Εμβόλιο COVID-19 και IVF

Αφαίρεση όρου: Εμβόλιο COVID-19 και IVF Εμβόλιο COVID-19 και IVF Facebooktwitterpinterest

Είναι ασφαλές το εμβόλιο COVID-19 εάν κάνω θεραπεία γονιμότητας ή εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ναι! Με βάση τις συστάσεις όλων των διεθνών υγειονομικών αρχών, του ΕΟΔΥ και της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 συστήνεται σε όλες τις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν στο άμεσο μέλλον ή ακολουθούν κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορούν να επηρεάσουν τη  γονιμότητα ή τη διαδικασία εξωσωματική γονιμοποίησης, ούτε την εγκυμοσύνη. Αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Εμβόλιο COVID-19 και IVF: Πως επηρεάζεται η γονιμότητα;

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 συνιστάται σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν τώρα ή στο άμεσο μέλλον, καθώς και στους συντρόφους τους.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οποιοδήποτε εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων για την COVID-19, προκαλούν προβλήματα σύλληψης ή γονιμότητας σε γυναίκες ή άνδρες.

Εάν μείνετε έγκυος μετά τη λήψη της πρώτης δόσης εμβολίου έναντι της COVID-19, θα πρέπει να κάνετε όλες τις δόσεις για τη μέγιστη προστασία.

Ενδιαφέροντα στοιχεία δημοσιεύει το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το οποίο υποστηρίζει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για τα άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.

Εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με το ECDC πολλές γυναίκες έχουν μείνει έγκυες μετά τη λήψη εμβολίου κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων γυναικών που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια των αρχικών κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο COVID-19.

Από τις ερευνητικές μελέτες που έχουν γίνει στη διάρκεια της πανδημίας, δεν προκύπτουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 ή ότι τα συστατικά του εμβολίου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τώρα ή στο μέλλον.

Σε μια πρόσφατη μελέτη για την εξωσωματική γονιμοποίηση, οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά επιτυχίας της εγκυμοσύνης μεταξύ τριών ομάδων γυναικών.

Επρόκειτο για γυναίκες:

  • που είχαν αναπτύξει αντισώματα λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19
  • που είχαν αναπτύξει αντισώματα μετά από πρόσφατη μόλυνση με κορωνοϊό
  • που δεν είχαν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού διότι δεν είχαν εμβολιαστεί και ούτε είχαν νοσήσει.

Οι επιστήμονες δεν βρήκαν διαφορές στα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης μεταξύ των τριών ομάδων.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα εμβόλια, τα φάρμακα και τις νέες θεραπείες, οι επιστήμονες μελετούν προσεκτικά τα εμβόλια κατά της COVID-19 για παρενέργειες και αναφέρουν αμέσως τα ευρήματα τους.

Εμβόλιο COVID-19 και IVF: Τι ισχύει για την ανδρική υπογονιμότητα;

Ασφαλές είναι το εμβόλιο και για τους άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί στο μέλλον. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων για την COVID-19, προκαλούν προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες.

Ο πυρετός από ασθένεια έχει συσχετιστεί με βραχυπρόθεσμη μείωση της παραγωγής σπέρματος σε υγιείς άνδρες. Αν και ο πυρετός μπορεί να είναι παρενέργεια  του εμβολιασμού κατά της COVID-19, δεν υπάρχουν επίκαιρα στοιχεία ότι ο πυρετός μετά τον εμβολιασμό επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος.

Εμβόλιο COVID-19 και IVF: Τι ισχύει για την ημέρα της ή εμβρυομεταφοράς;

Αυτό που προτείνουμε είναι να αποφύγετε να εμβολιαστείτε τις ημέρες που προηγούνται της εμβρυομεταφοράς ή της συλλογής ωαρίων. Και αυτό για έναν πρακτικό λόγο: Ένα σημαντικό ποσοστό των εμβολιασμένων εμφανίζουν πυρετό μετά τον εμβολιασμό.
Αν και αυτό από μόνο του δεν είναι ανησυχητικό, με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα ιατρικά εργαστήρια, μπορεί να αποτραπεί η είσοδος ή η εισαγωγή σε αυτούς τους υγειονομικούς χώρους των ατόμων με πυρετό.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.