Αιμορροΐδες: επεμβατική και συντηρητική αντιμετώπιση – φυσικές θεραπείες

Αιμορροΐδες: επεμβατική και συντηρητική αντιμετώπιση – φυσικές θεραπείες Facebooktwitterpinterest

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικό και απαραίτητο μέρος του σώματός μας (φλέβες και αρτηρίες που υπάρχουν στον πρωκτό για να διασφαλίζουν εγκράτεια και στεγανότητα), αλλά έχει επικρατήσει να λέμε «Έχω αιμορροΐδες», όταν στην πραγματικότητα εννοούμε «Έχω αιμορροϊδοπάθεια».

Η πάθηση αυτή στις αιμορροΐδες δεν είναι επικίνδυνη μεν (εκτός αν υπάρχει αναιμία και μεγάλη αιμορραγία), είναι όμως πολύ ενοχλητική και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο. Όταν οι αιμορροΐδες εμφανίζουν αιμορροϊοδοπάθεια, αυτό σημαίνει ότι πρήζονται και εμποδίζουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, αναφορικά με τις κενώσεις. Εμποδίζουν όμως και εκτός τουαλέτας, καθώς -αναλόγως αν είναι εξωτερικές ή εσωτερικές- μπορεί να προκαλούν ενόχληση και/ή δυσφορία, σε καθιστική στάση.

Όταν οι αιμορροΐδες είναι σε αρχικό στάδιο, για τη θεραπεία τους ακολουθούμε συντηρητική αγωγή και/ή φυσικές θεραπείες. Αν οι αιμορροΐδες είναι χρόνιες και δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει θεραπεία μέσω της λιγότερο παρεμβατικής μεθόδου.

Ως την πιο ασφαλή και αποτελεσματική, συνιστώ την επέμβαση με laser, την οποία έχω εφαρμόσει με επιτυχία σε χιλιάδες περιστατικά, καθώς αφήνει άθικτο τον σφιγκτήρα και επαναφέρει άμεσα τις αιμορροΐδες σε πρότερη φυσιολογική κατάσταση, συρρικνώνοντας το πρήξιμο, μέσω του «χτυπήματος» αυτών με θερμική ενέργεια.

Προτού αναφερθούμε στη φαρμακευτική και τη φυσική θεραπεία των αιμορροΐδων, έχει σημασία να διευκρινίσουμε με σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι:

  • Καμία σύγχρονη θεραπεία για την αιμορροϊοδοπάθεια δεν επιτρέπει την αφαίρεσή τους. Τις παραμορφωμένες αιμορροΐδες τις θεραπεύουμε, δεν τις αφαιρούμε
  • Με ήπια παρεμβατική επέμβαση laser, από έμπειρο χειρουργό, η θεραπεία της αιμορροϊοδοπάθειας είναι απολύτως ασφαλής και δεν προκαλεί κανενός είδους επιπλοκή
  • Το laser, με την κατάλληλη μέθοδο εφαρμοζόμενο, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε περίπτωση και κλίμακα αιμορροϊοδοπάθειας

Φαρμακευτική θεραπεία για τις αιμορροΐδες

Αν η αιμορροϊοδοπάθεια είναι χαμηλού βαθμού (1ου ή 2ου επιπέδου) και δεν έχει γίνει χρόνια κατάσταση, τότε ξεκινάμε με συντηρητική αγωγή και/ή φυσικές θεραπείες. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει επάλειψη στην πάσχουσα με περιοχή, με ειδικές κρέμες.

Φυσικές θεραπείες για αιμορροΐδες

Οι φυσικές θεραπείες για τις αιμορροΐδες, εφόσον, όπως αναφέρεται και παραπάνω, η αιμορροϊοδοπάθεια δεν είναι χρόνια κατάσταση, στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Εδρόλουτρα: Ανακουφίζουν τον κνησμό και τον ερεθισμό .
  • Λήψη φυτικών ινών μέσω διατροφής και διατροφικών συμπληρωμάτων (με λήψη άφθονου νερού), προκειμένου να μαλακώνουν τα κόπρανα και να αποβάλονται πιο εύκολα, ώστε να μειώνεται η αιμορραγία και η φλεγμονή

Παίρνετε τα μέτρα σας ώστε να προλαμβάνετε εξάρσεις

Μην καθυστερείτε την τουαλέτα. Αυτό προκαλεί συμφόρηση στα κόπρανα, πίεση και ζόρισμα στο έντερο, και άρα έξαρση στις αιμορροΐδες.

Να κάθεστε σωστά. Μην κάθεστε στην τουαλέτα με τις ώρες. Αυτό σπρώχνει τις αιμορροΐδες προς τα έξω και τις κάνει να πρήζονται. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε την κατάσταση είναι να τοποθετείτε τα πόδια σας (ενώ κάθεστε στην τουαλέτα) σε ένα σκαμπουδάκι. Η στάση αυτή αλλάζει τη θέση του ορθού, διευκολύνοντας έτσι τη διέλευση των κοπράνων. Επίσης, να αποφεύγετε να κάθεστε σε καρέκλα ή σκληρή επιφάνεια γιατί επιτείνει το πρήξιμο. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μαξιλαράκι.

Να διατηρείτε την υγιεινή της περιοχής. Μετά από κάθε κένωση, μπορείτε να σκουπίζετε απαλά την περιοχή του πρωκτού σας με ένα επίθεμα αμαμελίδας (βλ. παρακάτω τι είναι), ένα καταπραϋντικό μωρομάντηλο ή ένα βαμβακερό πανί εμποτισμένο σε ζεστό νερό, μέχρι να καθαρίσει πλήρως. Αν νιώθετε ερεθισμό  μετά την κένωση, επαλείψτε το σημείο με βαζελίνη ή τζελ από αλόη βέρα.

Αιμορροΐδες και βότανα

Η θεραπεία των αιμορροΐδων με τη χρήση βοτάνων δεν είναι κάτι νέο. Ήδη από τους αρχαίους χρόνους, και σε διάφορους πολιτισμούς, τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους γιατρούς των αντίστοιχων εποχών. Αυτό που δεν πρέπει να μας εκπλήσσει είναι ότι και οι σύγχρονες έρευνες φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων βοτάνων για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας.

Τα πιο σημαντικά από τα βότανα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των αιμορροΐδων είναι:

  • Φλοιός βελανιδιάς: ο φλοιός της βελανιδιάς έχει χρησιμοποιηθεί ως αιμοστατικός παράγοντας, κατά το παρελθόν. Έχει την ιδιότητα να σταματά ή να επιβραδύνει την αιμορραγία, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χρησιμεύει ως στυπτικό και ανακουφίζει από τον κνησμό. Έχει αναφερθεί ότι η προσθήκη φλοιού βελανιδιάς στο νερό της μπανιέρας έχει καταπραϋντική επίδραση στις επώδυνες αιμορροΐδες.
  • Αχιλλέα: Η αχιλλέα (αγραψιθιά) είναι ένα ακόμη φυτό, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση. Αφού το βράσουμε μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην περιοχή.
  • Butcher’s Broom: προέρχεται από το φυτό Ruscus Aculeatus, και για τη θεραπεία των αιμορροΐδων χρησιμοποιούμε τη ρίζα του φυτού. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία.
  • Αμαμελίδα: Η αμαμελίδα είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας. Μάλιστα, αποτελεί το βασικό συστατικό σε αρκετές εμπορικές κρέμες που προμηθευόμαστε για την ανακούφιση από τις αιμορροΐδες. Χρησιμοποιείται συνδυασμός από τα φύλλα και τη ρίζα του φυτού, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τις εσωτερικές αιμορροΐδες (υπόθετο) όσο και για τις εξωτερικές (αλοιφή).
  • Ιπποκαστανιά: Η ιπποκαστανιά ή αγριοκαστανιά είναι ένα φυτό με αντιφλεγμονώδη δράση, το οποίο διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και ενισχύει τα διαπερατά τοιχώματα των φλεβών, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε φλεβίτιδες, κιρσούς και αιμορροΐδες.

Η χρήση βοτάνων και φυτών για τις αιμορροΐδες μπορεί να αποδειχθεί μία καλή εναλλακτική στα φάρμακα και τις αλοιφές. Ωστόσο, ακόμη και τα φυσικά συστατικά, όπως τα βότανα, ενδέχεται να έχουν παρενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Γι’ αυτό, συνιστάται πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παραπάνω να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Σημείωση 1: Δεν έχει κανένα νόημα να εμμένετε σε συντηρητική θεραπεία, εφόσον δεν αποδίδει.

Σημείωση 2: Σε κάθε περίπτωση, πάντα να θυμάστε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας ίδιες.
Γι’ αυτό και έχει επικρατήσει η ταξινόμησή τους σε βαθμούς. Για ορισμένες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση για οριστική απαλλαγή από τις ενοχλήσεις των αιμορροΐδων, πάντα με θεραπεία (συρρίκνωση με θερμική ενέργεια laser) αυτών και όχι με αφαίρεση.

Dr. Αλκιβιάδης Παππάς, Χειρουργός-Ειδικός Πρωκτολόγος,

Dr. Αλκιβιάδης Παππάς,
Χειρουργός-Ειδικός Πρωκτολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.