Πρέπει η έγκυος να τρώει για δύο;

Facebooktwitterpinterest

Η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ όμορφη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας ταυτόχρονα όμως και κρίσιμη για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού που κυοφορεί. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η έγκυος θα δει το σώμα της να αλλάζει και το βάρος της να αυξάνεται, θα χρειαστεί να τρώει για δύο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα διπλασιαστούν οι θερμίδες που θα καταναλώνει!

Εγκυμοσύνη 9 μήνες

Η διατροφή της μέλλουσας μαμάς αυτή την περίοδο στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών του εμβρύου σε θρεπτικά συστατικά, φροντίζοντας για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξή του και μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών στο έμβρυο.

Για αυτό το λόγο και η παρακολούθηση της εγκύου από έναν επιστήμονα διαιτολόγο – διατροφολόγο μπορεί να βοηθήσει την έγκυο να εξασφαλίσει μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις ανάγκες της ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης που βρίσκεται. Επίσης είναι σημαντικό να καταρριφθούν διάφοροι μύθοι που σχετίζονται με τη διατροφή στην εγκυμοσύνη και να ενημερωθούν οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική φάση – ιδιαίτερα οι έγκυες- με επιστημονικό τρόπο σχετικά με τις διατροφικές συστάσεις κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Εγκυμοσύνη τι να προσέξω

Η οργάνωση της διατροφής της εγκύου, ως προς τη ποσότητα και τη σύστασή της, παίζει πρωταρχικό ρόλο για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αναλογα με το στάδιο, φυσικά, της κύησης, ενώ συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης τα μικρά και συχνά γέυματα όπως και μια διατροφή πλούσια από όλες τις ομάδες τροφίμων, μπορεί να εξασφαλίσει στην έγκυο όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται για τη σωστή αναπτυξη του εμβρύου, μιας και το κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης επιτάσσει πολύ διαφορετικές ανάγκες σε μάκρο και μίκρο θρεπτικά συστατικά.

Εγκύος και ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση της εγκύου, επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίνεται και στην κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών. Είναι συγκεκριμένες οι ασφαλείς για καταναλωση γλυκαντικές ουσίες από τις εγκύους καθώς και οι ποσότητές τους, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στο έμβρυο. Τέλος, η παρακολούθηση της εγκύου, πάντα, από έναν επιστήμονα διαιτολόγο-διατροφολόγο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των όποιων παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή της και να οδηγήσει την έγκυο σε ένα πιο ασφαλή τοκετό. “

Κατερίνα Βάμβουκα,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Κατερίνα Βάμβουκα,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.