Παχυσαρκία

Facebooktwitterpinterest

Η παχυσαρκία αφορά περίσσεια σωματικού λίπους.

Είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς απευθείας το σωματικό λίπος. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μια δημοφιλής μέθοδος καθορισμού ενός υγιούς βάρους. Ο ΔΜΣ πρέπει να χρησιμοποιείται ως οδηγός, μαζί με την περίμετρο της μέσης, για να βοηθήσει στην εκτίμηση της ποσότητας σωματικού λίπους.

Ο ΔΜΣ υπολογίζει ένα υγιές βάρος με βάση το ύψος σας. Επειδή συσχετίζει το ύψος καθώς και το βάρος, είναι ένας πιο ακριβής οδηγός από το σωματικό βάρος μόνο.

Για να υπολογίσετε τον ΔΜΣ σας διαιρέστε το σωματικό σας βάρος σε Kg με το τετράγωνο του ύψους σας σε m.

Στη συνέχεια μπορείτε ναχρησιμοποιήστε τον παρακάτω πίνακα για να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε με βάση το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ ή BMI)

Κατηγορία BMI
Λιποβαρής Κάτω από 18.5
Υγιής 18,5 – 24,9
Υπέρβαρος 25,0 – 29,9
Παχύσαρκος 30,0 – 39,9
Παθολογικά παχύσαρκα Πάνω από 40

 

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρρεάσει το προσδώκιμο επιβίωσης.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων παθήσεων όπως:

  1. Υψηλή πίεση του αίματος
  2. Σακχαρώδης Διαβήτης
  3. Στεφανιαία νόσος
  4. Κάποιες μορφές καρκίνου
  5. Άπνοια ύπνου

Πολλοί άλλοι κίνδυνοι για την υγεία είναι υψηλότεροι για τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν καθώς ο βαθμός παχυσαρκίας αυξάνεται.

Οι άνθρωποι που φέρουν επιπλέον βάρος γύρω από τη μέση τους (κοιλιακού τύπου παχυσαρκία) είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την παχυσαρκία από εκείνους που το εμφανίζουν εναπόθεση λίπους στα πόδια και τους μηρούς τους.

Γιατί κάποιος γίνεται παχύσαρκος?

Μερικά από τα συνηθέστερα αίτια παχυσαρκίας είναι:

Γενετικές επιρροές: Η γενετική σας σύνθεση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις πιθανότητές σας να γίνετε παχύσαρκοι. Ωστόσο, εξακολουθείτε να διατηρείτε το μεγαλύτερο μέρος του ελέγχου όταν πρόκειται για το βάρος σας.
Ορισμένες σπάνιες γενετικές ασθένειες καθιστούν σχεδόν αδύνατη την αποφυγή της παχυσαρκίας.

Φυσιολογικές επιρροές: Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι κάθε άτομο έχει ένα προκαθορισμένο βάρος που το σώμα αντιστέκεται να απομακρυνθεί. Επίσης, οι άνθρωποι της ίδιας ηλικίας, φύλου και σωματικού μεγέθους έχουν συχνά διαφορετικούς ρυθμούς μεταβολισμού. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τους καίει το φαγητό με διαφορετικό τρόπο. Κάποιος με χαμηλό ρυθμό μεταβολισμού μπορεί να απαιτήσει λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσει περίπου το ίδιο βάρος με κάποιον με μεταβολικό ρυθμό υψηλό.

Διατροφή και διατροφικές διαταραχές: Εάν τρώτε πολλά, ειδικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, μπορείτε να αυξήσετε το βάρος σας σε υπερβολικό βαθμό. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να προέλθει από διαταραχές της διατροφής, όπως η βουλιμία.
Τρόπος ζωής: Εάν κάνετε καθιστική ζωή, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνεται ένα παχύσαρκο άτομο.

Το ιστορικό βάρους σας: Εάν ήσαστε υπέρβαροι ως παιδί ή έφηβος, είναι πιο πιθανό να είστε παχύσαρκοι ως ενήλικες.

Εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία. Πολλές γυναίκες ζυγίζουν περισσότερο μετά από κάθε εγκυμοσύνη καθώς αυξάνεται υπερμετρα το βάρος τους.
Φάρμακα: Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία. Αυτές περιλαμβάνουν στεροειδείς ορμόνες και πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχιατρικών παθήσεων.

 

Έχει συμπτώματα η παχυσαρκία?

Το κύριο προειδοποιητικό σημάδι της παχυσαρκίας είναι η μεγάλυ αύξηση του σωματικού βάρους.
Αν είστε παχύσαρκοι, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

Δυσκολία στον ύπνο-Απνοια ύπνου. Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία η αναπνοή είναι ακανόνιστη και σταματάει περιοδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου ενω ο ασθενής κατά τη διάρκεια της μέρας νιώθει κόπωση και υπνηλία.
Δυσκολία στην αναπνοή
Κιρσοί
Προβλήματα δέρματος που προκαλούνται από την υγρασία που συσσωρεύεται στις πτυχές του δέρματός σας
Χολολιθίαση
Οστεοαρθρίτιδα σε αρθρώσεις που φέρουν βάρος, ειδικά στα γόνατα.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για:

Υψηλή πίεση του αίματος
Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (διαβήτης)
Υψηλή χοληστερόλη
Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της παχυσαρκίας?

Η παχυσαρκία διαγιγνώσκεται με τον υπολογισμό του ΔΜΣ σας. Ο ΔΜΣ βασίζεται στο ύψος και το βάρος σας. Ένας ΔΜΣ 30 ή περισσότερο ορίζει την παχυσαρκία. Γενικά, αυτό σημαίνει ότι το σωματικό σας βάρος είναι 35% έως 40% μεγαλύτερο από το ιδανικό βάρος σας.

Το σωματικό σας λίπος μπορεί επίσης να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας δαγκάνες δερμάτων. Οι δαγκάνες είναι ένα όργανο που μετρά το πάχος του δέρματός σας.

Το σχήμα του σώματος είναι επίσης σημαντικό. Οι άνθρωποι που φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους τους γύρω από τη μέση (μήλο σε σχήμα) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Προκοπίου Μαρία, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Προκοπίου Μαρία,
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.