Μπορεί το συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμίνης D να μειώσει τον κίνδυνο για αρχόμενο πορογενές καρκίνωμα του μαστού;

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη των οστών και όχι μόνο Facebooktwitterpinterest

Η επίδραση του συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D (CaD) στον κίνδυνο εκδήλωσης in situ πορογενούς καρκινώματος του μαστού (DCIS) δεν είναι σαφής.
Μεγάλη δευτερογενής ανάλυση εξέτασε την επίδραση του συμπληρώματος σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια.

Τι είναι το in situ πορογενές καρκίνωμα του μαστού

Το in situ πορογενές καρκίνωμα είναι η παρουσία καρκινικών κυττάρων στην εσωτερική πλευρά του γαλακτοφόρου αδένα. In situ στα Λατινικά σημαίνει “επί τόπου”.

Θεωρείται η πλέον πρώιμη μορφή καρκίνου του μαστού και είναι πλήρως ιάσιμο, αρκεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ώστε να μην εξαπλωθεί στους γύρω ιστούς.

Εάν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση, υπάρχει πάντως κίνδυνος το in situ πορογενές καρκίνωμα του μαστού να εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνο, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη, συνολικά 36.282 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς καρκίνο (50-79 ετών) επελέγησαν τυχαία για να λάβουν ημερησίως συμπλήρωμα ασβεστίου (1000 mg) και βιταμίνης D (400 IU) ή εικονικό φάρμακο.

Στη μελέτη επιτρεπόταν η επιπλέον λήψη βιταμίνης D (600 IU/d, η οποία αυξήθηκε στα 1000 IU/d) και ασβεστίου (≤1000 mg/d). Τη φάση παρέμβασης (κατά μέσο όρο = 7,1 έτη), ακολούθησε από μια επιπλέον παρακολούθηση 13,8 ετών, στην οποία συμμετείχε το 86,0% των επιζώντων γυναικών.

Συνολικά διαπιστώθηκαν 595 περιστατικά in situ πορογενούς καρκινώματος του μαστού DCIS.

Τα κυριότερα αποτελέσματα της μελέτης:

• Η ομάδα που λάμβανε συμπλήρωμα είχε χαμηλότερο κίνδυνο για in situ πορογενές καρκίνωμα του μαστού καθ ‘όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης (HR = 0,82, 95% CI = 0,70 έως 0,96) και κατά τη φάση μετά την παρέμβαση (HR = 0,76, 95% CI = 0,61 έως 0,94).

• Η ομάδα που χρησιμοποίησε το αρχικό συμπλήρωμα και επιπλέον αυξημένη δόση ασβεστίου και βιταμίνης D είχε χαμηλότερο κίνδυνο (HR = 0,72, 95% CI = 0,56 έως 0,91).

Συμπεράσματα από τη μελέτη:

Τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης in situ πορογενούς καρκινώματος του μαστού. Θεωρείται πιθανό ότι η συνεχιζόμενη χρήση αυτών των συμπληρωμάτων να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την πρόληψη του in situ πορογενούς καρκινώματος του μαστού.

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.