Διαδερμικό μαγνήσιο. Ο σύμμαχός σας στον Μαραθώνιο

Διαδερμικό μαγνήσιο. Ο σύμμαχός σας στον Μαραθώνιο Facebooktwitterpinterest

Την ώρα που χιλιάδες λάτρεις του τρεξίματος προπονούνται πυρετωδώς για τον κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία που έχει η επάρκεια σε μαγνήσιο, για την επίτευξη καλών επιδόσεων.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως, ακόμη και μια μικρή έλλειψη μαγνησίου αρκεί, για να μειωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα στην άσκηση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μεγάλες αποστάσεις και σε Μαραθώνιο.

Το μαγνήσιο συνεισφέρει στη παραγωγή ενέργειας με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, κρίσιμα μεταλλικά στοιχεία (όπως ο ψευδάργυρος, το χρώμιο και το σελήνιο) μαζί με το μαγνήσιο, εκκρίνονται με τον ιδρώτα και δύσκολα αναπληρώνονται.

«Το λάδι μαγνησίου σε μορφή διαδερμικού σπρέι και οι αντίστοιχες νιφάδες μαγνησίου επιτρέπουν στο σώμα να διατηρεί τα βέλτιστα επίπεδα μαγνησίου κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά από αυτήν, αναπληρώνοντας το χαμένο μαγνήσιο. Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμώνται η κόπωση και οι κράμπες και προωθείται ταχύτερα η τόσο σημαντική μυϊκή αποκατάσταση», εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος M.Sc. και παράλληλα πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

Οι αθλητές συχνά συμβουλεύονται να αυξήσουν την ποσότητα μαγνησίου που λαμβάνουν από τη διατροφή τους, εντάσσοντας σε αυτήν προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους. Υπάρχουν, όμως, πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Αφενός διότι η βιοδιαθεσιμότητα του μαγνησίου ποικίλει, αφετέρου γιατί ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής γεωργικών προϊόντων έχει οδηγήσει το έδαφος σε ένδεια μαγνησίου.

Ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών, διαιτολόγων και προπονητών πιστεύει ότι το μαγνήσιο είναι το πιο σημαντικό μικροστοιχείο στη διατροφή του αθλητή. Δεν χρειάζεται μόνο για τη βέλτιστη σύσπαση των μυών και τη σκελετική αντοχή, αλλά συμβάλει και στη αποδοτικότερη χρήση οξυγόνου, που είναι απαραίτητη για την αθλητική απόδοση. Παράλληλα επιταχύνει την ανάρρωση από την κόπωση και από τους τραυματισμούς.

«Μια κλινική δοκιμή από το Πανεπιστήμιο του Cardiff έδειξε πόσο καλά απορροφάται το μαγνήσιο μέσω του δέρματος, τροφοδοτώντας κάθε κύτταρο.

Οι Watkins & Josling εξέτασαν κατά πόσο η διαδερμική εφαρμογή εξαϋδρικού χλωριούχου μαγνησίου θα μπορούσε να μεταβάλει τα επίπεδα μαγνησίου στον ορό και στις αναλογίες ασβεστίου / μαγνησίου του σώματος. Μετά από 12 εβδομάδες, το 89% των συμμετεχόντων παρουσίασε αύξηση των κυτταρικών επιπέδων μαγνησίου κατά 59,7%. Αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει πέντε φορές ταχύτερο αποτέλεσμα από ό,τι αποδίδουν τα συμπληρώματα μαγνησίου, που λαμβάνονται από το στόμα», μας λέει ο κ. Χρύσου.

Η Ali Robinson, αθλήτρια τριάθλου, θεωρεί το διαδερμικό μαγνήσιο ανεκτίμητο: «Μετά τη χρήση του διαδερμικού μαγνησίου για τρεις εβδομάδες, τα πόδια μου είναι πιο χαλαρά χωρίς να παθαίνω μικροσυσπάσεις».

Η διαδερμική εφαρμογή μαγνησίου είναι κατάλληλη για επαγγελματίες αθλητές, που χρειάζονται υψηλά επίπεδα μαγνησίου.

Χρησιμοποιώντας την πιο καθαρή φυσική πηγή χλωριούχου μαγνησίου, τα προϊόντα διαδερμικού μαγνησίου, πιστοποιημένα από το Πανεπιστήμιο του Cardiff, γίνονται το σημείο αναφοράς για την αθλητική απόδοση.

Ιωάννης Χρύσου,Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,

Ιωάννης Χρύσου,Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.