

Οφέλη Mυϊκής Ενδυνάμωσης

~Συμβουλές~

Να είστε προσεκτικοί όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης εάν είστε αρχάριοι ή έχετε τραυματισμούς ή ιατρικά προβλήματα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάποιο τραυματισμό:

  • Ξεκινήστε αργά και  αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεών σας.
  • Ακούστε το σώμα σας και σταματήστε, εάν χρειάζεστε ένα διάλειμμα ή αισθάνεστε πόνο.
  • Αφήστε τουλάχτον μία ημέρα ανάρρωσης μεταξύ των ασκήσεων σε όμοιες μυϊκές ομάδες.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα τη σωστή τεχνική για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα περισσότερα οφέλη από τις προπονήσεις σας.
  • Χρησιμοποιήστε σταθερές, ελεγχόμενες κινήσεις, ειδικά αν κάνετε ανύψωση βαρών.
  • Δώστε στον εαυτό σας χρόνο ώστε να ξεκουράζεστε ανάμεσα στα σετ.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν δουλεύετε σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματός σας που είναι επιρρεπής σε πόνο ή τραυματισμό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη και τις αρθρώσεις σας, όπως τους καρπούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους σας.
  • Αναπνεύστε σωστά κατά την διάρκεια των ασκήσεων. Για κάθε κίνηση, εκπνεύστε καθώς σηκώνετε και εισπνέετε όσο χαμηλώνετε.

Συμβουλές Αποφυγής Αθλητικών Τραυματισμών

-Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν Ειδικό;

Μιλήστε με έναν προσωπικό γυμναστή για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης εάν είστε νέοι στο γυμναστήριο ή απλώς θέλετε μια ειδική γνώμη. Ο γυμναστής σας είναι ο εκπαιδευτής σας και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε το κίνητρο που χρειάζεστε για να ακολουθήσετε τη ρουτίνα άσκησής σας και να λάβετε τα αποτελέσματα που θέλετε.
Η συνεργασία με έναν επαγγελματία διασφαλίζει ότι κάνετε τις ασκήσεις σωστά και αποτελεσματικά. Θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε καλό δρόμο, να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική και να προωθήσετε τις ασκήσεις όταν βελτιώνεστε.

Επισκεφθείτε έναν Αθλητίατρο και έναν Φυσικοθεραπευτή εξειδικευμένο στις Αθλητικές Κακώσεις όταν έχετε κάποιο ανατομικό πρόβλημα ή κάποια μυοσκελετική πάθηση ή αν έχετε πόνους που σαν βάζουν φρένο στο να εκτελέσετε τις ασκήσεις σας. Έτσι ο γιατρός σας σε συνεργασία με το φυσικοθεραπευτή και το γυμναστή σας θα φροντίσουν να εξατομικεύσουν την άσκησή σας, να γυμναστείτε με ασφάλεια και να πετύχετε τους στόχους σας.

Συμβουλές Αποφυγής Αθλητικών Τραυματισμών

Συμπερασματικά:

  • Η πρόκληση των μυών σας να εργάζονται σκληρότερα από το συνηθισμένο σε τακτική βάση μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε μυϊκή δύναμη και αντοχή.
  • Για να επιτύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης, είναι σημαντικό να αναπτύξετε μια ρουτίνα που απολαμβάνετε. Αλλάξτε την όσο συχνά θέλετε για να μην βαρεθείτε και να στοχεύστε σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες.
  • Μαζί με τις ασκήσεις βάρους και αντοχής, ενισχύστε τις συνήθεις δραστηριότητές σας για να χτίσετε μυϊκή δύναμη και αντοχή.
  • Αναζητήστε έναν εξειδεικευμένο Γυμναστή, Φυσικοθεραπευτή και Αθλητίατρο ώστε να γυμναστείτε με ασφάλεια και να ελαχιστοποιήσετε τις Αθλητικές Κακώσεις και τους τραυματισμούς.
Αβραμίδης Π. Γρηγόριος MD MSc Ορθοπαιδικός Χειρουργός,

Αβραμίδης Π. Γρηγόριος MD MSc
Ορθοπαιδικός Χειρουργός,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.