Αυχενική Δισκοπάθεια & Δισκοπάθεια Μέσης

Αυχενική Δισκοπάθεια & Δισκοπάθεια Μέσης Facebooktwitterpinterest

Η δισκοπάθεια, τόσο της μέσης όσο και του αυχένα,αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών και χρήζει αξιολόγησης από ειδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης. Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση και εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Με την φυσιολογική γήρανση των ανθρώπων, γερνούν και φθείρονται και οι δίσκοι. Σημαντική αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι η αφυδάτωση που οδηγεί σε μείωση του ύψους των δίσκων και την αυξημένη κίνηση που επιταχύνει την φθορά.

Όταν η γέλη που υπάρχει μεταξύ των δίσκων μειωθεί, τότε κινδυνεύουν οι δίσκοι της μέσης και του αυχένα να σχηματίσουν ρωγμές και ρήξεις ή ακόμα και κήλες. Το αποτέλεσμα είναι να ερεθίζουν τα νεύρα της περιοχής, με συνέπεια ο ασθενής να πονάει και να είναι επικίνδυνη η κατάσταση της εκφύλισης των δίσκων.

Από την ελάττωση της απόστασης αυτής, η σπονδυλική στήλη χάνει τη σταθερότητά της και προκειμένου ο οργανισμός να διορθώσει αυτό το πρόβλημα δημιουργεί τα οστεόφυτα, τα οποία είναι μικρές οστικές άκανθες που πιέζουν τις ρίζες των νωτιαίων νεύρων, προκαλώντας πόνο.

Που οφείλεται η δισκοπάθεια
Η δισκοπάθεια έχει διάφορες αιτίες εμφάνισης. Η κληρονομικότητα είναι σίγουρα ένας από αυτούς τους παράγοντες. Επίσης σημαντική αιτία της δισκοπάθειας είναι η καθιστική ζωή και η κακή στάση του σώματος –ιδιαίτερα μπροστά στον υπολογιστή της δουλειάς. Σίγουρα κάποιες ομάδες εργαζομένων, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δισκοπάθεια και αυτές είναι οι οδηγοί, όσοι εκτελούν άρση βαρών στην εργασία, οι αποθηκάριοι κ.τ.λ.

Επίσης συμβάλλει ένα αδύναμο μυϊκό σύστημα καθώς επίσης και η έλλειψη σωματικής άσκησης, η οποία διευκολύνει την δημιουργία αλλά και την επιδείνωση του προβλήματος.

Συγκεφαλαιώνοντας οι κύριοι παράγοντες εκδήλωσης της δισκοπάθειας, είναι:
Κακή στάση και αυξημένο σωματικό βάρος
Κληρονομικότητα
Μυϊκό σύστημα που δεν έχει ασκηθεί αρκετά
Μικροτραυματισμοί
Ατυχήματα
Χρόνια άρση βαρών ή πολύ έντονη προπόνηση

Πώς εκδηλώνεται η δισκοπάθεια
Αν θέλαμε να απαριθμήσουμε τα σημαντικότερα συμπτώματα της δισκοπάθειας πρώτο σίγουρα θα βάζαμε τον πόνο στην μέση ή τον αυχένα. Έπειτα έρχεται η δυσκαμψία και η μειωμένη ευκολία στην κίνηση.

Τα επόμενα συμπτώματα πιο σοβαρής δισκοπάθειας, είναι το μούδιασμα-μυρμήγκιασμα, ο πόνος και η αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια.

Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και κινήσεων. Επίσης μπορεί να χειροτερεύει την κατάσταση ο βήχας, το φτέρνισμα, το σκύψιμο.

Διάγνωση δισκοπάθειας
Για τη διάγνωση της δισκοπάθειας, ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης είναι ο καταλληλότερος γιατρός που μπορεί να αποκλείσει σοβαρά αίτια που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Αν ο πόνος επιμένει για αρκετές μέρες θα πρέπει να γίνει μια καλή κλινική εκτίμηση προκειμένου να κάνει τη διάγνωση. Αν από την εξέταση ο γιατρός υποψιάζεται νευρολογική βλάβη, τότε θα προβεί σε περαιτέρω διερεύνηση που σίγουρα θα περιλαμβάνει και την μαγνητική της μέσης ή του αυχένα. Επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν είναι το ηλεκτρομυογράφημα.

Τρόποι αντιμετώπισης της δισκοπάθειας
Από την αρχή ο ορθοπεδικός θα συστήσει ξεκούραση και αποφυγή των επικίνδυνων καθημερινών συνηθειών που τεκμηριωμένα επιβαρύνουν την πάθηση. Πιθανότητα να χρειαστούν κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα και θεραπεία με ζεστά επιθέματα, ειδικές κρέμες αλλά και μία σειρά φυσικοθεραπειών. Τέλος κάποιες μορφές άσκησης βοηθούν πολύ στην σωστή στάση του σώματος (π.χ. Τεχνική Alexander).

Γενικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η περίπτωση της δισκοπάθειας, χρειάζεται υπομονή και φροντίδα. Τα ποσοστά των ασθενών που γίνονται καλά μετά από συντηρητική αγωγή και ιδιαίτερα ξεκούραση είναι πολύ ενθαρρυντικά. Χρόνια δισκοπάθεια υπάρχει αν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν μετά από μικρό χρονικό διάστημα και από εκεί και έπειτα υπάρχουν συχνές υποτροπές.

Χειρουργική επέμβαση συνιστάται στην περίπτωση που ο πόνος όχι μόνο ακτινοβολεί στα κάτω άκρα ή στα άνω (στην περίπτωση του αυχένα) αλλά παρουσιάζεται και μειωμένη αδυναμία στην κίνηση. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να χειρουργείται, για να αφαιρεθεί πιθανώς η κήλη που πιέζει το νεύρο, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να επέλθει μόνιμη παράλυση. Συνηθισμένη είναι η επιλογή της μικροδισκεκτομής. Για τη θεραπεία της αυχενικής δισκοπάθειας και της δισκοπάθειας μέσης που είναι η καταλληλλοτερη για εσάς, θα σας ενημερώσει ο γιατρός μετά από προσεκτική εκτίμηση.

Μικροδισκεκτομή
Η επέμβαση προτείνεται όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος της οσφυϊκής μοίρας πιέζει τη νευρική ρίζα. Πραγματοποιείται μέσω ενός μικροσκοπίου που περιορίζει κατά πολύ το μέγεθος της τομής.

Ενδοδισκικό τζελ
Το ενδοδισκικό τζελ εισάγεται με τοπική αναισθησία και ακτινοσκοπική καθοδήγηση στον μεσοσπονδύλιο δίσκο και συγκεκριμένα στην κατεστραμμένη περιοχή.

MIS TLIF
Οταν η δισκοπάθεια προέρχεται από πολλαπλά αποτυχημένα χειρουργεία δικεκτομών, τότε η καλύτερη λύση είναι η διασωματική οπίσθια σπονδυλοδεσία (που μπορεί να γίνει με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους πλέον)

Συχνές ερωτήσεις
Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η δισκοπάθεια;
Η δισκοπάθεια μπορεί να προληφθεί αν ο ασθενής ακολουθεί απλά κάποιες συμβουλές. Αυτές είναι πολύ απλές και μπορεί εύκολα να τις κάνει ρουτίνα στην καθημερινότητά του.

Για αρχή πρέπει να λυγίζει τα γόνατά του, διατηρώντας ίσια την πλάτη του, όταν σηκώνει κάτι βαρύ από το πάτωμα. Αν υπάρχει πόνος στην πλάτη από τη χρήση τακουνιών, αποφύγετέ τα. Ευθυγραμμισμένη πλάτη, πρέπει να διατηρείτε και όταν κάθεστε για πολλή ώρα στην καρέκλα του γραφείου ή οπουδήποτε αλλού. Η χρήση υποποδίου στο γραφείο είναι επίσης μία πολύ βοηθητική λύση. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους βοηθάει σημαντικά στην μείωση της μηχανικής καταπόνησης των δίσκων. Τέλος, συγκεκριμένες μορφές άσκησης προσφέρουν ενδυνάμωση στους μύες της πλάτης και του αυχένα.

Ποια τα οφέλη της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της δισκοπάθειας;
Πρωταρχικός στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η άμεση αποκατάσταση του ασθενούς, ώστε να γυρίσει στις δραστηριότητές του. Σημαντική είναι η σχεδίαση ενός εξατομικευμένου προγράμματος, ώστε να ανακουφιστούν όλα τα συμπτώματα. Το ασκησιολόγιο περιλαμβάνει διατάσεις για την κινητικότητα των μυών, ασκήσεις ενδυνάμωσης, μαλάξεις, τεχνικές ενεργοποίησης και κινητοποίησης δύσκαμπτων αρθρώσεων και γενικότερη επανεκπαίδευση της σωστής στάσης του σώματος.

Κωνσταντίνος Σταραντζής, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Κωνσταντίνος Σταραντζής,
Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.