Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να παγώσω τα ωάριά μου;

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να παγώσω τα ωάριά μου; Facebooktwitterpinterest

Από βιολογική άποψη, δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία. Η απάντηση είναι απλή: όσο νεότερη, τόσο το καλύτερο. Η λειτουργία των ωοθηκών δεν είναι ίση για κάθε γυναίκα. Ενώ ορισμένες γυναίκες στις αρχές της δεκαετίας του ’30 έχουν ήδη μειώσει τη λειτουργία των ωοθηκών, άλλες στα 40 τους έχουν εξαιρετικά ορμονικά επίπεδα.

Ένα ιδανικό χρονικό πλαίσιο θα ήταν μεταξύ 30 και 35, αλλά και πάλι, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς αυτό μπορεί να μην ισχύει για κάθε γυναίκα. Ένας τρόπος τακτικής παρακολούθησης του αποθεματικού των ωοθηκών, είναι η μέτρηση της ορμόνης ΑΜΗ (Anti Mullerian Hormone), η οποία είναι πολύ αξιόπιστη για να δείξει πώς λειτουργούν οι ωοθήκες.

Κατά πόσο είναι κοινωνικά αποδεκτή;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια απόλυτα αποδεκτή τεχνική από την κοινωνία. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε και η απόφαση μεγάλων εταιρειών να χρηματοδοτήσουν τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης στις υπαλλήλους τους με στόχο να δώσουν στις γυναίκες περισσότερη ελευθερία ώστε να ακολουθήσουν τον οικογενειακό προγραμματισμό σύμφωνα με το δικό τους χρονοδιάγραμμα.

Η Facebook ήταν η πρώτη εταιρεία που κάλυψε στις γυναίκες εργαζόμενες πλήρως το κόστος για την διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων, ακολουθούμενη γρήγορα από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Apple και η Google.

Εκτιμάται τώρα ότι το 5% όλων των αμερικανικών εταιρειών με πάνω από 500 άτομα προσωπικό, προσφέρουν δωρεάν την κατάψυξη ωαρίων προς όφελος των γυναικών εργαζομένων. Μεταξύ των εταιρειών είναι οι: Unilever, Deloitte, Uber, LinkedIn, Intel, Ebay, Yahoo, Netflix, Salesforce, Spotify, Time Warner και Snapchat.

Πλέον η μετάθεση της απόκτησης παιδιών στο μέλλον αποτελεί μια κοινωνική πραγματικότητα και η επιστήμη ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να επικεντρωθούν στη σταδιοδρομία τους και να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα, η κατάψυξη ωαρίων βοηθά να γίνει αυτό εφικτό. Αποτελεί μια δημοφιλή τάση ανάμεσα στις εργαζόμενες γυναίκες που επιθυμούν να νικήσουν τη μάχη της μητέρας φύσης και του βιολογικού τους ρολογιού.

Είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία σύγχρονη και άκρως ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος. Περίπου το 90-95% των ωαρίων επιβιώνει από τη διαδικασία απόψυξης. Όταν τα ωάρια αυτά γονιμοποιηθούν, τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με αυτά των φρέσκων ωαρίων. Όπως και με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ποσοστά επιτυχίας συνδέονται σαφώς με την ηλικία της μητέρας κατά την κατάψυξη, όσο νεότερες είναι οι γυναίκες, τόσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ASRM) θεωρεί τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης κατάλληλη για την καθημερινή εφαρμογή, ενώ οι μελέτες των παιδιών που έχουν γεννηθεί με τη μέθοδο αυτή, δείχνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής.

Είμαι άνδρας. Μπορώ να διατηρήσω τη γονιμότητά μου;

Η διατήρηση της γονιμότητας δεν είναι ένα θέμα που αγγίζει μόνο τις γυναίκες.
Σήμερα εκτιμάται ότι το 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται και στον άντρα σύντροφο.
Η διατήρηση γονιμότητας εφαρμόζεται και στα δύο φύλα, με διαφορετικές μεθόδους ανάλογα με την περίπτωση.

Κρυοσυντήρηση Σπέρματος
Η αποθήκευση σπέρματος, κρυοσυντήρηση σπέρματος ή τράπεζα σπέρματος, είναι όλοι όροι που χρησιμοποιούνται για να ορίσουν την ταχέως αναπτυσσόμενη μέθοδο της διατήρησης της ανδρικής γονιμότητας. Η συλλογή σπέρματος γίνεται συνήθως μέσω αυνανισμού και στη συνέχεια καταψύχεται σε δεξαμενές υγρού αζώτου. Αυτή η διαδικασία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική, αφού όταν συνδυάζεται με τα κατάλληλα πρωτόκολλα αποθήκευσης και αποστολής, μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο διάστημα, με τα 40 έτη να αποτελούν μέχρι σήμερα το ρεκόρ.

Κρυοσυντήρηση Ορχικού Ιστού
Ο ορχικός ιστός περιέχει βλαστικά κύτταρα που είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη διαδικασία της σπερματογένεσης. Κατά τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης, που κυρίως εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κακοήθειας στους όρχεις, ο ορχικός ιστός επεξεργάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να απομονωθούν σπερματοζωάρια κατάλληλα για γονιμοποίηση ή μελλοντική φύλαξη, τα οποία τοποθετούνται σε υγρό άζωτο μέχρι να χρησιμοποιηθούν για μικρο-γονιμοποίηση (ICSI).

Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος,

Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος,

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.