Σωματική άσκηση και ψυχική υγεία υπέρβαρων εφήβων

Σωματική άσκηση και ψυχική υγεία υπέρβαρων εφήβων Facebooktwitterpinterest

Η σωματική άσκηση, ακόμα και όταν είναι μικρής έκτασης, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των υπέρβαρων εφήβων.

Μια καναδική μελέτη διαπίστωσε πως η μικρής έκτασης σωματική δραστηριότητα βοηθά τους υπέρβαρους νέους με προβλήματα όπως δυσαρέσκεια του σώματος, κοινωνική αποξένωση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 30 εφήβους, ηλικίας από 12 έως 17 ετών, οι οποίοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης που συμπεριλάμβανε είτε ποδηλασία σε σταθερή ένταση με μουσική της επιλογής τους ή κάποιο διαδραστικό βίντεο παιχνίδι που είχαν διαλέξει για μία ώρα. Ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες σε ένα φωτεινό χώρο και σε μέτριο επίπεδο έντασης. Οι συνεδρίες επαναλήφθηκαν δύο φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες.

Μετά τις προπονήσεις τους, οι έφηβοι ρωτήθηκαν για το πόσο ικανοί αισθάνθηκαν από ακαδημαϊκή, κοινωνική και αθλητική άποψη. Επίσης, αναφέρθηκαν στην εικόνα του σώματος τους και στην αυτοεκτίμησή τους.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι παρόλο που οι δύο ομάδες των εφήβων είχαν ελάχιστα οφέλη στην φυσική και σωματική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια των 10 εβδομάδων, αισθάνθηκαν ότι ήταν περισσότερο ικανοί τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και στο σχολείο.
Επίσης, αισθάνθηκαν καλύτερα για την εμφάνιση και το βάρος τους. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτή η ψυχική τόνωση της υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει υπέρβαρους εφήβους να ξεπεράσουν τα πειράγματα, τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με το βάρος.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ψυχολογικά οφέλη που παρατηρήθηκαν στους εφήβους της μελέτης προκύπτουν από τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και όχι από αλλαγές στο σωματικό τους βάρος. Η βελτίωση της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης, ακόμη και σε έναν ελάχιστο βαθμό, μπορεί να καλυτερέψει την ψυχική υγεία των υπέρβαρων εφήβων.

 

Πηγή: Children’s Hospital of Eastern Ontario Research Institute, news release, Oct. 1, 2012

Χρήστος Θασίτης, Διαιτολόγος Διατροφολόγος,

Χρήστος Θασίτης, Διαιτολόγος Διατροφολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.