Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Facebooktwitterpinterest

Ο θηλασμός είναι ένα ταξίδι ανάμεσα σε μητέρα και βρέφος…

Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) από την 1 έως τις 7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.

Τί άραγε γιορτάζεται την μέρα αυτή; Ποια ανάγκη οδήγησε στην καθιέρωση μιας τέτοιας εβδομάδας;

Ο θηλασμός είναι ένα ταξίδι ανάμεσα σε μητέρα και βρέφος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) θεωρεί το θηλασμό ως το ιδανικό μέσο για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού, και συνεπώς, συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, ενώ για τα επόμενα 2 ή και περισσότερα χρόνια, συστήνεται η ταυτόχρονη κατανάλωση μητρικού γάλακτος με εισαγωγή νέων τροφίμων. Παρ’ όλα αυτά, ο θηλασμός δεν αποτελεί πάντοτε εύκολη υπόθεση.

Μέσα από τον θηλασμό το βρέφος πέραν του ότι καλύπτει την ανάγκη του για τροφή, δημιουργεί μια σχέση ασφάλειας και οικειότητας με τη μητέρα. Το στήθος δεν είναι απλά μέσο τροφής. Είναι και ασφάλεια, παρηγοριά, αγάπη. Είναι το αποκούμπι του για τον κόσμο στον οποίο έχει έρθει και ο οποίος πολλές φορές είναι τρομακτικός. Το πρώτο ιδιαίτερα διάστημα που το μωρό δεν δύναται καν να δει διακριτά πρόσωπα και ερεθίσματα του περιβάλλοντος είναι ακόμη έντονη η ανάγκη του να νιώσει ασφαλές.

Από την πλευρά της μητέρας, η ίδια νιώθει πως χτίζει μια σχέση κοντινότητας και έναν ασφαλή δεσμό με το μωρό της. Ωστόσο, χρειάζεται να επισημάνουμε πως για κάποιες γυναίκες αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και επιθυμητό. Είναι σημαντικό να επιλέξει κάθε μητέρα τί είναι αυτό που αντέχει και μπορεί. Να δώσει χρόνο στον εαυτό της και στο βρέφος προκειμένου να βρούνε τον μεταξύ τους ρυθμό. Αν νιώθει πως πιέζεται έντονα, η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς συμβάλλει ουσιαστικά στο να ανακουφιστεί. Σε περιπτώσεις που η μητέρα αισθάνεται ιδιαίτερη δυσκολία στο να θηλάσει και ψυχοσυναισθηματικά δεν μπορεί να το στηρίξει, χρειάζεται να ακούσει τον εαυτό της και την ανάγκη της. Το πιο σημαντικό για ένα μωρό είναι μια μαμά χαρούμενη και ήρεμη στο πλάι του. Λέμε μεγάλο ναι στον μητρικό θηλασμό και ένα ακόμη πιο μεγάλο ναι στην συναισθηματικά υγιή μητέρα!

Αποστολία Ξηρομερήσιου, Ψυχολόγος-εκ.ψυχοθεραπεύτρια Gestalt του Τμήματος Παιδιών & Εφήβων

Αποστολία Ξηρομερήσιου, Ψυχολόγος-εκ.ψυχοθεραπεύτρια Gestalt του Τμήματος Παιδιών & Εφήβων

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.