Τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια

Συνέδριο για το Χρόνιο Πόνο & τα Ρευματικά-Μυοσκελετικά Νοσήματα με είσοδο ελεύθερη για το κοινό Facebooktwitterpinterest

που διευκολύνουν την εργασία για όλο το εργατικό δυναμικό μπορούν να επιτρέψουν σε ένα άτομο με μειωμένη ικανότητα εργασίας να συνεχίσει να εργάζεται.

 3  στους 5 εργαζόμενους της ΕΕ αναφέρουν ότι πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις

 Οι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία μπορούν να προληφθούν  υιοθετώντας κατάλληλες καλές πρακτικές στους χώρους εργασίας.

 Αυτά ήταν τα βασικά μυνήματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα σε συνεργασία με τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου μέσω της σελίδας τους  στο Facebook.

 

Οι μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων και συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες που ευθύνονται για τη συχνή λήψη αδειών ασθένειας, τη μείωση της ικανότητας για εργασία και για πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την εθνική οικονομία. Τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια που διευκολύνουν την εργασία για όλο το εργατικό δυναμικό μπορούν να επιτρέψουν σε ένα άτομο με μειωμένη ικανότητα εργασίας να επανενταχθεί και να συνεχίσει να εργάζεται, τόνισε ο κος Γιάννης Κωνσταντακόπουλος, Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχ.  Ε.Μ.Π., Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της ΥΑΕ, Δ/νση Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία-ΥΑΕ, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων / Εθνικός Εστιακός Πόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια & την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA).   Τα απλά και χωρίς μεγάλο κόστος μέτρα για την υποστήριξη ενός ατόμου, συνέχισε ο κος Κωνσταντακόπουλος, μπορούν συχνά να ωφελήσουν ολόκληρο το προσωπικό.  Στόχος είναι η σχεδίαση χώρων/θέσεων εργασίας χωρίς αποκλεισμούς για ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό, με βάση την εκτίμηση των κινδύνων εμφάνισης ΜΣΠ και τις αρχές της πρόληψης.

 

Στο σύνολο των εργαζομένων στην ΕΕ με κάποιο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία, το 60% θεωρεί ότι οι Μυοσκελετικές Παθήσεις αποτελούν το σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

 

Οι 3 στους 4  συχνότερα αναφερόμενους παράγοντες κινδύνου για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία (ΕΑΥ) αφορούν την εμφάνιση ΜΣΠ και είναι:

  • επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών ή των βραχιόνων
  • παρατεταμένη καθιστική εργασία
  • άρση ή μεταφορά ατόμων ή μεγάλου βάρους φορτίων

 

Οι επιπτώσεις των χρόνιων Μυοσκελετικών Παθήσεων για τα άτομα κατέληξε ο κος Κωνσταντακόπουλος είναι:

  • Δυσκολία στην εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων
  • Περιορισμοί στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, στην εργασία και στις δραστηριότητες αναψυχής κατά τον ελεύθερο χρόνο
  • Πόνος στα χέρια, τα πόδια, στον αυχένα ή τη μέση, όχι πάντα έντονος, συχνά διαρκής, ενοχλητικός και εξαντλητικός
  • Ακόμα και ο λιγότερο έντονος πόνος μπορεί να είναι επίμονος και εξαντλητικός
  • Ο πόνος μπορεί να είναι απρόβλεπτος και ορισμένες παθήσεις μεταβάλλονται παρουσιάζοντας εξάρσεις, που σημαίνει ότι υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες μέρες

 

Τα Σχέδια Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες, ανέφερε  ο κος Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Λειτουργός Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες, Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  είναι:

  1. Σχέδιο Επιχορήγησης Οργανώσεων για τη λειτουργία Προγραμμάτων Απασχόλησης με Στήριξη
  2. Σχέδιο για Δημιουργία και Λειτουργία Μικρών Μονάδων για Σκοπούς Αυτοεργοδότησης Ατόμων με Αναπηρίες (μέσω του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία) (χορηγία μέχρι €8.543)
  3. Σχέδιο Επαγγελματικής Κατάρτισης (χορηγία μέχρι €1.708)
  4. Σχέδιο Παροχής Χορηγίας σε Οργανώσεις για Προγράμματα Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (μέσω του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία) (χορηγία μέχρι €5.000 ή €10.000 αν συγχρημ. από ΕΕ)
  5. Σχέδιο Παροχής Χορηγίας σε Οργανώσεις για Προγράμματα Κατάρτισης Επαγγελματιών για την Αναπηρία (μέσω του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία) (χορηγία μέχρι €3.000 ή €5.000 αν συγχρημ. από ΕΕ)
  6. 6. Ό Περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμος 146(Ι)/2009: Σκοπός του Νόμου είναι να προάγει τις ευκαιρίες απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες, αντισταθμίζοντας τις μειωμένες ευκαιρίες που έχουν λόγω της αναπηρίας τους. Σύμφωνα με τον υπό αναφορά Νόμο, προσλαμβάνονται σε θέσεις απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, άτομα με αναπηρίες σε ποσοστό 10% του αριθμού των υπό πλήρωση κάθε φορά θέσεων απασχόλησης, νοουμένου ότι τα άτομα με αναπηρίες ικανοποιούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια. Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες είναι αρμόδιο, σύμφωνα με τον Νόμο, να παρακολουθεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Νόμου ως προς την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην απασχόληση και, σε συνεργασία με τα διορίζοντα όργανα, να υποστηρίζει την εφαρμογή του νόμου, συστήνοντας πολυθεματικές επιτροπές που αξιολογούν και γνωμοδοτούν για την αναπηρία και την καταλληλότητα για εργασία των αιτητών με αναπηρία.

 

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 5500 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά  από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 9 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία  του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLAR του app  StigmApp  από την PAE ( PAIN ALLIANCE EUROPE) .

Είναι  ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM,  αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της  Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου  Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ. Συμμετέχει  σε πλήθος project  σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το  ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ  που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.

Από τον Οκτώβριο 2020 συνεργάζεται με τον Εθνικό Εστιακό Πόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EUOSHA), για την προαγωγή των στόχων της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022  με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση”  και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr  και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.