Υγιής παχυσαρκία: Πραγματικότητα ή μύθος;

Υγιής παχυσαρκία: Πραγματικότητα ή μύθος; Facebooktwitterpinterest

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia (το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη – EASD) αποκαλύπτει ότι το να έχει κανείς ένα φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ δεν σημαίνει ότι αν έχει και παχυσαρκία θα είναι πραγματικά υγιής. Διότι αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και αναπνευστικών παθήσεων.

Η εν λόγω έρευνα, που διεξήχθη από τον δρ Frederick Ho και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, εξέτασε αν τα άτομα που έχουν παχυσαρκία και φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ είναι υγιή ή αν έχουν και αυτά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία οδηγεί συνήθως σε μεταβολικά προβλήματα, που χαρακτηρίζονται από αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες δυσμενείς μεταβολικές αλλαγές.

Οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι καθολικές και ορισμένα άτομα με παχυσαρκία έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, ευνοϊκά λιπαρά στο αίμα, ελάχιστη ή καθόλου συστηματική φλεγμονή και υγιή επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως «μεταβολικά υγιής παχυσαρκία» και η εμφάνισή του εκτιμάται ότι είναι 3% έως 22% στο σύνολο του γενικού πληθυσμού.

Ευρήματα
Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές θεωρούν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ο όρος μεταβολικά υγιής παχυσαρκία.

Διότι σε σύγκριση με υγιείς χωρίς παχυσαρκία, άνθρωποι με παχυσαρκία και υγιή επίπεδα σακχάρου, πίεσης και χοληστερόλης, είχαν 4.3 φορές περισσότερες πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2. Επίσης είχαν 18% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και 76% υψηλότερο για καρδιακή ανεπάρκεια. Ήταν μάλιστα κατά 28% πιο πιθανό να εμφανίσουν αναπνευστική νόσο και κατά 19% πιο πιθανό να έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Σχετικά με την έρευνα
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 380.000 ενηλίκων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, για 11 χρόνια.

Συνέκριναν το βάρος, την πίεση, το σάκχαρο, τη χοληστερόλη και άλλες μετρήσεις, καθώς και συνήθειες τρόπου ζωής με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και αναπνευστικής νόσου εντός του πληθυσμού της έρευνας.

Όσοι είχαν μεταβολικά υγιή παχυσαρκία, γενικά ήταν νεότεροι, έβλεπαν λιγότερη τηλεόραση, ασκούνταν περισσότερο, είχαν υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος και ήταν λιγότερο πιθανό να είναι άντρες και όχι λευκοί σε σχέση με συμμετέχοντες με μεταβολικά μη υγιή παχυσαρκία.

Το ένα τρίτο αυτών με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία στην έναρξη της έρευνας έγιναν μεταβολικά μη υγιείς εντός 3-5 ετών.

Πηγές

People with ‘healthy obesity’ are still at increased risk of disease – https://diabetologia-journal.org/2021/06/11/people-with-healthy-obesity-are-still-at-increased-risk-of-disease/
Are people with metabolically healthy obesity really healthy? A prospective cohort study of 381,363 UK Biobank participants – https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-021-05484-6
Iatronet.gr – https://www.iatronet.gr/article/101895/ereyna-den-yparhei-ygihs-pahysarkia

Άγγελος Κλείτσας, ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος,

Άγγελος Κλείτσας,
ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.