Κλινική Ύπνωση για Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες

Facebooktwitterpinterest

Κλινική Ύπνωση για σεξουαλικές δυσλειτουργίες δρα συμπληρωματικά στη διαδικασία της σεξουαλικής ψυχοθεραπείας επιτρέποντας στο άτομο να εξερευνήσει και τέλος να εντοπίσει τον πυρήνα σκέψεων, εμπειριών και συναισθημάτων που ευθύνονται για την εκάστοτε σεξουαλική δυσλειτουργία γρηγορότερα από ότι ακολουθώντας ένα κλασσικό μοντέλο ψυχοθεραπείας από μόνο του για τη θεραπεία αυτών.

Κλινική Θεραπευτική Ύπνωση για Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες

Η ύπνωση είναι πιθανότατα μια από τις πιο αρχαίες επιστήμες. Ανεξάρτητα από το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, οι μεγαλύτεροι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν κατανοήσει και προωθούσαν τις επανορθωτικές, επουλωτικές και θεραπευτικές ιδίοτητες της ύπνωσης, αναγνωρίζοντας την ως μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής και θεραπείας. Οι Μάγιας, αλλά και οι σαμάνοι της Λατινικής Αμερικής φαίνεται ότι κατανοούσαν τις πρακτικές και τις λειτουργίες της. Ιερογλυφικά σε τάφους στην αρχαία Αίγυπτο επίσης υποδεικνύουν τη λειτουργία της εκεί το 3000 π.Χ. Επιπλέον στην αρχαία Ελλάδα, τα μαντεία αναγνωρίζονταν ως μέρη με ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς και οι αρχαίοι μάντες ως Πατέρες της αυτοΰπνωσης.

Ωστόσο σήμερα, ο όρος ύπνωση, προερχόμενος από την ελληνική λέξη ύπνος, συχνά συσχετίζεται με κάποια τεχνητή ακατανόητη και μυστικιστική διαδικασία που σκοπό έχει να καθοδηγήσει αλλά και να ελέγξει το άτομο και τη συμπεριφορά του.

Είναι συνήθης η περιγραφή της ως ένα στάδιο κατά το οποίο το άτομο είναι πολύ δεκτικό στο να εισπράξει ή/και να δώσει πληροφορίες παρά τη θέληση του και λειτουργεί σα ρομποτ έχοντας χάσει όποιο επίπεδο συνειδητότητας και ελεύθερης βούλησης.

Δυστυχώς, είναι πανανθρώπινο χαρακτηριστικό οτιδήποτε δεν κατανοούμε να το φοβόμαστε, να το δραματοποιούμε και να το απρρίπτουμε.

Όμως η ύπνωση, είναι ένα παρεξηγημένο φαινόμενο που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να φέρει γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα, αφού πλέον αναγνωρίζεται ως η συντομότερη και πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας.

Στην πραγματικότητα η ύπνωση δεν είναι παρά μια ακίνδυνηδιαδικασία συγκέντρωσης και χαλάρωσης, επιλεκτικά δοσμένης προσοχής και θετικών υποβολών στον εαυτό μας.

Σκεφτείτε απλώς ότι καθημερινά μπαίνουμε σε διαδικασία αυτοΰπνωσης, την ώρα που οδηγούμε, την ώρα που βλέπουμε τηλεόραση ή την αγαπημένη μας σειρά, ακόμα και την ώρα που μιλάμε στον εαυτό μας. Η ύπνωση δε διαφέρει σε τίποτα από τον εσωτερικό μας διάλογο, τί λέμε δηλαδή και επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας και εκείνος με τη σειρά του, το πιστεύει και το εκτελεί. Πάνω σε αυτή την ιδέα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας να σκέφτονται με πιο θετικό και δημιουργικό τρόπο, ώστε να πετυχαίνουμε οτιδήποτε θελήσουμε.

Μερικές μόνο από τις εφαρμογές της θεραπευτικής ύπνωσης εντοπίζονται στην οριστική απώλεια βάρους, αντιμετώπιση φοβιών, διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων (άγχος, φόβος, ντροπή, ενοχή), διαχείριση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, αντιμετώπιση προβλημάτων αϋπνίας, διακοπή καπνίσματος, διαχείριση απωλειών/πένθους, αύξηση αυτοπεποίθησης. Αλλά και στη διαχείριση και ουσιαστική αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών σε άντρες και γυναίκες (πρόωρη εκσπερμάτιση, ανεσταλμένος οργασμός, στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη ερωτική επιθυμία, δυσπαρεύνια, κολεόσπασμος).

Πιο συγκεκριμένα, η Κλινική θεραπευτική Ύπνωση, είναι μια διαδικασία βαθιάς χαλάρωσης. Ένα διαφορετικό επίπεδο συνειδητότητας και αντίληψης των γεγονότων και εμπειριών του ατόμου. Όπως συχνά αναφέρω στους θεραπευόμενους μου, είναι σα να «αλλάζετε σταθμό στο ραδιόφωνο, σα να πιάνετε μια διαφορερική συχνότητα, που πάντα υπήρχε και υπάρχει αλλά δύσκολα επιλέγετε να την ακούσετε».

Κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης το άτομο δεν κοιμάται (συσχετισμός στον οποίο συνήθως παραπέμπει η λέξη ύπνος), αλλά αντίθετα, αφυπνίζεται, δηλαδή είναι πιο δεκτικό σε θετική επιρροή και απελευθερωμένο από εσωτερικευμένες αρνητικές δηλώσεις με τις οποίες συνήθως μπλοκάρει το νου του, με συνέπεια να εγκλωβίζεται και το ίδιο.

Στόχος τίθεται ο εντοπισμός των στοιχείων, εμπειριών, εικόνων που μπλοκάρουν το άτομο σε ασυνείδητο επίπεδο, (χωρίς δηλαδή να έχει επίγνωση συνειδητά σε αυτό το γεγονός), και το ωθούν στη δυσλειτουργική συμπεριφορά την οποία και θέλει να διορθώσει. Το άτομο, δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το υλικό για αυτό και είναι τόσο δύσκολο να διακόψει και να απαλλαγεί από μια χρόνια δύσκολη συνήθεια ή κατάσταση.

Ο ρόλος του Υπνοθεραπευτή είναι να εντοπίσει αυτή την κρυμμένη αρνητική πηγή πληροφοριών και να την αντικαταστήσει μια μια περισσότερο λειτουργική για το άτομο.

Τα θεραπευτικά εργαλεία και θεραπευτικές τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν διαφέρουν αναφορικά με το ιστορικό, τις προσωπικές ανάγκες και τους στόχους του εκάστοτε ατόμου.

Πιο συγκεκριμένα, η Κλινική θεραπευτική Ύπνωση για σεξουαλικές δυσλειτουργίες, είναι μια συντονισμένη μορφή βραχύχρονης θεραπείας για άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο σεξουαλικό ζήτημα το οποίο δεν έχει ως αιτιολογία βιολογικά/οργανικά αίτια, δεν οφείλεται σεκάποια συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση ή στηλήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Η μέθοδος εδώ περιλαμβάνει υποβολή του ατόμου, χρησιμοποιώντας τεχνικές που προωθούν τη χαλάρωση. Στόχος, η βαθιά χαλάρωση του ατόμου που όταν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση συνειδητότητας, θετικές και αισιόδοξες δηλώσεις μπορούν να εισαχθούν. Με αυτή τη διαδικασία, προηγούμενες επίπονες καταστάσεις, κεντρικές ιδέες και ρεπερτόριο συμπεριφορών που δυσκολεύουν την εγγύτητα με το/η σύντροφο και δημιουργούν την εκάστοτε σεξουαλική δυσλειτουργία μειώνονται και σταδιακά εξαλείφονται.

Επιπλεόν, πολιτισμικές ή/και θρησκευτικές ιδέες που τυχόν μπλοκάρουν σεξουαλικάτο άτομο με ασυνείδητο τρόπο, όπως η ντροπή, η ενοχή, ο φόβος μπορούν να δουλευτούν αποτελεσματικά, χαρίζοντας του μια υγιή σεξουαλική ζωή όπως αυτό τη φαντάζεται και την επιθυμεί.

Η Κλινική θεραπευτική Ύπνωση απευθύνεται επίσης σε άτομα με διαταραχή της ταυτότητας του φύλου βοηθώντας στην προσωπική τους ενδυνάμωση, αναγνώριση και αποδοχή αλλά και στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, προωθώντας μηχανισμούς αντιμετώπισης και επιβίωσης. Επίσης, βοηθά στη χαλάρωση τους προεγχειρητικά αλλά και στη διαχείριση του πόνου μετεγχειρητικά.

Η Κλινική θεραπευτική Ύπνωση, αποτελεί μια εναλλακτική διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή θεραπείας. Άτομα τα οποία αναζητούν μια διαφορετική, γρήγορη και αποτελεσματική προσέγγιση των όποιων δυσκολιών τους μπορούν να απευθυνθούν και να απολαύσουν τα οφέλη που αυτή υπόσχεται.

Σμαρούλα Κυριαζίδη, διδάκτωρ Σεξολογίας

Σμαρούλα Κυριαζίδη,
διδάκτωρ Σεξολογίας

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.