Βασική ανατομία και φυσιολογία της μήτρας

Βασική ανατομία και φυσιολογία της μήτρας Facebooktwitterpinterest

Η ανθρώπινη μήτρα είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που αποτελείται από δύο διακριτές ανατομικές περιοχές: τον τράχηλο και το σώμα.

Το σώμα χωρίζεται περαιτέρω στο τμήμα της κάτω μήτρας και στο θόλο. Ο τράχηλος είναι ένα στενό κυλινδρικό πέρασμα που συνδέεται στο κάτω άκρο του με τον κόλπο. Στο άνω άκρο του, ο τράχηλος διευρύνεται για να σχηματίσει το κάτω τμήμα της μήτρας , το κάτω τμήμα της μήτρας με τη σειρά του επεκτείνεται στον πόρο της μήτρας.

Το σώμα είναι το σώμα της μήτρας που μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να φέρει έμβρυο.

Εκτείνονται από την κορυφή της μήτρας και στις δύο πλευρές είναι οι σάλπιγγες (ωοθήκες). Αυτοί οι σωλήνες είναι συνεχείς με την κοιλότητα της μήτρας και επιτρέπουν τη διέλευση ωαρίων (ωαρίων) από τις ωοθήκες στη μήτρα όπου το ωάριο μπορεί να εμφυτευτεί εάν γονιμοποιηθεί.

Το παχύ τοίχωμα της μήτρας αποτελείται από τρία στρώματα: ενδομήτριο, μυομήτριο και ορό. Το ενδομήτριο (βλεννογόνος της μήτρας) είναι το εσωτερικό στρώμα που ευθυγραμμίζει την κοιλότητα της μήτρας.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, το ενδομήτριο μεγαλώνει προοδευτικά με πλούσια παροχή αίματος για να προετοιμάσει τη μήτρα για πιθανή εμφύτευση εμβρύου. Ελλείψει εμφύτευσης, ένα μέρος αυτού του στρώματος ρίχνεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Το μυομήτριο είναι το μεσαίο και παχύτερο στρώμα της μήτρας και αποτελείται από λείο (ακούσιο) μυ. Το μυομήτριο συστέλλεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της επένδυσης του ενδομητρίου και κατά τη διάρκεια του τοκετού για να ωθήσει το έμβρυο από τη μήτρα.
Το εξώτατο στρώμα, ή οροί, είναι ένα λεπτό ινώδες στρώμα που εφάπτεται με δομές εξωτερινού συνδετικού ιστού όπως συνδέσμους που δίνουν μηχανική υποστήριξη στη μήτρα εντός της πυελικής κοιλότητας. Το μέγεθος της μη έγκυης μήτρας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των κυήσεων, αλλά έχει μήκος περίπου τρεισήμισι ίντσες.

https://www.fibroids.net/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.