Πρώιμη παρέμβαση: Τι είναι και γιατί είναι σημαντική

Πρώιμη παρέμβαση: Τι είναι και γιατί είναι σημαντική Facebooktwitterpinterest

Πρώιμη παρέμβαση είναι το θεραπευτικό πρόγραμμα που παρέχεται σε παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, που παρουσιάζουν αναπτυξιακές δυσκολίες, όπως κινητικές, γλωσσικές, κοινωνικές, γνωστικές και συναισθηματικές.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από ειδικότητες όπως παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ψυχολόγοι.
Στόχος της πρώιμης παρέμβασης είναι να καταφέρει το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητές του, όσο το δυνατόν καλύτερα ή ακόμα και να καταφέρει να τις αναπτύξει στο επίπεδο που ορίζει η ηλικία του.

Σημαντικός ρόλος της πρώιμης παρέμβασης είναι η συμμετοχή και η καλή συνεργασία του ειδικού με τους γονείς, καθώς και η αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέση του ίδιου του παιδιού με τον θεραπευτή του. Οι γονείς θα πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερο ενεργά, ώστε να εκπαιδευτούν και οι ίδιοι για τη σωστή διαχείριση του παιδιού τους. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την πρώιμη παρέμβαση είναι η εμπλοκή των ανθρώπων από όλα τα περιβάλλοντα που πηγαίνει το παιδί, όπως το σχολείο, το σπίτι, περιβάλλοντα δραστηριοτήτων που συμμετέχει (π.χ. κάποιο άθλημα), κ.α., για την καλύτερη λειτουργικότητα του παιδιού.

Τέλος, οι στόχοι του προγράμματος είναι εξατομικευμένοι, τα προγράμματα και οι θεραπευτικές τεχνικές επιλέγονται με βάση τις ικανότητες και τις δυσκολίες του κάθε παιδιού.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.