Πόσο σημαντική είναι η διατροφική συνήθεια για την υγεία των παιδιών

Πόσο σημαντική είναι η διατροφική συνήθεια για την υγεία των παιδιών Facebooktwitterpinterest

Η επίδραση της διατροφής στην υγεία κάθε οργανισμού είναι τόσο καταλυτική σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ώστε απαιτείται προσοχή στις διατροφικές επιλογές ήδη από την πρώτη παιδική ηλικία.

Είναι σημαντικό να τονισθεί πως οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν την υγεία ενός παιδιού ήδη από την περίοδο που κυοφορείται, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η κακή διατροφή της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προδιαθέτει για νοσήματα του παιδιού που σχετίζονται με την μετέπειτα ηλικία του.

Τα πρόσθετα των τροφίμων μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην υγεία των παιδιών;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι και το επιβεβαιώνει και μια έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο «Pediatrics», η οποία προειδοποιεί ότι τα πρόσθετα των τροφίμων, οι χημικές ουσίες δηλαδή που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης ή εμπεριέχονται στις συσκευασίες, μπορούν να είναι επιβλαβή για την υγεία των παιδιών.

Με ποιες αλλαγές στην υγεία έχουν συσχετισθεί τα πρόσθετα των τροφίμων;

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής τα χημικά πρόσθετα στις τροφές έχουν ήδη σχετιστεί με αλλαγές στο ορμονικό σύστημα του αναπτυσσόμενου παιδικού οργανισμού, τροποποιώντας της φυσιολογική ανάπτυξη και ενισχύοντας την πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας.

Γνωρίζουμε ποιες είναι οι χημικές ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των παιδιών;

Σύμφωνα με την Ακαδημία, οι χημικές ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των παιδιών είναι:

  • Οι δισφαινόλες που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά και την επικάλυψη των μεταλλικών κουτιών και δρουν όπως τα οιστρογόνα, επηρεάζοντας την απαρχή της εφηβείας, μειώνοντας τη γονιμότητα, αυξάνοντας το σωματικό λίπος και επιδρώντας στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Οι φθαλικές ενώσεις, που επίσης εμπεριέχονται στα πλαστικά και τους σωλήνες βινυλίου, που βρίσκονται τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων. Οι χημικές αυτές ουσίες επηρεάζουν την ανάπτυξη των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων, αυξάνουν την πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας και συντελούν στην καρδιακή νόσο.
  • Οι υπερφθοροαλκύλες, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων χωρίς χαρτί. Μπορεί να συντελέσουν σε μείωση της ανοσίας, του σωματικού βάρους γέννησης και της γονιμότητας, αλλά και να επηρεάσουν το θυρεοειδικό σύστημα.
  • Τα υπερχλωρικά, που προστίθενται στις συσκευασίες ξηρών τροφών για τον έλεγχο του στατικού ηλεκτρισμού και είναι ήδη γνωστό ότι διαταράσσουν τη θυρεοειδική λειτουργία και μπορεί να επηρεάσουν την πρώιμη εγκεφαλική ανάπτυξη.
  • Οι τεχνητές χρωστικές ουσίες, που σχετίζονται με επιδείνωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
  • Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και ενισχυτικά χρώματος, ειδικά στα κατεργασμένα κρέατα και τα αλλαντικά. Οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να παρέμβουν στην παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης και έχουν ήδη σχετιστεί με καρκίνους του γαστρεντερικού και νευρικού συστήματος.

Έχουν γίνει προσπάθειες για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα χημικά πρόσθετα των τροφών;

Οι συντάκτες της παραπάνω έκθεσης ζητούν από πολιτικούς και τεχνοκράτες αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες για τα πρόσθετα στην αλυσίδα της διατροφής μας, ενώ επισημαίνουν και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ίδιοι οι πολίτες κάνοντας πιο συνειδητές επιλογές. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τους γονείς να περιορίσουν την έκθεση των παιδιών στις επιβλαβείς χημικές ουσίες των τροφίμων και να στραφούν στην κατανάλωση  φρέσκων φρούτων και λαχανικών αντί για κονσέρβες, να αποφεύγουν  κατεργασμένα κρέατα και αλλαντικά, ειδικά κατά την κύηση, να μη ζεσταίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων τρόφιμα σε πλαστικές συσκευασίες ή να μην τοποθετούν πλαστικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων και να επιλέγουν πλαστικά σκεύη που είναι ανακυκλώσιμα.

Δρ. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος Νευροφυσιολόγος Μοριακός Βιολόγος Γενετιστής

Δρ. Ελευθέριος
Γεωργακόπουλος,
Νευροφυσιολόγος
Μοριακός Βιολόγος
Γενετιστής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.