Η άσκηση έχει ακόμα περισσότερα οφέλη για την υγεία της καρδιάς για άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με το στρες.

Facebooktwitterpinterest

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είχε σχεδόν διπλασιάσει το καρδιαγγειακό όφελος σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος, σε σύγκριση με άτομα χωρίς αυτές τις διαγνώσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην 71η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Τα ευρήματα της έρευνας προστίθενται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία βοηθώντας στην ενεργοποίηση τμημάτων του εγκεφάλου που εξουδετερώνουν το στρες.

Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που πέτυχαν τη συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ένα σοβαρό ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό επεισόδιο από εκείνους που ασκούνταν λιγότερο.

Αυτά τα οφέλη ήταν σημαντικά μεγαλύτερα σε άτομα με άγχος ή κατάθλιψη, που είχαν μείωση κινδύνου 22% έναντι μείωσης κινδύνου 10% σε άτομα χωρίς καμία από τις δύο καταστάσεις.

«Η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στην απόκριση του εγκεφάλου στο στρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με το στρες», δήλωσε ο Hadil Zureigat, MD, μεταδιδακτορικός κλινικός ερευνητής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση είναι αποτελεσματική μόνο σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος, αλλά διαπιστώσαμε ότι αυτοί οι ασθενείς φαίνεται να αντλούν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό όφελος από τη σωματική δραστηριότητα».

*Τα ποσοστά τόσο της κατάθλιψης όσο και του άγχους έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο της άσκησης στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και στη μείωση του στρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία υγείας περισσότερων από 50.000 ασθενών στη βάση δεδομένων General Brigham Biobank της Μασαχουσέτης. Λίγο περισσότεροι από 4.000 από τους ασθενείς είχαν υποστεί ένα σημαντικό ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό συμβάν, το οποίο περιελάμβανε καρδιακή προσβολή, πόνο στο στήθος που προκλήθηκε από φραγμένη αρτηρία ή υποβλήθηκαν σε διαδικασία για το άνοιγμα μιας φραγμένης αρτηρίας στην καρδιά.

Οι ερευνητές αρχικά αξιολόγησαν τα ποσοστά μείζονων στεφανιαίων επεισοδίων μεταξύ ασθενών που ανέφεραν σε ένα ερωτηματολόγιο ότι ασκούνται τουλάχιστον 500 ισοδύναμα μεταβολικά λεπτά (MET) την εβδομάδα — σε ευθυγράμμιση με τη σύσταση της κατευθυντήριας γραμμής πρωτογενούς πρόληψης του ACC και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα — με όσους ασκούνται λιγότερο.

*Τα λεπτά MET είναι μια μονάδα άσκησης που αντιπροσωπεύει την ποσότητα ενέργειας που δαπανάται κατά τη διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα που έπαιρναν τουλάχιστον 500 λεπτά MET-λεπτά ή περισσότερα την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ένα ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Στη συνέχεια ανέλυσαν πώς αυτό το μοτίβο έπαιξε μεταξύ των ασθενών που είχαν διάγνωση κατάθλιψης ή άγχους σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κατάθλιψη ή άγχος. Αυτή η δεύτερη ανάλυση αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη αποκόμισαν υπερδιπλάσιο όφελος από την άσκηση όσον αφορά τον μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη. Παρόμοιο όφελος της άσκησης βρέθηκε για ασθενείς με άγχος.

Η έρευνα επεκτείνεται σε προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας που χρησιμοποίησαν απεικόνιση εγκεφάλου για να προσδιορίσουν πώς η άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία βοηθώντας να διατηρείται υπό έλεγχο η απόκριση του εγκεφάλου στο στρες. Τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος έχουν υψηλότερη νευρική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες και υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Όταν κάποιος σκέφτεται τη σωματική δραστηριότητα που μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, συνήθως δεν σκέφτεται τον εγκέφαλο», είπε ο Zureigat. «Η έρευνά μας τονίζει τη σημασία των νευρικών μηχανισμών που σχετίζονται με το στρες με τους οποίους η σωματική δραστηριότητα δρα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου».

Παρόλο που η μελέτη χρησιμοποίησε 500 λεπτά MET ως διαχωρισμό για την ανάλυση, οι ερευνητές σημείωσαν ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ακόμα και αν δεν επιτύχουν τη συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας. Ακόμη και λίγη τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος», είπε ο Zureigat.

Όχι μόνο η σωματική δραστηριότητα θα τους βοηθήσει να αισθανθούν καλύτερα, αλλά θα μειώσουν επίσης δυναμικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.