Η θωρακοχειρουργική

Η ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ Facebooktwitterpinterest

Η θωρακοχειρουργική είναι η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με οτιδήποτε υπάρχει μέσα στον θώρακα, δηλαδή την καρδιά , τους πνεύμονες , το μεσοθωράκιο – χώρος στη μεσότητα του θώρακα που περιλαμβάνει εκτός από λεμφαδένες, μεγάλα αγγεία και όργανα όπως ο θύμος αδένας – τον υπεζοκότα – μια μεμβράνη που καλύπτει τους πνεύμονες και το τοίχωμα – τις πλευρές, τους μυς καθώς και το διάφραγμα, έναν μεγάλο μυ που εξυπηρετεί στην αναπνοή και χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά.

Για την καρδιά γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην καρδιοχειρουργική ενότητα.

Όλα τα παραπάνω όργανα κι οι χειρουργικές παθήσεις τους αποτελούν αντικείμενο του θωρακοχειρουργού, λόγω όμως της τεράστιας εξειδίκευσης και των νέων τεχνικών που συνεχώς ανακαλύπτονται και καθιστούν αδύνατη την ενασχόληση με τα πάντα , στα περισσότερα μέρη του ανεπτυγμένου κόσμου, η καρδιοχειρουργική έχει αποσπαστεί κι αποτελεί ξέχωρη ειδικότητα.

Συνεπώς ο θωρακοχειρουργός σήμερα ασχολείται με τις συγγενείς, τις καλοήθεις και τις κακοήθεις παθήσεις των οργάνων του θώρακα , κι ο ρόλος του μπορεί να είναι είτε διαγνωστικός – βιοψίες των παραπάνω οργάνων, θεραπευτικός – αντιμετώπιση επιβεβαιωμένων παθήσεων,  ή και παρηγορικός – βοηθώντας στην αύξηση του χρόνου και της ποιότητας της ζωής των τελικού σταδίου ασθενών.

Το αντικείμενο της θωρακοχειρουργικής λοιπόν είναι ανεξάντλητο και χρειάστηκαν πολλές ώρες για να διαβαστούν οι χιλιάδες σελίδες των βιβλίων που αναφέρονται σε αυτή κι ακόμη περισσότερες στις χειρουργικές αίθουσες όπου ο Θωρακοχειρουργός εκπαιδεύτηκε ώστε να χειρουργεί με ασφάλεια και πάνω στις σύγχρονες τεχνικές!

Οι αρίθμηση και αναφορά των παθήσεων που αφορούν τη θωρακοχειρουργική είναι περιττή και δεν αποτελεί στόχο του παρόντος κειμένου.

Επιγραμματικά μόνο θα αναφερθούν οι συχνότερες και κυριότερες καταστάσεις που χρήζουν θωρακοχειρουργικής αντιμετώπισης με τον καρκίνο στον πνεύμονα – πρωτοπαθή και μεταστατικό – τη συχνότερη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο σήμερα, να βρίσκεται στην κορυφή.

Οι νεοπλασίες του μεσοθωρακίου – τερατώματα, θυμώματα, λεμφώματα κλπ – του υπεζοκότα – μεσοθηλίωμα, των πλευρών – σάρκωμα, αλλά και καλοήθεις παθήσεις όπως ο πνευμοθώρακας, το εμπύημα, οι δυσμορφίες των πλευρών και του στέρνου, οι διαφραγματοκήλες αποτελούν πάνω από το 95% της ενασχόλησης ενός θωρακοχειρουργού σήμερα.

Η ανάγκη για καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον ασθενή οδήγησε σε μια μεγάλη εξειδίκευση που άλλαξε ριζικά την εικόνα με αυτή που ήταν πριν 10-15 χρόνια.

Σήμερα, η χρήση κάμερας για την αντιμετώπιση των περισσότερων από τις παραπάνω παθήσεις αποτελεί πραγματικότητα κι η αντιμετώπιση ακόμη και των πιο δύσκολων καταστάσεων θωρακοσκοπικά είναι καθημερινή πρακτική για όσους επένδυσαν στην τεχνολογία και δεν έμειναν στο χθες.

Επιπλέον, η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος προοιωνίζοντας το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια κυρίως όταν το κόστος των επεμβάσεων γίνει πιο προσιτό.

Φυσικά σε όλα αυτά ο Θωρακοχειρουργός δεν είναι ποτέ μόνος αλλά ένα από τα γρανάζια σε μια ομάδα που περιλαμβάνει πνευμονολόγους, ογκολόγους, παθολόγους , ακτινολόγους και παθολογοανατόμους που όλοι μαζί συνεργάζονται για την επίτευξη του κοινού σκοπού που δεν είναι άλλος από την πλήρη ίαση των ασθενών.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ότι σήμερα ακόμη και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πλήρως ιάσιμος αν ανιχνευτεί γρήγορα και αντιμετωπιστεί σωστά.

Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος, Θωρακοχειρουργός

Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος,
Θωρακοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.