Η υγεία της γυναίκας σε κάθε 10ετία

Facebooktwitterpinterest

Γυναίκα, Μητέρα, Επαγγελματίας, Νοικοκυρά. Η ζωή της γυναίκας είναι πολυδιάστατη και ιδιαίτερα απαιτητική. Η φροντίδα της οικογένειας και οι απαιτήσεις της καθημερινότηας δε θα πρέπει να γίνονται εμπόδιο φροντίδας του σώματός μας. Κάθε 10ετία που περνά μας προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες αλλά παράλληλα πρέπει να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε και στις διαφορετικές απαιτήσεις του σώματος μας.

Η δεκαετία των 20: Η ζωή στα 20 σας είναι μια συναρπαστική περίοδος. Μπορεί να τελειώσετε το πανεπιστήμιο, να ξεκινήσετε μια καριέρα ή ακόμη και ανυπομονείτε να παντρευτείτε και να ξεκινήσετε μια οικογένεια. Ενώ μπορεί να είστε “όλοι μεγάλοι”, το σώμα σας εξακολουθεί να λειτουργεί τόσο σκληρά όσο έκανε στα εφηβικά σας χρόνια.

Τα πρέπει των 20: Στη 10ετία των 20 θα πρέπει να τρώτε υγιεινά, να κοιμάστε 7 με 9 ώρες, να ασκείστε περισσότερο από 30 λεπτά καθημερινά, να τρώτε υγιεινά και να διατηρείτε το βάρος σας, να περιορίζετε την κατάχρηση φαρμάκων ή άλλων ουσιών καθώς και τη λήψη αλκοόλ σε 1 ποτό ή και λιγότερο ημερησίως. Επίσης, στα πλαίσια της πιθανότητας μιας εγκυμοσύνης να λαμβάνετε 400 έως 800 mcg φολικού οξέος.

Τι να συζητήσω με το γιατρό μου: Θα πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας 1 φορά το χρόνο και να συζητάτε μαζί του ζητήματα αντισύλληψης, γονιμότητας, το βάρος σας, το πλάνο διατροφής και άσκησης που ακολουθείτε, τις εξετάσεις που πιθανά θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό σας. Θα πρέπει να ελέγχετε:

Την αρτηριακή πίεση κάθε 2 χρόνια
Τα επίπεδα σακχάρου και της χοληστερίνης σας
Το δέρμα σας ώστε να αποκλειστεί κάποια δερματική βλάβη όπως το μελάνωμα
Να κάνετε τεστ παπανικολάου και υπέρηχο γεννητικών οργάνων σε ετήσια βάση και
Εξέταση του μαστού μέσω ψηλάφησης.
Η δεκαετία των 30: Αν νομίζατε ότι η δεκαετία του ’20 ήταν ανεμοστρόβιλος, η ζωή στα 30 ετών μπορεί να είναι πιο συναρπαστική από ποτέ! Η εργασία, τα παιδιά και το σπίτι μπορεί συχνά να σας κάνουν να νιώθετε εξαντλημένες. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε πολύ διαφορετικά από ό, τι πριν από μερικά χρόνια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σώμα σας αλλάζει σιγά-σιγά. Αν δεν έχετε αποκτήσει μωρό, πρέπει να ξέρετε ότι η γονιμότητά σας μειώνεται στα 30 σας, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35 ετών, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μείνετε έγκυος. Οι πιθανότητες αποβολής και προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αυξάνονται για τις γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω

Τα πρέπει των 30: Δεν διαφέρουν από τη προηγούμενη δεκαετία της ζωής σας. Είναι σημαντικό να μην καπνίζετε, να φροντίζετε το δέρμα σας και να φοράτε αντιηλιακό, να μην υπερκαταναλώνετε αλκοόλ, να αποφεύγετε τη λήψη ναρκωτικών ουσιών. Δε θα πρέπει να παραμελείτε την καθημερινή άσκηση και τη σωστή διατροφή. Καθώς η ζωή σας γίνεται όλο και πιο απαιτητική θα πρέπει να κρατάτε χρόνο για τον εαυτό σας και για τις σχέσεις που είναι σημαντικές για εσάς.

Τι να συζητήσω με το γιατρό μου: Θα πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας 1 φορά το χρόνο και να συζητάτε μαζί του ζητήματα αντισύλληψης, γονιμότητας, το βάρος σας, το πλάνο διατροφής και άσκησης που ακολουθείτε, τις εξετάσεις που πιθανά θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό σας. Θα πρέπει να ελέγχετε:

Την αρτηριακή πίεση κάθε 2 χρόνια
Τα επίπεδα σακχάρου και της χοληστερίνης σας
Το δέρμα σας ώστε να αποκλειστεί κάποια δερματική βλάβη όπως το μελάνωμα
Να κάνετε τεστ παπανικολάου και υπέρηχο γεννητικών οργάνων σε ετήσια βάση και
Να μην ξεχνάτε την αυτοεξέταση του μαστού σας.
Τα επίπεδα στρες και πώς αυτά μπορεί να σας επηρεάζουν
Η δεκαετία των 40: Είστε έτοιμες για την αλλαγή? Συχνά ακούτε οι άνθρωποι να λένε ότι η δεκαετία του ’40 είναι η νέα δεκαετία του ’30. Αυτό μπορεί να είναι κάπως αληθινό καθώς στη δεκαετία αυτή οργανώνετε καλύτερα τη ζωή και την καριέρα σας και έρχεται και το άγχος της διατήρησης της πολυάσχολης οικογένειάς σας και ενδεχομένως της φροντίδας των ηλικιωμένων γονέων σας. Με όλη αυτή την πίεση, πρέπει να προσέχετε τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα σας, που μπορεί να περιλαμβάνουν αϋπνία, κατάθλιψη, υψηλή αρτηριακή πίεση και ακόμη και καρδιακές παθήσεις. Σε αυτή την δεκαετία οι περισσότερες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες και με τα συμπτώματα κλιμακτηρίου ή εμμηνόπαυσης.

Τα πρέπει των 40: Κάντε την υγεία και την φυσική σας κατάσταση προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας, να ξεκουράζεστε και να κάνετε την άσκηση και την υγιεινή διατροφή προτεραιότητα. Καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για την έναρξη της εμμηνόπαυσης, οι σωστές επιλογές υγείας τώρα θα σας βοηθήσουν να φαίνεστε και να αισθάνεστε υπέροχες, καθώς και να αποτρέψετε τυχόν χρόνιες ασθένειες.

Η ηλικία των 40 είναι ιδανική στιγμή για να αλλάξετε τη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης ώστε να συμπεριλάβετε ασκήσεις μυϊκής και δυναμικής που θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της απώλειας οστών. Με μόνο 30 λεπτά την ημέρα όχι μόνο θα διατηρήσετε τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, αλλά θα ελέγξετε και το βάρος σας, θα ενισχύσετε την υγεία των οστών σας, και θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η άσκηση βοηθά επίσης στην διαχείριση καταθλιπτικών συμπτωμάτων και διευκολύνει τα δυσάρεστα και ανεπιθύμητα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Τι να συζητήσω με το γιατρό μου: Στην δεκαετία αυτή αλλάζουν πολλά στο σώμα της γυναίκας. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται πιο τακτικά και θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας τις αλλαγές αυτές και πώς θα πρέπει να προγραμματίσετε τις προληπτικές εξετάσεις τις οποίες κάνετε. Συμπτώματα όπως διαταραχές ύπνου, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα παλμών της καρδιάς, αύξηση του βάρους, αίσθημα κατάθλιψης είναι κάποιες από τις αλλαγές που μπορεί να σας απασχολούν. Πρέπει να ελέγχετε:

Την Αρτηριακή σας Πίεση
Το σάκχαρο και τη χοληστερίνη
Έλεγχο των μαστών με μαστογραφία και υπέρηχο
Μεταβολισμό του ασβεστίου. Στη δεκαετία αυτή παρατηρείτε αυξανόμενη οστική απώλεια που αυξάνει την ανάγκη σας για ασβέστιο και επαρκή επίπεδα βιταμίνης D
Test pap και υπέρηχο έσω γεννητικών οργάνων.
Καρδιολογικό έλεγχο επί ενδείξεων
Οφθαλμολογικό έλεγχο
Η δεκαετία των 50: Για πολλές γυναίκες, το να είσαι 50+ είναι μια υπέροχη και ξεχωριστή στιγμή. Έχετε βιώσει πολλά στη ζωή σας και έχετε επιτύχει πολλούς από τους στόχους σας. Τα παιδιά σας μεγαλώνουν – ή τουλάχιστον φτάνουν εκεί – και τώρα έχετε περισσότερο χρόνο για εσάς! Οι ανάγκες σας για την υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε αυτό το στάδιο της ζωής. Είναι μια στιγμή που θα ακούσετε πολλά για τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που σταδιακά μειώνεται καθώς εγκαθίσταται η εμμηνόπαυση.Δεν είναι μυστικό ότι καθώς μεγαλώνεις, βιώνεις αλλαγές στο σχήμα του σώματος αλλά και στο επίπεδο ενέργειας. Όχι μόνο ο μεταβολισμός σας έχει επιβραδυνθεί, αλλά και η άλιπη μυϊκή μάζα του σώματός σας μετατρέπεται σταδιακά σε λίπος.

Τα πρέπει των 50: Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι πιο σημαντική από ποτέ, επειδή μια μέτρηση μέσης μεγαλύτερη από 88 εκατοστά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Η άσκηση πρέπει να περιλαμβάνει τόνωση των μυϊκών ομάδων για την ενίσχυση του σκελετού και αερόβια άσκηση με σκοπό τη διατήρηση του σωματικού βάρους .

Η τακτική εξέταση και ο έλεγχος υγείας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καλύτερη δυνατή υγεία. Εκτός από τις συνήθεις οδοντιατρικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις, κάντε ετήσια ραντεβού για:

Έλεγχο αρτηριακής πίεσης
Έλεγχο για σάκχαρο και χοληστερόλη
Έλεγχος καρκίνου του δέρματος
Τεστ παπανικολάου και πυελική εξέταση
Μαστογραφία
Έλεγχο για οστεοπόρωση
Κολονοσκόπηση
Από την αρθρογραφία της Μαρίας Προκοπίου στο Shape.gr

Προκοπίου Μαρία, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Προκοπίου Μαρία,
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.