Ο μητρικός θηλασμός «ασπίδα» στις αλλεργίες

Μητρικός Θηλασμός Facebooktwitterpinterest

Η χορήγηση ξένου γάλακτος και η πρώιμη έναρξη των στερεών τροφών πριν από τον 6ο μήνα ζωής των παιδιών, συμβάλλουν στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών, ενώ αντίθετα ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός προφυλάσσει σημαντικά.

Ο μητρικός θηλασμός, σημειώνει η κ. Μαλλιαρού, πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον για 12 μήνες ή και περισσότερο αν το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί. Για να καταστεί αυτό δυνατόν, είναι καλό να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στη περιγεννητική φροντίδα όπως:

* Για την προγραμματισμένη καισαρική τομή να γίνεται επισκληρίδιος αναισθησία και όχι γενική νάρκωση.

* Να αφήνεται το μωρό αμέσως μετά τον τοκετό για μία ώρα γυμνό πάνω στο στήθος της μητέρας του σκεπασμένο με μια κουβέρτα.

* Το μωρό να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του στο μαιευτήριο.

«Μαζικοί εμβολιασμοί κατά γρίπης»

Το θέμα με τους εμβολιασμούς είναι άλλο ένα σοβαρό θέμα που θα απασχολήσει τους γιατρούς στη συνάντησή τους.

Οι επιστήμονες για τη μείωση της νοσηρότητας και της νοσοκομειακής νοσηλείας φαίνεται να προσανατολίζονται στην υπόδειξη μαζικών εμβολιασμών κατά της γρίπης. Εως τώρα συνιστούν τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Οπως θα ανακοινώσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Παπαγρηγορίου-Θεοδωρίδου, «διαγράφεται προοπτική στο άμεσο μέλλον εμβολιασμού πλην των ευπαθών ομάδων και των υγιών με το εμβόλιο της γρίπης.

Η καθηγήτρια θα μιλήσει και για ένα νέο εμβόλιο κατά τουπνευμονιόκοκκου που θα κυκλοφορήσει ώς το τέλος του χρόνου και στη χώρα μας. Πρόκειται για το συζευγμένο 7δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παθογόνα στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.