Τί είναι η ψυχοθεραπεία;

Facebooktwitterpinterest
  • Η ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τη θεραπεία ψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών μέσω της χρήσης ψυχολογικών μεθόδων.Η ψυχοθεραπεία δεν είναι εργαλείο, δεν είναι τεχνική, δεν είναι συνταγή αλλά είναι μία ανθρώπινη τέχνη. Βασίζεται στη δύναμη και τη λειτουργία της θεραπευτικής σχέσης, στην ανθρώπινη επαφή και τη δυνατότητα ενσυναίσθησης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που επικοινωνούν μεταξύ τους.

    Ο λόγος που επισκέπτεται ένα άτομο έναν ειδικό  είναι για να διαχειριστεί καλύτερα την καθημερινότητά του.

    Ακόμη και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σύμπτωμα, η ανάγκη κατανόησης του εαυτού και η νοηματοδότηση της προσωπικής ιστορίας αποτελούν ισχυρά κίνητρα για να εμπλακεί ένα άτομο σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

    H απώλεια της ικανότητας ενός ατόμου να σκέφτεται λογικά και να κάνει λογικούς συλλογισμούς για την πραγματικότητα που βιώνει καθώς και για τον εαυτό του συχνά κρύβεται πίσω από τα ψυχολογικά του συμπτώματα. Η  επαναφορά ενός “αντικειμενικου” τρόπου σκέψης που  απαλύνει τα συναισθήματα του θεραπευόμενου είναι ένα κεντρικό ζητούμενο στη θεραπευτική διαδικασία.

    Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι όμως θαυματοποιός. Η αλλαγή θα έρθει μέσα από από τη βούληση, μέσα από την επιθυμία του ίδιου του ατόμου. Βούληση όμως και επιθυμία συχνά παγιδεύονται. Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι ένας σύντροφος πολύτιμος στο  “ξεπαγίδευμα”.

Δρ.Μυρσίνη Κωστοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Chartered Psychologist (British Psychological Society)

Δρ.Μυρσίνη Κωστοπούλου,
Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Chartered Psychologist (British Psychological Society)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.