Οι 5 επιφάνειες με τα περισσότερα μικρόβια

Facebooktwitterpinterest

Τις 5 πιο βρώμικες επιφάνειες που ακουμπάμε καθημερινά αποκαλύπτει αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το περιοδικό «Science of Us». Μερικές από αυτές είναι υπεράνω υποψίας…

Βρισκόμαστε πάλι στην εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης και οι περισσότεροι προσπαθούμε να μην ακουμπάμε επιφάνειες με μικρόβια. Γνωρίζουμε όμως ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες; Κι όμως δεν είναι οι επιφάνειες του μπάνιουλένε οι ειδικοί, καθώς αυτές καθαρίζονται πολύ συχνά.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Science of Us», στην πρώτη θέση είναι οι οθόνες αφής οι οποίες πλέον αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το 50% αυτών είναι γεμάτες με μικρόβια που κανονικά διαβιούν στο εντερικό σύστημα.

Έχετε σκεφτεί πόσες φορές και από πόσα χέρια πατιέται καθημερινά το κουμπί του ισογείου στο ασανσέρ; Σχεδόν όλοι όσοι μπουν στο ασανσέρ θα το πατήσουν. Ιδιαίτερα συχνοί είναι οι ρινοιοί σε αυτό το κουμπί.

Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες φαίνεται ότι φέρουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό βακτήρια (π.χ. E.coli) καθώς σπάνια τις καθαρίζουμε, ενώ συχνά βάζουμε μέσα ωμά τρόφιμα.

Επίσης, οι πετσέτες χεριών αποτελούν, λόγω της υγρασίας, το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Γι’ αυτό και συνίσταται να τις πλένουμε κάθε 2 μέρες.

Τέλος, ένα άλλο αντικείμενο που πιάνουμε συχνά και δεν πάει ο νους μας ότι είναι επικίνδυνο είναι η λαβή της καφετιέρας ή του βραστήρα στο γραφείο την οποία συνήθως πιάνουμε χωρίς να έχουμε πλύνει τα χέρια μας, ενώ είναι ένα από τα αντικείμενα που σπάνια καθαρίζουμε.

Εύη Αναστασίου,Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Εύη Αναστασίου,
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.