Αυτοέλεγχος

Αυτοέλεγχος Facebooktwitterpinterest

Αυτοέλεγχος θεωρείται η ικανότητα που έχουμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας ώστε να πραγματοποιούμε ή να διακόπτουμε κάποιες συμπεριφορές. Ουσιαστικά αυτοέλεγχος είναι η ικανότητά μας να ξεπερνάμε τις εσωτερικές αντιδράσεις και να μπορούμε να ελέγχουμε τις συμπεριφορές μας.

Άτομα με υψηλό αυτοέλεγχο έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε διάφορους τομείς όπως οι κοινωνικές σχέσεις και η γενικότερη διαχείριση της ζωής τους. Επίσης συμπεριφορές όπως η διατήρηση της ψυχραιμίας, ο έλεγχος της διατροφής, η τήρηση των υποσχέσεών κτλ. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά με υψηλό αυτοέλεγχο, μεγαλώνοντας έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Ο χαμηλός αυτοέλεγχος σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα προσωπικών και διαπροσωπικών προβλημάτων. Τα άτομα με χαμηλό αυτοέλεγχο εμφανίζουν παρορμητική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα προβλήματα ελέγχου στη λήψη τροφής, στη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα αυτοελέγχου παρουσιάζουν παθολογική συμπεριφορά όπως ψυχαναγκασμούς ενώ σχετίζονται αρνητικά με προβλήματα άγχους και θυμού.

Για να αλλάξουμε ή να διορθώσουμε τον αυτοέλεγχο μας, θα πρέπει να αρχικά να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά μας, να ορίσουμε τις συγκεκριμένες αλλαγές και αναπτύξουμε τις στρατηγικές εφαρμογής τους. Η αυτορρύθμιση βασίζεται στην αυτοπαρατήρηση, την επίγνωση των καταστάσεων αλλά και των στρατηγικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί η αλλαγή.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.