Πρόωρη Εκσπερμάτωση

Facebooktwitterpinterest

Έχω πρόωρη εκσπερμάτωση;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια σεξουαλική διαταραχή στην οποία η εκσπερμάτιση συμβαίνει σχεδόν πάντα πριν τη διείσδυση του πέους ή σε περίπου ένα με δύο λεπτά κολπικής διείσδυσης ή γενικά πριν ο ασθενής το επιθυμίσει. Κρίσιμα σημεία για τη διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτωσης είναι ότι το φαινόμενο πρέπει να συμβαίνει για τουλάχιστον έξι μήνες σε τακτική βάση και να προκαλεί ενόχληση, δυσφορία, προβλήματα ή αποφυγή σεξουαλικών σχέσεων.

Στην κλασσική περίπτωση πρωτοπαθούς πρόωρης εκσπερμάτισης ο ασθενής έχει το πρόβλημα από νεαρή ηλικία και από τις πρώτες σεξουαλικές επαφές. Η επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είχαν πριν αυτό το πρόβλημα και σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία ή άλλα προβλήματα υγείας. Στην επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση το χρονικό όριο για τον ορισμό της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι τα τρία λεπτά.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι σποραδική και τυχαία και συσχετίζεται με παρατεταμένη αποχή, καινούργιο σεξουαλικό σύντροφο, έντονη διέγερση ή μη αρκετά σεξουαλικά επιθυμητό σύντροφο. Αυτή η περίπτωση γρήγορης εκσπερμάτωσης δεν θεωρείται παθολογική αλλά φυσιολογική ποικιλομορφία της σεξουαλικής επίδοσης.
Τέλος υπάρχουν άντρες που παραπονιούνται για γρήγορη εκσπερμάτωση χωρίς όμως να πληρούν τα χρονικά κριτήρια του ορισμού. Πρόκειται συχνά για άντρες με έντονο στρες που αγνοούν τη φυσιολογική διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Σε γενικές γραμμές ο μέσος χρόνος κολπικής επαφής είναι τα 8 λεπτά ενώ το 50% των ανδρών έχει τελειώσει σε περίπου 5 λεπτά. Η πρωτοπαθής πρόωρη εκσπερμάτωση αφορά περίπου το 5% των ανδρών.

  • Γιατί έχω πρόωρη εκσπερμάτωση;

Παλαιότερα η πρόωρη εκσπερμάτωση θεωρούνταν καθαρά ψυχολογικό φαινόμενο, όμως σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για νευροβιολογικό φαινόμενο με κληρονομικά χαρακτηριστικά έως ένα βαθμό. Αυτά ισχύουν για τους άντρες που έχουν πρωτοπαθή πρόωρη εκσπερμάτωση. Στους άντρες με επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση, επεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως ορμονικές διαταραχές, στυτική δυσλειτουργία και παθήσεις του προστάτη.

  • Τι μπορώ να κάνω για να μην έχω πρόωρη εκσπερμάτωση;

Τοπικά αναισθητικά
Η χρήση τοπικών αναισθητικών σε μορφή κρέμας ή προφυλακτικού είναι από τις πιο παλιές τεχνικές για να αυξηθεί ο χρόνος ως την εκσπερμάτιση μέσω της μείωσης της αισθητικότητας του πέους. Πιθανά προβλήματα είνα ο ερεθισμός του δέρματος και η στυτική δυσλειτουργία λόγω υπερδοσολογίας και η πιθανή μεταφορά αναισθητικού στη γυναίκα. Η σύσταση είναι για χρήση μισή ώρα πριν την επαφή και καθαρισμό του πέους πριν την επαφή. Ο συνδυασμός λιδοκαϊνης – πριλοκαϊνης είναι αποτελεσματικός τόσο σε μορφή κρέμας (Emla) όσο και σε μορφή σπρέυ (Fortacin).

emla για πρόωρη εκσπερμάτωση

Χάπια
Μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, οι ανταγωνιστές της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) είναι γνωστό ότι μπορούν να πενταπλασιάσουν ή και να δεκαπλασιάσουν το χρόνο ως την εκσπερμάτωση. Ένας SSRI βραχείας διάρκειας, η δαποξετίνη, έχει πάρει έγκριση ως φάρμακο για την πρόωρη εκπερμάτιση. Το φάρμακο αυτό δεν είναι θεραπευτικό αλλά πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε σεξουαλική επαφή με συνέπεια το υψηλό κόστος προς το παρόν. Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων που μπορεί να αυξήνουν το χρόνο ως την εκσπερμάτιση είναι τα α-blockers που χορηγούνται για την υπερπλασία προστάτη. Τα νεώτερα και ουροεκλεκτικά α-blockers όπως η ταμσουλοσίνη και η σιλοδοσίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Καθυστέρηση της εκσπερμάτισης μπορεί να προκαλέσουν και οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης που χρησιμοποιούνται για τη στυτική δυσλειτουργία.Η βαρδεναφίλη (Levitra) φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό από αυτή την κατηγορία φαρμάκων. Η χρήση αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης συνιστάται ιδίως στην περίπτωση αντρών με στυτική δυσλειτουργία και επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτωση.

priligy για πρόωρη εκπερμάτιση

Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία
Η Γνωστική (ή Γνωσιακή) Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι μια ψυχολογική θεραπεία η οποία βασίζεται σε επιστημονικές αρχές και για την οποία η έρευνα έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική σε ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων. Όσο αφορά την πρόωρη εκσπερμάτιση η κύρια τεχνική είναι αυτή του σταμάτα- ξεκίνα, όπου προκαλείται ερεθισμός του πέους μέχρι σχεδόν τον οργασμό. Σε εκείνο ο σημείο ο ασθενής σταματάει και πιέζει το πέος μέχρι να φύγει η τάση για οργασμό. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται ωστέ σιγά σιγά να παρατείνεται ο χρόνος μέχρι τον οργασμό. Επειδή μερικές φορές η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολα κατανοητή, προσφέρεται και η επιλογή μιας συσκευής αυνανισμού (Myhixel)  η οποία συνδυάζεται με εφαρμογή στο κινητό για να γίνουν ασκήσεις αύξησης του χρόνου εκσπερμάτισης. Η συμπεριφορική θεραπεία θεωρείται η κλασσική θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση, αν και μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός με φαρμακευτική αγωγή είναι πιο αποτελεσματικός.

myhixel για πρόωρη εκσπερμάτωση

Χειρουργική επέμβαση
Η διατομή του χαλινού είναι μια επέμβαση που συστήνεται για την πρόωρη εκσπερμάτιση, γιατί ο βραχύς χαλινός μπορεί να είναι αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης. Τεχνικές όπως η νευροτροποποίηση με ραδιοσυχνότητες και η διατομή των ραχιαίων νεύρων του πέους έχουν αναφερθεί αλλά θεωρούνται ακόμα πειραματικές.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.