Νέα εποχή ξεκινά στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με την ρομποτικά υποβοηθούμενη θωρακοχειρουργική.

Facebooktwitterpinterest

Θεσσαλονίκη 22/6/2021

Στην εποχή της ρομποτικά υποβοηθούμενης θωρακοχειρουργικής  εισέρχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πρωτοπόρο το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.  Με άριστα αποτελέσματα διενεργήθηκαν οι πρώτες πέντε επεμβάσεις ρομποτικά υποβοηθούμενης θωρακοχειρουργικής από την θωρακοχειρουργική ομάδα του Νοσοκομείου (κ.κ. Μπαρμπετάκης, Παλιούρας, Λαζόπουλος, Γωγάκος, Ράλλης, Καντερές, Χρίστογλου, Τζιζτζιλή) με τη βοήθεια των θωρακοαναισθησιολόγων (κ.κ. Μαυρουδή και συνεργάτες) . Οι ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο μετά από ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

Η Θωρακοχειρουργική Κλινική του Θεαγενείου είναι η πρώτη του δημόσιου τομέα που εφάρμοσε τη λειτουργία  ρομποτικού βραχίονα καθώς και ανάλογων ρομποτικών εργαλείων που μιμούνται ή και υπερβαίνουν τις δυνατότητες του ανθρώπινου χεριού, με εξαιρετικά πλεονεκτήματα τόσο για τον ασθενή όσο και για τον θωρακοχειρουργό. Υπενθυμίζεται πως η Θωρακοχειρουργική Κλινική του Θεαγένειου είναι διεθνώς πιστοποιημένο κέντρο Θωρακοσκοπικής Χειρουργικής έχοντας εκπαιδεύσει σημαντικό αριθμό Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών θωρακοχειρουργών και νοσηλευτών.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής – Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγενείου Νοσοκομείου Δρ Νικόλαος Γ. Μπαρμπετάκης: «Η ρομποτικά υποβοηθούμενη θωρακοχειρουργική είναι ουσιαστικά η εξέλιξη της θωρακοσκοπικής χειρουργικής με πολλαπλά πλεονεκτήματα. Η αρμονική  συνεργασία του ρομποτικού βραχίονα με τον θωρακοχειρουργό μέσω  φωνητικών εντολών, η απόλυτη ακρίβεια, η περιορισμένη απώλεια αίματος, η σταθερότητα των χειρισμών, η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και οι μικρές τομές λειτουργούν προς όφελος των ασθενών». Επιπλέον ο Επιμελητής της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής Δρ Δημήτριος Παλιούρας τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες. Όταν επιλεγούν για χειρουργική αντιμετώπιση, πρέπει να έχουν τις ελάχιστες δυνατές επιπλοκές και ταχεία ανάρρωση ώστε να ενταχθούν άμεσα στην περαιτέρω ογκολογική αντιμετώπιση. Αυτό το προσφέρει η ρομποτικά υποβοηθούμενη θωρακοχειρουργική».

Το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο ογκολογικό κέντρο καλύπτοντας τις ανάγκες της Βόρειας, Κεντρικής, Δυτικής  Ελλάδας αλλά και της Βορειοανατολικής νησιωτικής χώρας. Όπως τονίζει η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δρ Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή: « Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το Θεαγένειο  Νοσοκομείο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών αιχμής, ανοίγοντας το δρόμο μιας νέας εποχής άσκησης της Θωρακοχειρουργικής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.  Η διαχρονική στήριξη της πολιτείας είναι επιβεβλημένη προκειμένου το Θεαγένειο να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς».

Τηλ. επικοινωνίας 6792039345 (κ. Μπαρμπετάκης), 6973829739 (κ. Κουρτέλη), 2310898311 (Θωρακοχειρουργική Κλινική)

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.