Εξωτερική ωτίτιδα

Ωτοακουστικές εκπομπές και πρώιμη διάγνωση βαρηκοΐας Facebooktwitterpinterest

Εξωτερική ωτίτιδα είναι η λοίμωξη, μόλυνση και φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του καναλιού που ξεκινάει από το εξωτερικό αυτί και καταλήγει στην τυμπανική μεμβράνη.

Από τι προκαλείται συνήθως η εξωτερική ωτίτιδα;

Τα αίτια είναι συνήθως μικροβιακά. Άλλοτε υπάρχει μόλυνση από μύκητες

Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν για εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας σε παιδιά;

1) Τραυματισμός, με το δάχτυλο του παιδιού ή με ξένο σώμα όπως βαμβάκι μπατονέτα ή νύχι, οπότε μειώνεται τοπικά η άμυνα του βλεννογόνου και διεισδύουν μικρόβια. Παιδιά και βρέφη με έκζεμα και κνησμό κοντά στο αυτί έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν την λοίμωξη.

2) Υπερβολική υγρασία στον έξω ακουστικό πόρο, συνήθως αποτέλεσμα πολλών βουτιών στη θάλασσα ή σε πισίνα (το αυτί του κολυμβητή)

3) Παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένη πιθανότητα γενικώς λοιμώξεων και ειδικότερα σε βλεννογόνους όπως ο έξω ακουστικός πόρος, ιδιαίτερα από μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος και η ψευδομονάδα.

4) Το κερί προσφέρει φυσιολογικό μηχανισμό στον ακουστικό πόρο για καταπολέμηση των λοιμώξεων, με παρουσία ενζύμων όπως λυσοζύμη και οξινοποίηση της περιοχής. Η παρουσία ήπιας ποσότητας μαλακού κεριού δρα προστατευτικά, ωστόσο τα δύο άκρα, δηλαδή η πλήρης απουσία κεριού στον έξω ακουστικό πόρο και η υπερβολική παρουσία σκληρού κεριού σε αυτόν μπορεί να προδιαθέτουν σε λοιμώξεις.

Ο υπερβολικός καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου με μπατονέτες, μέσω της απώλειας του κεριού και μέσω τραυματισμού και παραμονής βαμβακιού στον πόρο, προδιαθέτει σε εξωτερική ωτίτιδα.

5) Η υγρασία και η ζέστη, για αυτό και είναι πιο συχνές το καλοκαίρι

Τι συμπτώματα έχει η εξωτερική ωτίτιδα;

Το παιδί συνήθως διαμαρτύρεται για πόνο στο εξωτερικό αυτί. Ο πόνος αυτός οξύνεται με την κίνηση του εξωτερικού αυτιού ή με το πάτημά του κοντά στην είσοδο του ακουστικού πόρου. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται χειρότερα τον πόνο κατά τη μάσηση.

Άλλοτε υπάρχει ωτόρροια, δηλαδή ρέει από το αυτί ένα φλεγμονώδες ή πυώδες υγρό.

Αν το αυτί έχει γεμίσει με εκκρίσεις, το παιδί μπορεί να το νιώθει γεμάτο ή και παροδικά να μην ακούει καλά.

Ο πυρετός συνήθως λείπει ή πιο σπάνια υπάρχει αλλά χαμηλός.

Πως φαίνεται ο έξω ακουστικός πόρος στην εξέταση;

Στην ωτοσκόπηση το έξω ακουστικό κανάλι φαίνεται με διόγκωση – πρήξιμο, ερύθημα – κοκκίνισμα και αυξημένη έκκριση.

Μεταδίδεται η εξωτερική ωτίτιδα;

Με συνήθεις συνθήκες υγιεινής η εξωτερική ωτίτιδα δεν μεταδίδεται από παιδί σε παιδί.

Πως θεραπεύεται η εξωτερική ωτίτιδα;

Συνήθως η θεραπεία γίνεται με ωτικές σταγόνες. Αυτές μπορεί να περιέχουν ακετικό οξύ που κάνει πιο όξινο το PH τοπικά βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση των μικροβίων, κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και αντιβιοτικά δραστικά ενάντια σε Gram(+) μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος και gram(-) όπως η ψευδομονάδα (γενταμυκίνη, κινολόνες). Η διάρκεια της θεραπείας είναι 5 με 10 μέρες.

Συχνά βοηθάει ο καθαρισμός του ακουστικού πόρου από τα προιόντα της φλεγμονής (debris) σε ΩΡΛ με αναρρόφηση. Η έκπλυση του πόρου ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται.

Η τοπική θεραπεία συνήθως αρκεί. Σπάνια απαιτείται πραγματικά η χορήγηση αντιβιοτικών από του στόματος, αν και συχνά γίνεται υπερβολική χρήση αντιβιοτικών από το στόμα για εξωτερικές ωτίτιδες.

Για τον πόνο δίνονται παρακεταμόλη και αντιφλεγμονώδη. Επίσης ένα ζεστό επίθεμα ανακουφίζει τον πόνο.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης η επαφή με νερό στον έξω ακουστικό πόρο θα πρέπει να αποφεύγεται.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.