Πως να αποφύγετε τις κολπίτιδες στις διακοπές

Πως να αποφύγετε τις κολπίτιδες στις διακοπές Facebooktwitterpinterest

Η θάλασσα, ο ήλιος και η υγρασία κάνουν τη γυναίκα πιο ευάλωτη στις μολύνσεις της ευαίσθητης περιοχής.

Ευτυχώς, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να αποφύγετε διαφόρων ειδών κολπίτιδες, που μπορεί να σας χαλάσουν τη διάθεση και τις διακοπές.

Τι είναι η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα είναι μία λοίξωξη (φλεγμονή) στον κόλπο της γυναίκας. Στο κατώτερο γεννητικό σύστημα υπάρχει τεράστια ποικιλία μικροβίων, που αποτελούν φυσιολογική χλωρίδα και υπό φυσιολογικές συνθήκες συνυπάρχουν σε ισορροπία.

Όταν διαταραχθεί για κάποιο λόγο η ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου ή εισέλθουν μύκητες ή βακτήρια, εκδηλώνεται κολπίτιδα.

Η κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί από:

·      μύκητες

·      βακτήρια

·      μικροοργανισμούς μέσω της σεξουαλικής πράξης

·      χλαμύδια

·      τριχομονάδες

Οι κολπικές φλεγμονές που προκαλούνται είτε από μικρόβια είτε από μύκητες μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική πράξη, συνεπώς θα πρέπει να φροντίσει για την αντιμετώπισή τους και ο ερωτικός σας σύντροφος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της κολπίτιδας είναι η φαγούρα, το τσούξιμο, οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις και αρκετές φορές η έντονη μυρωδιά που θυμίζει ψάρι.

Μυκητιασική κολπίτιδα

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι το πιο συνηθισμένο είδος κολπίτιδας και προκαλεί έντονη φαγούρα, αίσθηση καψίματος και παρουσιάζει λευκού χρώματος εκκρίματα. Η μία στις τρεις γυναίκες δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Κάποιες φορές, επειδή τα συμπτώματα είναι δυσάρεστα, οι γυναίκες επιλέγουν να απέχουν από τις ερωτικές επαφές. Μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας, η ερωτική επαφή μπορεί να σημαίνει ότι θα κολλήσετε τον σύντροφό σας, αλλά και ότι η λοίμωξη θα διαρκέσει περισσότερο ή θα επανεμφανιστεί μετά από προσωρινή ύφεση.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Στη βακτηριακή κολπίτιδα υπάρχει υπερβολική ανάπτυξη  μικροοργανισμών που υπάρχουν ήδη σε μικρούς αριθμούς στον γυναικείο κόλπο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λευκές-γκρι εκκρίσεις και δυσάρεστη οσμή που θυμίζει ψάρι. Κάποιες φορές όμως η βακτηριακή κολπίτιδα δεν έχει συμπτώματα.

Τριχομοναδική κολπίτιδα

Η τριχομονάδα μεταδίδεται σεξουαλικώς, σε περιπτώσεις που το ζευγάρι δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικό ή δεν προσέχει την υγιεινή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Στην τριχομοναδική κολπίτιδα οι εκκρίσεις είναι κιτρινο-πράσινες, υπάρχει έντονη φαγούρα, αίσθηση καψίματος στο αιδοίο και ερυθρότητα στα μικρά χείλη, προβλήματα ούρησης και πόνος στην ερωτική επαφή.

Κολπίτιδα από χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι η πιο συνηθισμένη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη φλεγμονή. Σπανίως έχει συμπτώματα, πολλές φορές καθυστερεί η διάγνωση, με κίνδυνο να προσβάλλουν τον τράχηλο της μήτρας, τις σάλπιγγες και το ουροποιητικό σύστημα και να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας, μεταξύ των οποίων συμφύσεις, υδροσάλπιγγες και υπογονιμότητα.

Πως θα αποφύγω τις κολπίτιδες το καλοκαίρι;

1.    Χρησιμοποιήστε πάντα πετσέτα όταν κάνετε ηλιοθεραπεία σε ξαπλώστρα ή την άμμο

2.    Όταν βγείτε από τη θάλασσα ή την πισίνα, μην ξεχάσετε να κάνετε ντους, βγάλτε το βρεγμένο μαγιό και φορέστε ένα στεγνό

3.    Περιορίστε τη χρήση του ταμπόν. Δεν είναι καλό να υποκαθιστά τη σερβιέτα και δεν θα περέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από οκτώ ώρες.

4.    Σκουπιστείτε προσεκτικά, η υγρασία εννοεί την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων

5.    Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα

6.    Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα και μην φοράτε συχνά στενά παντελόνια

7.    Χρηστιμοποιήστε προφυλακτικό στις σεξουαλικές επαφές, ειδικά εάν αλλάζετε ερωτικούς συντρόφους

8.    Πίνετε πολύ νερό και μην καθυστερείτε να ουρήσετε όταν νιώσετε την ανάγκη. Συνήθως στις διακοπές αυξάνεται ο αριθός των ερωτικών επαφών και συνεπώς οι πιθανότητες συσσώρευσης βακτηρίων και εκδήλωσης ουρολοίμωξης.

9.    Όταν πηγαίνετε σε παραλίες με άμμο, φροντίστε να πλένεστε καλά ώστε να μην μένει παγιδευμένη άμμος στο αιδοίο.

Εάν νιώσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι καλό να απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό, καθώς μία απλή κολπίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί συνήθως εύκολα. Εάν όμως δεν θεραπευθεί, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Πολύ σημαντικό είναι να εξακριβωθεί ότι όντως πρόκειται για κολπίτιδα, καθώς κάποιες φορές τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.