Οδοντική Προσθετική – Γέφυρες & Θήκες

Γέφυρες Δοντιών - Γέφυρες Πορσελάνης Facebooktwitterpinterest

Προσθετική δοντιών

Η Οδοντική Προσθετική ή Προσθετολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τις προσθετικές αποκαταστάσεις. Δηλαδή με όλες εκείνες τις τεχνικές, που αναπληρώνουν την μασητική λειτουργία, την άνεση και την εμφάνιση μετά από την απώλλεια δοντιού ή δοντιών.

Η συστηματοποίηση των διαδικασιών από τη διάγνωση έως τον σχεδιασμό μιας νέας προσθετικής εργασίας βασίζεται πλέον στις εξελίξεις της τεχνολογίας. Η εξατομικευμένη ανάλυση της λειτουργίας (άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος) με ειδικές συσκευές καθώς και η αισθητική ανάλυση του προσώπου με τη βοήθεια επαγγελματικών καμερών και ειδικών υπολογιστικών λογισμικών CAD/CAM εξασφαλίζει την επιτυχία σε κάθε προσθετική αποκατάσταση οποιασδήποτε έκτασης.

Γέφυρες Δοντιών – Γέφυρες Πορσελάνης

 Όταν έχει χαθεί ένα ή περισσότερα δόντια, τότε πρέπει να κατασκευαστεί μια προσθετική αποκατάσταση (γέφυρα δοντιών ή γέφυρα πορσελάνης), η οποία συγκολλάται στα παρακείμενα δόντια-στηρίγματα και αναπληρώνει τα ελλείποντα δόντια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα δόντια-στηρίγματα να είναι υγιή και αρκετά σε αριθμό.

Μία γέφυρα δοντιών ουσιαστικά αποτελείται από θήκες, που είναι κατασκευασμένες η μια δίπλα στην άλλη και οι οποίες είναι ενωμένες μεταξύ τους.

Γέφυρες κατασκευάζονται και πάνω σε οδοντικά εμφυτεύματα, όταν δεν υπάρχουν δόντια.

Γέφυρες Πορσελάνης Για Πίσω Δόντια
Οι γέφυρες ζιρκονίας αποτελούν την πρώτη επιλογή μας για γέφυρες σε πίσω δόντια. Η ζιρκονία είναι κεραμικό υλικό με πολύ μεγάλη αντοχή στη θραύση και μέτριες αισθητικές ιδιότητες. Στις πίσω περιοχές όμως η αισθητική έρχεται δεύτερη σε σύγκριση με την αντοχή και την μασητική λειτουργία. Η μεταλλοκεραμική γέφυρα αποτελεί την πιο διαδεδομένη προσθετική λύση, εντούτοις η χρήση της τείνει να περιοριστεί. Μια τέτοια γέφυρα αποτελείται από μεταλλικό πυρήνα (είτε από χρωμιο-κοβαλτιούχα κράματα, είτε από κράματα ευγενών μετάλλων -χρυσο/πλατίνα), ο οποίος επενδύεται με οδοντιατρική πορσελάνη. Η βιολογική της απόκριση είναι υποδεέστερη της ζιρκονίας και του διπιρυτικού λιθίου, γι αυτό και είναι συνηθισμένη η εικόνα τα ούλα να έχουν υποχωρήσει και να φαίνεται ένα γκρίζο περίγραμμα. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι μια αξιόπιστη επιλογή για κατασκευή γεφυρών σε πίσω δόντια.
Γέφυρες Πορσελάνης Για Πρόσθια Δόντια
Σε πρόσθια δόντια οι αισθητικές απαιτήσεις είναι αυξημένες ενώ οι μηχανικές (αντοχή στη θραύση) δεν είναι (ασκούνται μικρές δυνάμεις).
Γέφυρες δοντιών για την πρόσθια περιοχή- αισθητική ζώνη- κατασκευάζονται από τις νέες ζιρκονίες (σ.σ έχουν καλή μηχανική αντοχή και καλές αισθητικές ιδιότητες) ή από ολοκεραμικά συστήματα διπιρυτικού λιθίου, ips e.max, που έχουν εξαιρετικές οπτικές ιδιότητες και καλή μηχανική αντοχή.
Γέφυρες Πορσελάνης – Ακρίβεια Εφαρμογής και Αισθητική
Τα νέα ολοκεραμικά συστήματα (ζιρκονίας και δι-πυριτικού λιθίου ) υποστηρίζουν την κατασκευή προσθετικών αποκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής αποτύπωσης και κατασκευής – CAD/CAM.
Η ακρίβεια αποτύπωσης κι εφαρμογής των προσθετικών αποκαταστάσεων που επιτυγχάνεται έτσι είναι πολύ σημαντική για τη βιολογική αποδοχή τους από τα δόντια και τα ούλα.
Επιπλέον η ζιρκονία και το διπυριτικό λίθιο είναι εξαιρετικά φιλικά για τα ούλα σε αντίθεση με τις κλασσικές προσθετικές αποκαταστάσεις με το γκρίζο περίγραμμα στα ούλα.
Αυτό σημαίνει καλύτερη βιοσυμβατότητα και υγεία αλλά και πιο όμορφο αποτέλεσμα.
Γέφυρες Πορσελάνης- Στάδια κατασκευής & χρόνοι

Τα στάδια κατασκευής μιας γέφυρας δοντιών, περιλαμβάνουν τα εξής

  • την παρασκευή (δηλ. τον τροχισμό) των δοντιών-στηριγμάτων
  • κατασκευή και τοποθέτηση της προσωρινής γέφυρας
  • την αποτύπωση των δοντιών
  • κατασκευή της αποκατάστασης
  • και την τελική συγκόλλησή της στα δόντια στηρίγματα.

Για την κατασκευή μιας γέφυρας δοντιών απαιτούνται 2-5 συνεδρίες και συνολικός χρόνος 7-15 ημέρες (εξαρτάται από το μέγεθος της αποκατάστασης). Το τελικό κόστος δεν επιβαρύνεται από τον αριθμό των συνεδριών, εξαρτάται από το υλικό κατασκευής και τον αριθμό των ελλειπόντων δοντιών και αποσαφηνίζεται στην πρώτη συνεδρία.

Οδοντική Γέφυρα ή εμφύτευμα;
Μειονέκτημα των οδοντικών γεφυρών είναι ο τροχισμός των δοντιών – στηριγμάτων. Γι αυτό μια οδοντική γέφυρα δε θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή μας. Η χρήση των εμφυτευμάτων είναι απόλυτα προβλέψιμη και θεωρείται πλέον συντηρητική επιλογή. Έτσι, τα εμφυτεύματα προτιμώνται έναντι των οδοντικών γεφυρών. Επιπλέον η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος αποδεικνύεται ότι δεν επιβαρύνει οικονομικά περισσότερο από τη γέφυρα, εάν συνυπολογιστούν τα κόστη θεραπείας των δοντιών-στηριγμάτων μιας γέφυρας (ενδοδοντικές θεραπείες, μεταβατικές αποκαταστάσεις κλπ).
 Ευάγγελος Παπαδιώτης,Οδοντίατρος-Εμφυτευματολόγος,

Ευάγγελος Παπαδιώτης,
Οδοντίατρος-Εμφυτευματολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.