Στεφανιαία Νόσος

Facebooktwitterpinterest

H στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Ο όρος «στεφανιαία νόσος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στον αυλό τους, με αποτέλεσμα ο καρδιακός μυς να μην τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα.

Εάν η στένωση είναι μικρή ο ασθενής συνήθως παραμένει ασυμπτωματικός και σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση μπορεί να τεθεί από κάποια εξέταση όπως τεστ κόπωσης, σπινθηρογράφημα και αξονική στεφανιογραφία. Εάν υπάρχει σημαντική στένωση του αυλού του αγγείου συνήθως εμφανίζονται τυπικά συμπτώματα. Εάν συμβεί ρήξη της αθηρωματικής πλάκας τότε υπάρχει πιθανότητα εμφανίσεως οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

​Σε κάθε περίπτωση παρέχεται απο τον ιατρό συμβουλευτική όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, την σωστή διατροφή, την αερόβια γυμναστική, την απώλεια σωματικού βάρους στους υπέρβαρους, τον εμβολιασμός και την αντιμετώπιση και ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου όπως της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της υπελιπιδαιμίας. Επιπρόσθετα χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και για την πρόληψη καρδιακών συμβαμάτων.

​Εάν κρίνεται απαραίτητο διενεργείται επεμβατική θεραπεία με αγγειοπλαστική και με τοποθέτηση stent η οποία γίνεται από επεμβατικούς καρδιολόγους και σε επιλεγμένες περιπτώσεις καρδιοχειρουργική παρέμβαση με αορτοστεφανιαία παράκαμψη.

Παρασκευή Κουτρολού Ειδική Καρδιολόγος

Παρασκευή Κουτρολού,
Ειδική Καρδιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.