Πόνοι στα Πόδια στην Εγκυμοσύνη

Πόνοι στα Πόδια στην Εγκυμοσύνη Facebooktwitterpinterest

Ο πόνος και το πρήξιμο στα πόδια είναι συνηθισμένες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως παρουσιάζονται κατά το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στην έναρξη του τρίτου τριμήνου.

Αιτίες πόνου στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η βασική αιτία για την εμφάνιση πόνου και οιδήματος στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Εξαιτίας της αύξηση του βάρους μπορεί να προκληθεί πίεση στους συνδέσμους των ποδιών. Η συνεχής πίεση στους συνδέσμους κάνει τα πόδια να πονούν.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

Αλλαγή κέντρου βάρους: Όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, το κέντρο βάρους του σώματος μετατοπίζεται και πολύ περισσότερο αυτό συμβαίνει κατά το τελευταίο τρίμηνο. Σε μια τέτοια κατάσταση, η γυναίκα πρέπει να προσαρμόσει τη στάση του σώματός της, ειδικά όταν περπατά και στέκεται, για να μην χάσει την ισορροπία της και να πέσει. Η μεταβαλλόμενη στάση ασκεί πίεση στα πόδια, προκαλώντας πόνο.
Ορμόνες: Κατά το τρίτο τρίμηνο, υπάρχει αυξημένη παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται χαλαξίνη. Αυξημένη ορμονική χαλαξίνη ή προγεστερόνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλεί την έκταση των μυών και των συνδέσμων στην περιοχή της πυέλου.
Η χαλαξίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία μιας γυναίκας για τον τοκετό χαλαρώνοντας τους πυελικούς μύες και τους συνδέσμους. Η ορμόνη αυτή προκαλεί επίσης χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων των ποδιών, οδηγώντας σε φλεγμονή και πόνο στα πόδια.
Κατακράτηση υγρών: Η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει τη ροή του αίματος στα πόδια, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στα πόδια και κυρίως στους και αστραγάλους και στα πέλματα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται οίδημα και χαρακτηρίζεται από πρήξιμο στο ένα ή και στα δύο πόδια. Πρησμένα πόδια έχουμε όταν η αναπτυσσόμενη μήτρα ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας κατακράτηση υγρών στα πόδια.
Πώς να αποτρέψετε και να ανακουφίσετε τον πόνο στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τα ψηλά τακούνια και τα σφιχτά παπούτσια μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο στα πόδια γι’ αυτό είναι καλό να τα αποφεύγετε. Προτιμήστε χαμηλά και άνετα παπούτσια που υποστηρίζουν σωστά την καμάρα του ποδιού σας.
Κρύες κομπρέσες και ποδόλουτρα μπορεί να σας ανακουφίσουν από τον πόνο και το πρήξιμο στα πόδια.
Αποφύγετε τους μεγάλους περιπάτους ή το να στέκεστε όρθια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όταν στέκεστε όρθια προσπαθήστε να κινείτε το σώμα σας με τέτοιο τρόπο ώστε να ρίχνετε το βάρος του σώματός σας από το ένα πόδι στο άλλο.
Λυγίστε και τεντώστε τα πόδια σας ενώ κάθεστε. Θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να απελευθερωθεί κάποια ένταση από τους συνδέσμους των ποδιών.
Μπορείτε να κάνετε μικρούς και αργούς περιπάτους για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να εξασκήσετε τους συνδέσμους των ποδιών.
Ενώ κοιμάστε τη νύχτα, κρατήστε τα πόδια σας ψηλά χρησιμοποιώντας μαξιλάρια. Αυτό θα σας βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση του οιδήματος και μπορεί επίσης να χαλαρώσει τα πόδια σας.
Κάνετε τακτικά απαλό μασάζ με τα χέρια σας.
Μην χρησιμοποιείτε παυσίπονα και οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Είναι ο πόνος στα πόδια ένα σημάδι πρώιμης εγκυμοσύνης;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πόνος στα πόδια είναι σημάδι πρώιμης εγκυμοσύνης. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να παρουσιαστεί για πολλούς λόγους. Ο πόνος και οι κράμπες στα πόδια μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας πρώιμης εγκυμοσύνης, ωστόσο, αυτός δεν είναι ένας αξιόπιστος τρόπος προσδιορισμού της εγκυμοσύνης.

Ο πόνος στα πόδια, το οίδημα και το επίπεδα πέλματα είναι μερικά από τα κοινά προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
Λίγη φροντίδα και ορισμένα προληπτικά μέτρα μπορεί να σας ανακουφίσουν ώστε να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας χωρίς πόνο στα πόδια, πρήξιμο ή κράμπες.

Γεωργία Μ. Γκορίλα Μαιευτήρας, Χειρούργος, Γυναικολόγος

Γεωργία Μ. Γκορίλα
Μαιευτήρας, Χειρούργος, Γυναικολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.