13 Πράγματα που Αξίζεις να Πάρεις από μία Σχέση

13 Πράγματα που Αξίζεις να Πάρεις από μία Σχέση Facebooktwitterpinterest

Πολλές φορές λέμε «αξίζεις το καλύτερο σε μία σχέση», αλλά σπάνια καθορίζουμε τι ακριβώς εννοούμε με αυτό το «καλύτερο». Το τι είδους σύντροφο θα βρει κάθε άνθρωπος είναι εντελώς προσωπική υπόθεση και δε μπαίνει σε καλούπια. Μπορούμε όμως να ορίσουμε ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που αξίζεις να πάρεις από μία σχέση.

Αγάπη

Ίσως το πιο βασικό στοιχείο που ζητάει κανείς από μία σχέση είναι η αγάπη. Όχι απλώς την αίσθηση «κάτι έντονο με τραβάει σε αυτόν τον άνθρωπο», σαν τα βέλη του έρωτα, που είναι από τα πρωταρχικά στοιχεία έλξης. Η αγάπη είναι συναίσθημα που αναδύεται αργά αλλά σταθερά μέσα στη σχέση: είναι ένα νήμα που σιγά-σιγά πλέκεται και δημιουργεί έναν δυνατό δεσμό ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού.

Σεξ/Πάθος

Αγαπάει το σώμα σου όπως είναι, σε όποιο σχήμα ή ό,τι βάρος είναι. Μιλάει μαζί σου ανοιχτά για το σεξ, τις επιθυμίες του, ακούει τις δικές σου επιθυμίες και ανταποκρίνεται. Σέβεται το σώμα σου και σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Μέσα από τη σεξουαλική ζωή στη σχέση σου νιώθεις ότι είσαι επιθυμητό και ισότιμο μέλος της σχέσης.

σχέση εξάρτησης

Επικοινωνία

Μακροχρόνια, βαθιά, ικανοποιητική σχέση χωρίς επικοινωνία δε γίνεται. Το βασικό της επικοινωνίας είναι να υπάρχει πομπός και δέκτης. Ο ένας μιλάει, ο άλλος ακούει. Και μετά αντιστρέφονται οι ρόλοι. Είναι τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο, επειδή τα μέλη της σχέσης συχνά ξεχνάνε τον κανόνα. Αντί να ακούσουν προσεκτικά τι έχει να πει ο άλλος, ετοιμάζουν στο νου της την απάντηση που θα δώσουν. Προσπαθούν να κερδίσουν τη συζήτηση, αλλά τελικά δεν ακούν τα επιχειρήματα του άλλου ή δεν αντιλαμβάνονται τους συναισθηματικούς παράγοντες που υπάρχουν πίσω από τις κουβέντες που λέγονται.

Κατανόηση

Αξίζει να πάρεις κατανόηση μέσα από τη σχέση σου. Το ταίρι σου πρέπει να μπορεί να κατανοήσει τι άνθρωπος είσαι, ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματά σου. Χρειάζεται να μπορεί να σε δει και να σε δεχτεί όπως είσαι. Στη συζήτηση πρέπει να μπορεί να καταλάβει τη θέση σου, ακόμα και αν δε συμφωνεί μαζί σου- αλλά να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης σου και το πώς αισθάνεσαι.

Εμπιστοσύνη

Αξίζεις να έχεις εμπιστοσύνη στη σχέση σου: να σε εμπιστεύεται ο/η σύντροφός σου και επίσης να τον/την εμπιστεύεσαι κι εσύ. Εμπιστοσύνη δεν είναι μόνο ότι δε θα σε απατήσει, αλλά ότι θα σε καταλάβει, θα σε στηρίξει. Εμπιστοσύνη είναι η γνώση ότι είστε μαζί στα δύσκολα και τα εύκολα.

Ειλικρίνεια

Η ειλικρίνεια μπορεί να διατηρήσει ή να καταστρέψει μία σχέση. Όταν ο άλλος σου πει την αλήθεια, την αλήθειά του, όσο πικρή και δυσβάσταχτη και αν είναι, ξέρεις ότι σου ανοίγει την ψυχή του. Καταλαβαίνεις ότι σε σέβεται και σου λέει την αλήθεια γιατί έτσι επενδύει στη σχέση σας. Το να λες και να σου λέει ο άλλος την αλήθεια είναι απαραίτητο, ειδικά όταν γίνεται με καλοσύνη και υποστηρικτικό τρόπο.

Υποστήριξη: τα όνειρα και τους στόχους σου

Αξίζεις να πάρεις από τη σχέση σου υποστήριξη και ενθάρρυνση: έναν ώμο να ακουμπήσεις στα δύσκολα, ένα χέρι να σου δώσει την ώθηση εκεί που διστάζεις και φοβάσαι να κάνεις την αρχή ή να συνεχίσεις. Αξίζεις να έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που πιστεύει στα όνειρα και τους στόχους σου και σου υπενθυμίζει να τα κυνηγάς και να μην τα παρατήσεις.

Κάποιον που να σε θέλει όπως είσαι

Αξίζεις να είσαι σε μία σχέση που το ταίρι σου σε κοιτάει στα μάτια και σου χαμογελάει. Σε δέχεται όπως είσαι, με τις τέλειες ατέλειες σου! Αυτός ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι όπως ο ίδιος δεν είναι τέλειος, όπως ο ίδιος έχει προτερήματα και ελαττώματα, έτσι ακριβώς είσαι εσύ. Και το να διαλέξεις ένα άτομο που μπορεί να ζήσει με τα ελαττώματά σου είναι σημαντικό κριτήριο επιλογής σχέσης.

Σεβασμό: σέβεται τις διαφορές

Αξίζεις να πάρεις τον σεβασμό του/της συντρόφου σου. αυτό σημαίνει ότι διαλέγει να σε σέβεται όπως και αν είσαι, με τις διαφορές που έχεις από αυτήν/ή. Ο άνθρωπος που σε σέβεται σε αποδέχεται. Αντιλαμβάνεται ότι είστε διαφορετικοί άνθρωποι και δεν προσπαθεί να σε αλλάξει ή να σε βάλει σε ένα καλούπι.

Δάσκαλο: κάποιον που σου μαθαίνει νέα πράγματα

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να έχεις στη σχέση σου είναι το να γίνει «δάσκαλός» σου ο/η σύντροφός σου. Δεν το εννοώ με την κυριολεκτική έννοια ή με την έννοια της άνισης κατανομής επιρροής ή μόρφωσης. Το αντίθετο. Αυτό είναι, όπως θα δεις και παρακάτω, μία σχέση ισότητας, μία σχέση αμοιβαίας προσφοράς. Μαθαίνεις κάτι από τον σύντροφό σου: κάτι για τη ζωή, τις σχέσεις, τις εμπειρίες, τα διδάγματα ζωής, οτιδήποτε. Κρατάς τα μάτια σου και τα αυτιά σου ανοιχτά και μαθαίνεις, αποκτάς άλλη διάσταση, γιατί έτσι ανοίγουν οι ορίζοντες σου.

Μαθητή: κάποιον που μαθαίνει πράγματα από εσένα

Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί έτσι, αλλά είναι σημαντικό να μπορεί ο άλλος να είναι «μαθητής» στη σχέση σας. Με αυτό εννοώ να είναι άνθρωπος ανοιχτός στο να μάθει κάτι από εσένα, να «πάρει» από εσένα, χωρίς να προσπαθεί να επιβάλει τη γνώμη ή την άποψή του. Ο/η σύντροφός σου μπορεί να μάθει από εσένα κάτι απλό, όπως το να του αρέσει ένα διαφορετικό είδος μουσικής ή κουζίνας. Μπορεί όμως να διδαχθεί από εσένα κάτι βαθύτερο, όπως να αναγνωρίζει ότι είσαι διαφορετικός άνθρωπος και να υιοθετήσει κάποιες από τις δικές σου αξίες.

Κάποιον που σε βοηθάει να χαλαρώσεις

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε μία σχέση είναι να μπορείς να χαλαρώσεις με τον άνθρωπό σου: να χαλαρώσεις από το στρες και την κούραση της ημέρας. Αλλά επίσης να χαλαρώσεις από τα πολλά «πρέπει» που έχεις μέσα στη μέρα σου για το πώς πρέπει να είσαι, πχ., στη δουλειά. Είναι σπουδαίο να είσαι ο εαυτός σου μέσα στη σχέση σου με χαλαρό και αυθεντικό τρόπο.

Κάποιον που μπορείτε να γελάσετε μαζί

Αξίζει να μπορείς να μοιραστείς με τον άνθρωπό σου όμορφες στιγμές, να γελάσετε παρέα, να νιώσετε ανεμελιά, ξενοιασιά, το άνοιγμα ψυχής που φέρνει το γέλιο.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δρ. Λίζα Βάρβογλη,
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.