Active video games: Καλύτερα και με διαφορά!

Active video games: Καλύτερα και με διαφορά! Facebooktwitterpinterest

Τα active video games τα γνωρίσαμε το τελευταίο διάστημα και αποτελούν μια θετική ίσως εξέλιξη των κοινών video games.
Θα έχετε ακούσει για το xbox kinnect και για το Nintendo Wii στα οποία, για να παίξεις ένα παιχνίδι, πρέπει να σηκωθείς από την πολυθρόνα και να γίνεις μέρος του παιχνιδιού κάνοντας διάφορες κινήσεις με το σώμα.

Σε πρόσφατη έρευνα φάνηκε πως οι έφηβοι που παίζουν active video games αυξάνουν τον καρδιακό τους ρυθμό, χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο και δαπανούν περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με τους έφηβους που παίζουν παιχνίδια με κοινές παιχνιδομηχανές ή με τον υπολογιστή.

Ως γνωστόν, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και η κακή διατροφή συνδέονται με την παχυσαρκία. Σε σύγκριση με τα κοινά βιντεοπαιχνίδια που παίζει το παιδί ενώ κάθεται στον καναπέ, τα active video games ενθαρρύνουν την κίνηση και θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να αυξήσουν τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 10 αγόρια και 8 κορίτσια ηλικίας από 11 έως 15 ετών, τα οποία έπαιξαν σε δύο διαφορετικές παιχνιδομηχανές τεχνολογίας active που χρησιμοποιούσαν αισθητήρες για την ανίχνευση της κίνησης του σώματος των παικτών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Τα παιχνίδια, “Dance Central” και “Kinect Sports: Boxing,” αύξησαν τη δαπάνη ενέργειας των παιδιών κατά 150% και 263% αντίστοιχα. Επιπλέον, η δαπάνη ενέργειας παίζοντας τα active video games ήταν αντίστοιχα 103% και 194% υψηλότερη σε σύγκριση με τα παραδοσιακά βίντεοπαιχνίδια. Τέλος, τα active video games οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της πρόσληψης οξυγόνου.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές σημείωσαν πως είναι απίθανο για ένα παιδί και μέσω των active video games να καλύψει τη συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας ή να δαπανήσει τον αριθμό των θερμίδων που απαιτούνται για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Τα active video games όμως μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, και συστήνονται έναντι των παραδοσιακών παιχνιδιών.

Πηγή: Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, news release, Sept. 24, 2012

Χρήστος Θασίτης, Διαιτολόγος Διατροφολόγος,

Χρήστος Θασίτης, Διαιτολόγος Διατροφολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.