Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Facebooktwitterpinterest

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από μεμονωμένα σπονδυλικά σώματα και είναι αρκετά ευέλικτη.

Οι σπόνδυλοι ανάλογα της θέσης τους στη σπονδυλική στήλη είναι οι κάτωθι:

    1. Οι 7 αυχενικοί, που οι εγκάρσιες αποφύσεις των οποίων έχουν οπή που λέγεται  εγκάρσιο τρήμα και από το οποίο διέρχεται η σπονδυλική αρτηρία.
    2. Οι 12 θωρακικοί, οι οποίοι ενώνονται με άρθρωση με τις αντίστοιχες πλευρές.
    3. Οι 5 οσφυϊκοί, το σώμα των οποίων είναι μεγαλύτερο και των προηγουμένων σπονδύλων.

  1. Οι 5 ενοποιημένοι ιεροί , που το μέγεθός τους σταδιακά προς τα κάτω ελαττώνεται και ενώ στα παιδιά είναι ανεξάρτητοι στους ενήλικους συνοστεώνονονται δημιουργώντας ένα ενιαίο οστό, το ιερό οστό.
  2. Οι 4-5 κοκκυγικοί που είναι οι τελευταίοι και είναι επίσης συνοστεωμένοι αποτελώντας τον κόκκυγα.

Σκοπός είναι να επιτρέπει το πλήρες εύρος κίνησης στο λαιμό και την ράχη που απαιτείται για καθημερινή δραστηριότητα και να υποστηρίζει το βάρος του σώματος.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ γειτονικών σπονδύλων για να διευκολύνουν την κίνηση και να μειώσουν την τριβή.
Κάθε δίσκος έχει δύο μέρη: ένα παχύ εξωτερικό μέρος που αποτελείται από ίνες κολλαγόνου (ινώδης δακτύλιος), το οποίο περιβάλλει και περιέχει έναν εσωτερικό πυρήνα πρωτεϊνικής γέλης (πηκτωματώδης πυρήνας). Αυτά τα συστατικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και πρέπει να παραμένουν καλά ενυδατωμένα και εύκαμπτα για να λειτουργούν σωστά. Για διάφορους λόγους, οι δίσκοι μπορούν να αρχίσουν να αλλοιώνονται και να αφυδατώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό τους καθιστά επιρρεπείς σε θραύση.

Αν δημιουργηθεί ρωγμή στο δακτύλιο του ινώδους δακτυλίου, ο εσωτερικός πυρήνας της  πρωτεϊνικής γέλης μπορεί να εξέλθει πέραν των ορίων του. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται ως κήλη δίσκου ή δισκοκήλη και ανάλογα με την μοίρα της σπονδυλικής στήλης που συμβαίνει χαρακτηρίζεται ως αυχενική δισκοκήλη στην αυχενική μοίρα, θωρακική δισκοκήλη στην θωρακική μοίρα ή οσφυϊκή δισκοκήλη στην οσφυϊκή μοίρα. Μπορεί να αναπτυχθεί πόνος, εάν το μετατοπισμένο υλικό – το οποίο περιέχει φλεγμονώδεις πρωτεΐνες- πιέζει το τοίχωμα του δίσκου οπότε χαρακτηρίζεται ως δισκογενής πόνος  ή μια κοντινή ρίζα του νεύρου που παράγει ριζιτικό άλγος ή ριζοπάθεια ή ριζιτική συνδρομή ή πιέζει άμεσα το νωτιαίο μυελό και προκαλείται μυελοπάθεια στην αντίστοιχη περιοχή, δηλαδή αυχενική μυελοπάθεια ή θωρακική μυελοπάθεια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να συμβεί στην αυχενική, θωρακική ή οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης.

Συχνότερα όμως συμβαίνει στην οσφυϊκή, λιγότερο συχνά στην αυχενική και σπανιότερα στην θωρακική μοίρα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τράχηλος και το κάτω μέρος της ράχης δηλαδή η μέση, είναι πολύ ευέλικτα και σηκώνουν την πλειονότητα του σωματικού βάρους.

Τα ειδικά συμπτώματα που σχετίζονται με μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτώνται επίσης από τη θέση του εκφυλισμού του δίσκου. Συνήθως, η κατάσταση αυτή συνδέεται με τον εντοπισμένο πόνο κοντά στην προέλευση της ρωγμής στο τοίχωμα του δίσκου.
Τα συμπτώματα μπορούν όμως επίσης να εκτείνονται σε όλο το σώμα. Όταν το μετατοπισμένο υλικό ερεθίζει ή συμπιέζει μια κοντινή ρίζα νεύρου ή το νωτιαίο μυελό. Στην πραγματικότητα, όταν συμπιέζεται κάποιο νεύρο, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που εμφανίζονται μακριά από την προέλευση του προβλήματος. Έτσι, η διάγνωση από τον γιατρό καθίσταται απαραίτητη για την αποτελεσματική θεραπεία.

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

Ακολουθούν μερικά μόνο παραδείγματα των συμπτωμάτων που μπορεί να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου:

  • Αυχενική μοίρα:

Τοπικός πόνος στο λαιμό, αίσθηση τρυπήματος από καρφιά, βελόνες ή πινέζες, μυϊκή αδυναμία και μούδιασμα που αντανακλά  στους ώμους, στα χέρια ή στα δάχτυλα. Επίσης, δυσκολία στο περπάτημα, ένα αίσθημα βαρύτητας στα χέρια ή στα πόδια, μείωση των λεπτών επιδέξιων κινήσεων και πτώσεις αντικειμένων ή δυσκολία στην σύλληψη και συγκράτηση αυτών, σε συνδυασμό με διαταραχή στην βάδιση και την ισορροπία σε ποιο βαριές περιπτώσεις.

  • Θωρακική μοίρα:

Πόνος στην πλάτη που μπορεί να ανακλάται στο στήθος ή στο στομάχι, ακαμψία και μυϊκή αδυναμία και στα δύο πόδια με δυσκολία στην βάδιση και την ισορροπία. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να αποδοθούν λανθασμένα σε πρόβλημα με την καρδιά, το γαστρεντερικό σωλήνα ή τους πνεύμονες.

  • Οσφυϊκή μοίρα:

Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, που αντανακλά χαμηλότερα. Επίσης πόνος στο ένα ή και στα δύο πόδια, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στα κάτω άκρα, μειωμένα αντανακλαστικά και μυϊκοί σπασμοί. Σε σπάνιες περιπτώσεις απώλεια ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί να υποδεικνύει την ιππουριδική συνδρομή (ή σύνδρομο ιππουρίδας), κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα και χειρουργική παρέμβαση λόγω της βαρύτατης σημειολογίας και της βαριάς αναπηρίας στην οποία οδηγεί αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Τα συμπτώματα που προκύπτουν από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη σοβαρότητα του κατεστραμμένου δίσκου. Πολλά από τα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με αυτή την κατάσταση εξηγούνται από την παρουσία επιπρόσθετης εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης όπως για παράδειγμα η σπονδυλολίσθηση ή η σπονδυλική στένωση ή οστεοφύτωση.

Προκειμένου να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συμπτώματα που προκύπτουν από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, χρειάζεται να ελεγχθεί από νευροχειρουργό η ακριβής αιτία, η θέση και η σοβαρότητα της πάθησης. Αν έχετε διαγνωσθεί με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και έχετε εξαντλήσει τις επιλογές της συντηρητικής θεραπείας χωρίς αποτέλεσμα ενδεχομένως να έχετε ένδειξη για επεμβατική αντιμετώπιση με τις σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές  ή να απαιτείται η διενέργεια χειρουργικής αντιμετώπισης με ενδοσκοπική δισκεκτομή, ή μικροσκοπική δισκεκτομή ή πιο σύνθετες επεμβάσεις με σταθεροποίηση ή διαδερμική σπονδυλοδεσία ή ρομποτική χειρουργική. Σε κάθε περίπτωση που απαιτείται οριστική λύση  μπορείτε να  επικοινωνήσετε μαζί μας και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ

Μία κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η φυσική διαδικασία γήρανσης 

Λόγω των συσσωρευτικών επιδράσεων της γήρανσης και της συνεχιζόμενης φθοράς στα συστατικά της σπονδυλικής στήλης, οι δίσκοι εξασθενούν σταδιακά και γίνονται πιο ευαίσθητοι σε μία ρήξη.

  • Σπονδυλικό τραύμα

 Οι τραυματισμοί που προκύπτουν από έντονο χτύπημα στη σπονδυλική στήλη μπορούν να προκαλέσουν άμεση κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

  • Συνεχής καταπόνηση 

Το να καθίσετε για παρατεταμένες περιόδους ή να ανασηκώσετε επανειλημμένα βαριά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας σειράς μικρών ρωγμών στο εξωτερικό τοίχωμα ενός δίσκου. Οι ρωγμές αυτές μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσουν σε πλήρη κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

  • Παχυσαρκία

Η σπονδυλική στήλη στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του
βάρους του σώματος και η πίεση από τη μεταφορά επιπλέον κιλών, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να καταστρέψει την σπονδυλική στήλη.

  • Κακή διατροφή 

Μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και επίσης να στερήσει τους δίσκους από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να παραμένουν εύκαμπτοι και ισχυροί.

  • Κάπνισμα 

Το κάπνισμα εμποδίζει την κυκλοφορία και παρεμβαίνει στην παροχή βασικών θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει επίσης ένα πλήθος τοξινών που μπορούν να επηρεάσουν τους δίσκους καθώς και άλλα μέρη του σώματος.

  • Οικογενειακό ιστορικό 

Ένα οικογενειακό ιστορικό δισκοκήλης και άλλων εκφυλιστικών καταστάσεων της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει παρόμοιες συνθήκες.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ατόμου για την καλύτερη υγεία της σπονδυλικής του στήλης περιλαμβάνουν:

  • Διακοπή καπνίσματος
    • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
    • Συχνή σωματική άσκηση
    • Υγιή και ισορροπημένη διατροφή
    • Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
    • Διατήρηση μια ορθής στάσης σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει τη σπονδυλική σας στήλη, και να εκτελέσει μια σειρά ασκήσεων για να ελέγξει την ευκαμψία και το εύρος κίνησης. Στη συνέχεια, απαιτούνται απεικονιστικές μέθοδοι, όπως μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία, αξονική τομογραφία προκειμένου να επιτευχθεί ακριβής διάγνωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου συνήθως σε πρώτο στάδιο βασίζεται σε συντηρητικές μεθόδους καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται συνήθως σε περιπτώσεις όπου μία ή περισσότερες συντηρητικές, μη-χειρουργικές μέθοδοι επιχειρήθηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή μηνών. Όμως ο ασθενής εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιο ή οξύ πόνο και περιορισμένη κινητικότητα. Πρωτού συμφωνήσετε σε κάποια σημαντικά επεμβατική διαδικασία, επικοινωνήστε με το γιατρό για να μάθετε περισσότερα για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Έχουν μικρότερο ρίσκο επιπλοκής και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης.
Αν νομίζετε ότι έχετε σημάδια της πάθησης, ή θα θέλατε διευκρινήσεις , μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της υγείας σας και να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς πόνους.

Αντώνης Ανδρουλής

Αντώνης Ανδρουλής,
Νευροχειρουργός

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.