Πεπτικό έλκος και σωστή διατροφή

Το πεπτικό έλκος Facebooktwitterpinterest

Το πεπτικό έλκος είναι ένα χρόνιο νόσημα, το οποίο δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που υποφέρουν από αυτό. Συχνά το πρόβλημα οξύνεται με την κατανάλωση τροφής, σε αντίθεση με άλλα έλκη που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής. Φυσικά, σαφής διάγνωση σε σχέση με το πεπτικό έλκος μπορεί μονάχα να ολοκληρωθεί μέσω της γαστροσκόπησης. Όσο για τα αίτια εμφάνισής του, αυτά ποικίλουν και περιλαμβάνουν το οξύ και παρατεταμένο άγχος, το κάπνισμα και την κατανάλωση πολλών φαρμάκων.

Οι νεότερες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί στον τομέα της Ιατρικής με στόχο την εξεύρεση του ιδανικού διαιτολογίου για περιπτώσεις πεπτικού έλκους έχουν αναδείξει την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής μακριά από υπερβολές ως την καλύτερη θεραπεία. Παρακάτω, θα δούμε ορισμένες από τις συμβουλές που καλούνται να τηρήσουν όσοι υποφέρουν από πεπτικό έλκος, έτσι ώστε να βελτιώσουν κατά πολύ την καθημερινότητά τους:

Καταναλώστε μικρά γεύματα: Δεν είναι σωστό να επιβαρύνουμε το στομάχι μας με βαριά γεύματα. Επομένως, το ιδανικό θα ήταν να τρώμε λίγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν πιέζουμε το στομάχι μας όσον αφορά στην πέψη και δεν δημιουργούμε προβλήματα που σχετίζονται με το επίπεδο σακχάρου στον οργανισμό μας.
Πριν τον ύπνο, φάτε ελαφριά: Όσο πλησιάζει η ώρα που θα πέσετε για ύπνο, φροντίστε να καταναλώνετε εύπεπτα τρόφιμα και να μην φουσκώνετε το στομάχι σας άσκοπα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να τρώτε κάτι για τουλάχιστον 1 ώρα πριν κοιμηθείτε.
Αποφύγετε τηγανητά, λιπαρά και πικάντικα φαγητά: Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι τροφές που επιβαρύνουν περισσότερο το στομάχι μας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι παχιές σάλτσες και τα τηγανητά, τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα που έχουν προ τηγανιστεί και τα πικάντικα φαγητά.
Μειώστε την κατανάλωση όξινων τροφών: Ακόμη κι αν σας αρέσει ιδιαίτερα το λεμόνι, θα πρέπει να μετριάσετε την κατανάλωσή του.
Το ίδιο συμβαίνει και με το ξύδι, μιας και οι όξινες τροφές επηρεάζουν αρνητικά την πέψη.
Μείνετε μακριά από καφέ, αναψυκτικά τύπου Cola και σοκολάτα: Δυστυχώς, τέτοιες τροφές επιβαρύνουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα στο στομάχι σας λόγω της καφεΐνης που περιέχουν.
Αποφύγετε το αλκοόλ και ιδιαίτερα χωρίς να έχετε φάει πριν.
Μπορώ να Απαλλαγώ από το Πεπτικό Έλκος;

Αν και το πεπτικό έλκος αποτελεί χρόνιο νόσημα, μπορείτε να βελτιώσετε κατά πολύ τη ζωή σας και να μειώσετε τα κρούσματα που σας κάνουν να υποφέρετε. Για να το επιτύχετε αυτό, εκτός από τις συμβουλές που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πρέπει να πειθαρχήσετε σε μια συγκρατημένη καθημερινότητα μακριά από το άγχος και να κόψετε το κάπνισμα. Εκτός από αυτά, ο ήρεμος κι αρκετός ύπνος και η ήπια άσκηση σχεδόν καθημερινά βοηθούν την ισορροπία στον οργανισμό σας. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης, όπως παραδείγματος χάριν η yoga ή ο διαλογισμός. Σταδιακά, θα παρατηρήσετε σημαντική αλλαγή στον τρόπο που νιώθετε κι επομένως στην ποιότητα του πεπτικού σας συστήματος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.