Ψυχοσωματικές Εκδηλώσεις

Facebooktwitterpinterest

Μερικές φορές πιστεύουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας και παρά το ότι οι γιατροί μας διαβεβαιώνουν ότι είμαστε εντάξει, δε νιώθουμε καλύτερα. Συνήθως, δεν υπάρχει χρόνος για ένα γιατρό να γνωρίσει καλά τον ασθενή του και τις ιδιαιτερότητες του , ενώ ορισμένα σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι περίπλοκα και ανεξήγητα τόσο για τον ασθενή, όσο και το γιατρό.

Η ψυχοθεραπεία για τα ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα εξετάζει συνολικά τον άνθρωπο και ερευνά το αν η συναισθηματική ή ψυχολογική δυσφορία του μπορεί να σχετίζεται σωματικές εκδηλώσεις.

Η επίδραση σημαντικών γεγονότων, όπως για παράδειγμα: πένθος, ατυχήματα, σοβαρή ασθένεια, διαζύγιο ή μια απόλυση, μπορεί να είναι πολύ έντονη και η πιθανότητα να δημιουργηθούν σωματικά συμπτώματα εξαιτίας τους μεγάλη.

Ο όρος «Ψυχοσωματικός» χρησιμοποιείται συχνά για να υποτιμηθούν συμπτώματα που είναι πραγματικά, αλλά συχνά παρεξηγημένα. Επειδή ψυχή και σώμα διασυνδέονται εξ ολοκλήρου, είναι αδύνατο να συμβεί κάτι στο επίπεδο του μυαλού και της ψυχής, χωρίς να επηρεάζεται και το σώμα μας και το αντίστροφο. Το να απορριφθεί ένα σύμπτωμα «απλά» ως ψυχοσωματικό είναι απλουστευτικό και σημαίνει ότι δεν γίνονται κατανοητές οι εμπειρίες σας. Εμείς τις κατανοούμε. Για την απόκτηση ευεξίας, το άτομο ως σύνολο, πρέπει να αναγνωρισθεί και να κατανοηθεί.
Η ψυχοσωματική νόσος συχνά αποδίδεται στο στρες. Ωστόσο, αν και διαχείριση του στρες μπορεί πράγματι να προσφέρει βελτίωση, αυτό δεν είναι απαραιτήτως η λύση σε ένα δυνητικά πιο σύνθετο ζήτημα. Έτσι, μέσα από την ψυχοθεραπεία, σε σωματικές ενοχλήσεις και ασθένειες, διερευνάται η συναισθηματική τους βάση ή η επιβάρυνσή τους από ψυχολογικούς παράγοντες και δίνεται η ευκαιρία για σημαντική και ουσιαστική βοήθεια.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.