Ο σίδηρος και οι φυτικές ίνες στην πρόληψη ασθενειών!

Ο σίδηρος και οι φυτικές ίνες Facebooktwitterpinterest

Πολλές ασθένειες οφείλονται στην κληρονομικότητα κι έτσι, όσο κι αν προσπαθούμε, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την ταυτότητα των γονιδίων μας. Ωστόσο, η σωστή διατροφή και η καλή υγεία μπορούν να μας ωφελήσουν και να μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία με περισσότερα εφόδια. Αν αναζητάτε τρόπους να εξοπλιστείτε απέναντι στις ασθένειες και στα δυσάρεστα της κληρονομικότητας, επικεντρωθείτε στην αυξημένη πρόσληψη σιδήρου.

Ο σίδηρος και οι φυτικές ίνες μπορούν να μας θωρακίσουν και να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε αισθητά την υγεία μας.
Αξίζει η προσπάθεια και θα δείτε πως είναι αρκετά εύκολο να προσλαμβάνουμε περισσότερο σίδηρο σε καθημερινή βάση.

Ας δούμε πώς:

Πρώτα απ’ όλα, αντικαθιστούμε τους λευκούς υδατάνθρακες με τις αντίστοιχες τροφές ολικής αλέσεως. Αν και στην αρχή αυτό ίσως μας ξενίσει ως γεύση, εντούτοις σιγά σιγά θα αρχίσουμε να εκτιμούμε τη φυσική, γεμάτη γεύση των προϊόντων ολικής αλέσεως.
Επιλέγουμε ψωμί ολικής αντί για λευκό, δημητριακά ολικής και καφέ ρύζι ή μακαρόνια στο τραπέζι. Ακόμη καλύτερα, πειραματιζόμαστε με τον λιναρόσπορο, τους σπόρους chia και το κινόα, τη βρώμη και το πίτουρο. Θα δούμε με έκπληξη πως πολλές από αυτές τις γεύσεις είναι ιδιαίτερα νόστιμες!

Ύστερα, μπορούμε να υιοθετήσουμε τη συνήθεια της κατανάλωσης ενός μήλου την ημέρα. Η γνωστή παροιμία δεν απέχει πολύ από την αλήθεια, μιας και το μήλο περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Πολλά άλλα φρούτα, όπως το αχλάδι και το σύκο, περιέχουν εξίσου μεγάλη ποσότητα σιδήρου και ινών. Επομένως, αξίζει να δοκιμάσουμε φρουτοσαλάτες και να ανακαλύψουμε τα πιο νόστιμα φρούτα, που μας ικανοποιούν τους γευστικούς μας κάλυκες.

Τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική λύση για το καθημερινό μας τραπέζι. Πλούσια σε πρωτεΐνες και σε σίδηρο, δεν κοστίζουν πολύ και ωφελούν τον οργανισμό μας ποικιλοτρόπως. Αν έχετε συνηθίσει μονάχα στις φακές ή τα φασόλια, πειραματιστείτε: δοκιμάστε ρεβίθια και φάβα, φτιάξτε σαλάτες αντί σούπα και γενικά δοκιμάστε πολλούς συνδυασμούς με όσπρια. Θα σας εκπλήξει η γεύση τους και η δυνατότητα να μας χορταίνουν γρήγορα!

Σαν σνακ, μπορούμε να επιλέγουμε κράκερ ολικής αλέσεως ή ξηρούς καρπούς. Ένα ακόμη όπλο στα χέρια μας είναι το ποπ κορν, που μας εφοδιάζει με την μικρή ποσότητα σιδήρου και φυτικών ινών. Ταυτόχρονα, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους! Επίσης, υπάρχουν στο εμπόριο πολλά κριτσίνια με ηλιόσπορους κι άλλους σπόρους – κι αυτά είναι εξαιρετικά σνακ, γεμάτα φυτικές ίνες και σίδηρο!

Τέλος, αν δούμε πως χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο σίδηρο, μπορούμε να πάρουμε ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής.
Ιδανικά, θα πρέπει να μας το συστήσει ο γιατρός ή διαιτολόγος που μας παρακολουθεί και που διαθέτει γνώσεις και πληροφορίες για το ιστορικό και τις ανάγκες μας. Ωστόσο, η πρόσληψη συμπληρωμάτων δεν είναι κατακριτέα. Πολλές φορές μάλιστα είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημά μας.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να αυξήσετε την ποσότητα σιδήρου και φυτικών ινών μέσα στην ημέρα, γνωρίζετε πλέον πώς να το κάνετε! Με λίγα απλά μυστικά και με την κατάλληλη διάθεση, θα αλλάξετε παγιωμένες διατροφικές συνήθειες χρόνων και θα ικανοποιηθείτε μάλιστα από το αποτέλεσμα. Χαρείτε τη διατροφή σας και δώστε στο σώμα σας τα όπλα που χρειάζεται, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα και κάθε δυσλειτουργία με τον καλύτερο τρόπο!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.