ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Ανησυχία για  τη μη συνταγογράφηση από τις ιδιωτικές δομές υγείας για τους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες ομάδες

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Facebooktwitterpinterest

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιο Πατούλη εκφράζει τη βαθειά της ανησυχία για την τροπολογία με την οποία δεν μπορούν πλέον οι ανασφάλιστοι και οι ευάλωτες ομάδες να συνταγογραφούν φάρμακα στους ιδιώτες ιατρούς.

Η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α αναφέρει στην επιστολή: « Το δικαίωμα στην υγεία, αποτελεί ηθική κοινωνική αρχή και κατέχει κυρίαρχο ρόλο για μια αξιοπρεπή ζωή. Με την τροποποίηση που εισηγηθήκατε, και εν μέσω πανδημίας, οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να επισκέπτονται «αποκλειστικώς Δημόσιες Δομές» για τη συνταγογράφηση, επιστρέφοντας σε μια προ εξαετίας διαδικασία, και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λοιμού, που όλοι εμείς ως χρόνιοι ασθενείς, βιώνουμε σωρεία προβλημάτων».

Στην επιστολή της η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα επισημαίνει ότι η πρόσβαση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου και δεν υπόκειται σε διακρίσεις φυλής, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να νοσεί ή να πεθαίνει με μόνο κριτήριο το χαμηλό εισόδημα ή την αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης, λόγω αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας που του χρειάζονται. Τα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, από το 2016 είχαν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και σε ιδιώτες γιατρούς και να εκτελούν τις συνταγές τους στα ιδιωτικά φαρμακεία της κοινότητας. Είναι σε όλους γνωστό η δυσκολία της πρόσβασης σε δημόσιες δομές, μιας και αρκετά τμήματα της δευτερο/τριτοβάθμιας περίθαλψης, έχουν μετατραπεί σε COVID κλινικές και αρκετά ΚΥ σε εμβολιαστικά κέντρα. Ο συγχρωτισμός των ανοσοκατασταλμένων ασθενών σε χώρους υψηλού ιικού φορτίου, τους καθιστά ευάλωτους στον ιό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, καλεί με αυτή την επιστολή την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Υπουργό Υγείας να μην προχωρήσει στη νομοθέτηση και να αποσύρει το σχέδιο με την πρόταση νόμου, ενός ακόμα δυσβάσταχτου πρόσθετου, ποικίλου κόστους στις ήδη υπερφορτωμένες πλάτες των ανασφάλιστων πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και πιθανόν την ίδια τους τη ζωή.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 7700 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά  από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 8 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία  του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLAR) του app  StigmApp  από την PAE ( PAIN ALLIANCE EUROPE) .

Είναι  ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM,  αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα  της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD PATIENT ALLIANCE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου  Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ.

Συμμετέχει  σε πλήθος project  σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το  ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ  που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.

Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας &  Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022  με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση”  και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.

Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr  και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.